Søderlund-dobbel da RBK snudde og vant toppkampen

Stabæk ledet 2-0, men så våknet trøndernes offensive tungskyts.

  • Kjetil Flygind

NADDERUD (Aftenposten): Rosenborg lå under 2-0 mot Stabæk på Nadderud. Men to mål av Alexander Søderlund sikret til slutt 3-2-seier i Bærum. Dermed befestet RBK sin posisjon som Norges beste fotballag.

Alexander Søderlund scoret to mål da Rosenborg snudde kampen mot Stabæk. Her gratuleres han av Fredrik Midtsjø.

Regnet høljet ned over Nadderud i timen før avspark. Skikkelig gustent høstvær sent i mai. Men regnskyllet avtok, blå himmel viste seg i horisonten, som en forsmak på det som var i vente.

Diomande-show og 1-0

For i det klokka tikket mot fem minutters spill, lempet Cole Grossmann ballen opp mot bæringenes spissprofil Adama Diomande. Han knuste Rosenborgs islandske midtstopper Hólmar Örn Eyjólfsson i duellen, ryddet seg vei, før han iskaldt og bestemt satte ballen sikkert i korthjørnet bak RBK-keeper André Hansen. 1-0 på Nadderud allerede etter seks minutters spill.

Diomandes 8. seriemål på de ti første kampene. Oslo-gutten er brennhet om dagen.

Adama Diomande sendte Stabæk i ledelsen, men RBK slo tilbake.

— Diomande er nå den mest komplette angriperen i ligaen, kommenterte Aftenpostens fotballekspert, Lars Tjærnås, som fulgte kampen fra ekspertstolen hos C More.Rosenborg hadde i Ole Selnæs’ karantenefravær dyttet Stefan Strandberg opp i den dype midtbanerollen. Spørs om ikke gjestene hadde trengt sørlendingens duellkraft i den situasjonen.

Fra Diomande til Dorsin og 2-0

Ni minutter senere tok det av på gamle Nadderud igjen. Og nok en gang var det Diomande som hadde hovedrollen. 25-åringen fikk ballen ute til høyre. Vippet seg elegant og lett forbi Mikael Dorsin. To kjappe drag og han var alene nede ved krittet. Innlegget gikk i beinet til Dorsin, før ballen forsvant under André Hansen og i mål. 2-0. Denne gang en assist fra «Dio».

Rosenborg fikk ristet av seg åpningssjokket, og spillet jevnet seg mer ut. Etter 26 minutter klarte RBK å bite seg fast rundt Stabæks sekstenmeter. Men hverken Alexander Søderlund, Mike Jensen, Pål André Helland klarte å få ballen forbi, over eller rundt de oppofrende spillerne som forsvarte Mandé Sayobas mål.

Alexander Søderlund fikk ikke all verdens å jobbe med. En heading fra skrått hold etter 31 minutter var det nærmeste haugesunderen kom i 1. omgang. Men Sayoba i Stabæk-målet hadde ingen problemer med å fange forsøket.

Les også

Her er Mr. Stabæks 7 største øyeblikk på Nadderud

Rosenborg slo tilbake

Men Rosenborg skulle få sin redusering. En corner ble slått bak i feltet . Ballen ble headet tilbake mot mål, men traff Daniel Granli i armen, dermed straffe til Rosenborg.

Den satte Pål André Helland sikkert i mål ned til venstre for Stabæks keeper.

Og nå skjedde det mye. Rosenborg fikk sprøytet ny energi inn i motorene. Og da vet vi at Kåre Ingebrigtsens mannskap er skumle. Like etter 2-1-målet kom Mike Jensen fossende nedover høyrekanten. Hans presise pasningsfot fant Alexander Søderlund inne i feltet, og Søderlund hamret inn sitt 11. mål for sesongen, og 2-2 på Nadderud fire minutter før pause.

En fartsfylt 1. omgang i Bærum ble blåst av på stillingen 2-2. ## Helland så rødt

Og det tok ikke mer enn et drøyt minutt av 2. omgang før det blusset opp igjen. El Ghanassy kombinerte fint med Kamal Issah, før han avsluttet. Men en fin beinparade av André Hansen sørget for at det fortsatt sto 2-2. Like etter fikk El Ghanassy i bakken inne i Rosenborgs sekstenmeter, men dommer Svein Oddvar Moen vinket ham opp igjen. Til store protester fra hjemmefansen på tribunen.

Men det var Rosenborg som fikk ballen i mål først etter pause. Nok en gang var det Alexander Søderlund som fikk ballen i mål. Fredrik Midtsjø dro seg fri ute til venstre, innlegget fant foten til Søderlund som satte sitt 12. for sesongen.

En meget sterk snuoperasjon av Rosenborg.

Etter 73 minutter gikk Pål André Helland i bakken i duell med Mandé Sayoba. Dommer Moen blåste. Men ikke for straffe. Svein Oddvar Moen blåste for filming på Helland. Som fikk sitt andre gule for kvelden, og dermed rødt kort. Han ble pepet ut av Nadderud da han ruslet i garderoben foran hovedtribunen.

4938 tilskuere fikk se Stabæk lete etter hull og rom i Rosenborg-forsvaret i jakten på utligning. Diomande er med sin fysikk vanskelig å få has på. Og var også et uromoment de gangene han var i posisjon foran André Hansen. Men det lugget litt for hjemmelaget. Spillet fløt ikke like bra som i 1. omgang. Og Rosenborg var flinke til å forsvare seg i en 4-4-1-formasjon.

Stabæk presset på mot slutten, pumpet baller opp mot Rosenborgs mål. Men det som kom på mål, tok André Hansen seg av.

Og da ble det ikke flere mål på Nadderud. En meget sterk opphenting av Rosenborg.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt98102681825
2Brann9522189917
3Sarpsborg 088431106415
4Viking84221714314
5Tromsø842297214
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk