Fotball

Lagkamerat om Messi: - Lenge til vi får se en slik spiller igjen

Det var klubbhelten Pep Guardiolas (44) hjemkomst. Men det var hans gamle elev Lionel Messi (27) som stjal showet. Igjen.

  • Erlend Nesje
    Journalist

Barcelona-Bayern München 3-0

Da Bayern München trodde de hadde kontroll slo Lionel Messi til. Ikke én, men to ganger. På overti satte Neymar inn 3-0. Dermed har Barcelona sikret seg et strålende utgangspunkt før semifinalereturen i München kommende tirsdag.

Før kampen sa Bayern Münchens trener Pep Guardiola at det var umulig å stoppe Messi. Han fikk helt rett.

På tre minutter mot slutten av andre omgang avgjorde Messi Champions League-semifinalen. Og da Neymar satte inn det tredje målet på overtid er oppgaven nesten umulig for Bayern München i returkampen.

REKORDMANN: Lionel Messi tok grep da Barcelona stanget mot kompakte Bayern München.

— Han er umulig å beskrive. Det er bare å se og nyte. Det er lenge til vi får se en slik spiller igjen, sa lagkamerat Javier Mascherano i et intervju vist på Viasat.- Når Messi er i det humøret, er han ustoppelig. I kveld viste han sitt enorme talent igjen, skrøt Barcelona-stopper Gerard Pique.

— Messi er svært vanskelig å stoppe. Spesielt én mot én. Men vi har vist flere ganger at det er mulig. Vi klarte det ikke denne gangen, men vi skal prøve igjen på Allianz Arena, sa Bastian Schweinsteiger i et intervju med Viasats Jan Åge Fjørtoft på Camp Nou.

TILBAKE: Bayern Münchens Pep Guardiola ga Barcelona-trener Luis Enrique en god klem før kampstart på Camp Nou.

Guardiola tilbake

Det var hjemkomsten til klubblegenden Pep Guardiola, som i 2009 og 2011 ledet Barcelona til Champions League-triumf, og som i 1992 var midtbanker på katalanernes første vinnerutgave i den gjeveste Europa-cupen.

På pressekonferansen etter tapet var den svært skuffet katalaner som snakket:

— Vi hadde kontroll på kampen til 1-0. Etter det mistet vi kontrollen. Vi var 15 minutter fra et godt resultat, sa han.

Og tilføyde:

— Jeg er stolt av spillerne mine. I flere måneder har vi slitt med mange skader, men vi nådde semifinalen og vant Bundesliga. Jeg kan ikke skylde på dem.

44-åringen hadde lagt alt som var av følelser til side og sendte sitt Bayern München ut for å presse høyt. Han startet med tre mann helt bakerst, som virket i overkant hasardiøst, og Guardiola gikk tilbake til fire mann bak før det var spilt 20 minutter.

For Barcelona har verdens mest giftige og effektive spisstrio. Det holdt på å gå fryktelig galt for Guardiola, men han ble reddet av sin egen keeper: Manuel Neuer.

Etter 12 minutter var Luis Suarez alene gjennom, men Neuer reddet glimrende.

Tre minutter senere fikk Neymar avsluttet fra fem meter. Men brasilianeren var ikke i balanse og skuddet ble blokkert.

Robert Lewandowski var svært nær å gi Bayern München ledelsen kort tid etter. Spissen kastet seg frem på et innlegg fra Thomas Müller, men styrte avslutningen rett utenfor mål.

Forrykende åpning

Da valgte Guardiola å legge om til fire mann bak i det som var hans gamle lekegrind.

Men du verden for en åpning av kampen det ga oss nøytrale seere. Begge lag var offensive og villige, det var et enormt tempo, men det roet seg etter at Guardiola justerte formasjonen.

I utgangspunktet er Barcelona og Bayern München to lag som for enhver pris skal ha ballen i laget. Det var kampen om å sikre seg plass i Champions League-finalen på Olympiastadion i Berlin. Det var også kampen om ballen.

Og den nektet Barcelona etterhvert å gi fra seg. Samtidig som Bayern München var i balanse, sto riktig og slapp vertskapet til lite.

Hele tiden med Pep Guardiola vandrende langs sidelinjen, med kjappe beskjeder til spillerne.

Spanjolen hadde sitt sabbatsår fra fotballen da Barcelona i Champions League-semifinalen ble slått 0–7 over to kamper av Bayern München. Katalanerne ble ydmyket og latterliggjort.

Det skulle de rette opp to år etter.

Og fem minutter før pause var Dani Alves nære ved å gi Barcelona ledelsen. Høyrebacken dempet og avsluttet i god posisjon, men igjen var Neuer god å ha bakerst for Bayern München.

Få målsjanser

Barcelona var det beste laget i den første omgangen. Men laget som har scoret 91 mål på 29 kamper siden nyttår slet med det kompakte Bayern-forsvaret.

Og verre skulle det bli. Det var et mer komfortabelt Bayern-lag som kom på Barcelona, de ønsket ballen mer og tok den. Bayern München var mer rytmiske, Barcelona mindre rytmiske.

Det var en god fotballkamp. Men med få åpne målsjanser.

Messi hadde et skuddforsøk, som ble avverget av Neuer.

Messi ble spilt gjennom, men touchen satt ikke, samtidig som Neuer rykket ut og ryddet opp.

Frustrasjonen begynte å bre seg hos vertene, det var Bayern München som kontrollerte det som skjedde på Camp Nou.

Så slo Messi til igjen

Men snaut kvarteret før slutt smalt det. Endelig, ville noen si.

Og da Barcelona stanget og slet var det Messi som igjen løste opp i knuten.

Først dunket argentineren til fra 17 og en halv meter med venstrefoten. Ballen gikk i mål nede til venstre og dermed hadde han scoret sitt Champions League-mål nummer 76, og dermed tangert Cristiano Ronaldo som tok rekorden i Torino kvelden før.

Tre minutter senere var det Messi igjen. Og for en scoring det var!

Først lurte han Boateng. Deretter lobbet han ballen elegant over keeper Neuer.

Dermed hadde Barcelona sikret seg et praktfullt utgangspunkt før returen på Allianz Arena tirsdag kveld.

Og praktfullt ble enda mer praktfullt da Neymar på overtid sikret 3-0. Det var en ren maktdemonstrasjon.

Les også

  1. Pep Guardiola var ballgutt på Camp Nou. Nå vender han hjem igjen.

  2. Bayern-legende: − Guardiola er under et enormt press

  3. Guardiola: - Umulig å stoppe Messi

Les mer om

  1. Champions League
  2. Bayern München