Fotball

Dæhli: - Folk får mene hva de vil, men jeg er stolt over at vi prøvde

Landslaget to yngste var de to mest skuffede. Dæhli og Ødegaard mener likevel at det kom noe godt ut av tapet i Zagreb.

Mats Møller Dæhli og det unge norske laget kom til kort mot sterke kroater.
  • Kurt B.M. Haugli

Kroatia-Norge 5–1

ZAGREB: Norge stilte med en 16-åring på topp og en 20-åring på venstre kant i en 4-4-2 formasjon. Naivt, mente noen. Helt riktig, mente Mats Møller Dæhli (20).

— Jeg er stolte over at vi går ut i en offensiv formasjon på bortebane. Det er slik vi vil fremstå. I første omgang gjorde vi det som vi hadde planlagt. Det var bare så irriterende med det baklengsmålet som kom på deres eneste skudd på mål i omgangen, sa Mats Møller Dæhli etter kampen.

Les også

  1. Spillerbørsen: Nyland var Norges svakeste

  2. Ødegaard: - Jeg har det ikke så altfor bra nå

Manglende rutine

Han var skuffet, snakket lavmælt og ettertenksomhet om det som hadde skjedd ute på banen. Norge hadde vært det beste laget den første halvtimen av kampen. Så kom det ulykksalige skuddet til Marcelo Brozovic. Norge lå under 0–1. På mange måter mot spillets gang.

— Vi må bare innse at vi er litt urutinerte i enkelte faser av kampen, innrømmet Freiburg-proffen etterpå.

Han hadde hatt en middels dag på jobben på sin venstrekant. Noen ganger angrep han med fart og presisjon, andre deler av kampen var han nesten usynlig.

— Vi må bare ta dette som god læring. Det vi vet etter dette, er bare at vi må jobbe enda hardere hver eneste dag på trening. Og håpet om en plass i EM neste år er ikke borte. Vi gir oss ikke, slo han fast.

Skuffet 16-åring

Spilleren som har hatt suverent mest medieomtale i forkant av denne kampen, Martin Ødegaard, var litt overraskende med i Per-Mathias Høgmos startoppstilling.

Les også

Martin Ødegaard ble historisk da Norge ble utklasset

Etterpå kom han småhaltende mot bussen som skulle ta spillerne til charterflyet som fløy spillerne direkte til Oslo i løpet av natten. Det var ingen smilende 16-åring som snakket med mediene.

— Min prestasjon var delvis bra, men akkurat nå er det ikke så lett å tenke på annet enn at vi tapte kampen 1-5, fortalte unggutten.

Han syntes ikke Norge fortjente å tape med så mye som 1–5 i denne kampen.

— De var rå foran begge målene. Det er den store forskjellen, sa Ødegaard.

Straffemiss

Tarik Elyounoussi er på mange måter en veteran på laget selv om han fortsatt ikke er mer enn 27 år. Han ville veldig mye i kampen, men det ville seg ikke.

Tarik Elyounoussi i duell med Domagoj Vida.

— Det føles som om vi blir straffet veldig hardt. Vi hadde troen på at dette kunne gå. De har ikke noen store sjanser. De scorer på alle målene, og foran det tredje målet var det hands, fortalte han etter kampen.Han tok straffe for Norge. Hadde han scoret på den, kunne det fort ha blitt litt spenning igjen i kampen. Men straffen traff innsiden av stolpen.

— Akkurat det oppsummere bare hele kampen for oss. Stang ut hele veien, sa Elyounoussi.

Ikke misfornøyd trener

Den som kanskje viste minst skuffelse utad over tapet mot et sterkt kroatisk lag, var trener Per-Mathias Høgmo. Han var på mange måter fornøyd med det hans gutter hadde prestert.

— 5–1 er ikke noe hyggelig resultat, men jeg synes vi lykkes med kampplanen. Men de scoret på avgjørende feil fra vår side, sa Høgmo på pressekonferansen etter kampen.

På mange måter ble det en kamp som viste forskjell på gutter og menn. Unge norske spillere yppet seg til å begynne med i kampen og hadde taket på Kroatia i 30 minutter. Men så viste kroatene at de har vært ute en vinterdag før. De var mannfolk med "hår på brystet" i duellene og hadde presisjon i de avgjørende øyeblikkene. Dermed begynte baklengsmålene å rase inn.

Sprakk etter pause

Etter pause var det ungdommelige pågangsmotet som hadde preget åpningen av kampen borte. Borte var også alt håp om å kunne ta med seg poeng tilbake til Norge da Ivica Olic pirket inn 3–0 under Ørjan Nyland i det 66. minutt.

Kroatia ville aldri ha gitt fra seg en tremålsledelse på hjemmebane med en knapp halvtime å spille uansett. Heller ikke utvisningen av Vedran Corluka for to gule kort, kunne ryste Kroatia til et poengtap.

Og reduseringen til Alexander Tettey i det 82. minutt var for lite for sent til at det gjorde en forskjell.

Alt var på mange måter som det skulle være da Mario Madzukic satte inn 4–1 i det 87. minutt og Danijel Pranjic på overtid fastsatte ydmykelsen til 5–1 på overtid.

— Vi svikter på noen avgjørende tidspunkt i kampen. Selvfølgelig ser resultatet stygt ut, men det er litt urettferdig at det til slutt ender 1-5, sier Stefan Johansen.

FAKTA LØRDAG

GRUPPE A

Kasakhstan – Island 0-3 (0-2)

Mål: 0-1 Eidur Gudjohnsen (20), 0-2 Birkir Bjarnason (32), 0-3 Bjarnason (90),

Spilt i Astana.

Tsjekkia – Latvia 1-1 (0-1)

Mål: 0-1 Aleksei Visnakovs (30), 1-1 Vaclav Pilar (90).

Spilt i Praha.

Nederland – Tyrkia 1-1 (0-1)

Mål: 0-1 Burak Yilmaz (37), 1-1 Wesley Sneijder (90).

Spilt i Amsterdam.

GRUPPE B

Israel – Wales 0-3 (0-1)

Mål: 0-1 Aaron Ramsey (45), 0-2 Gareth Bale (50), 0-3 Bale (77).

Rødt kort: Eitan Tibi (51), Israel.

Spilt i Haifa.

Andorra – Bosnia-Hercegovina 0-3 (0-1)

Mål: 0-1 Edin Dzeko (13), 0-2 Dzeko (49), 0-3 Dzeko (62).

Spilt i Andorra la Vella.

Belgia – Kypros 5-0 (2-0)

Mål: 1-0 Marouane Fallaini (21), 2-0 Christian Benteke (35), 3-0 Felaini (66), 4-0 Eden Hazard (67), 5-0 Michy Batshuayi (80).

Spilt i Brussel.

GRUPPE H

Kroatia – Norge 5-1 (1-0)

Mål: 1-0 Marcelo Brozovic (30), 2-0 Ivan Perisic (54), 3-0 Ivica Olic (66), 3-1 Alexander Tettey (81), 4-1 Gordon Schildenfeld (87), 5-1 Danijel Pranjic (90).

Rødt kort: Vedran Corluka (74, to gule), Kroatia.

Ca. 25.000 tilskuere i Zagreb.

Aserbajdsjan – Malta 2-0 (1-0)

Mål: 1-0 Javid Husejnov (4), 2-0 Dimitrij Nazarov (90).

Spilt i Baku.

Bulgaria – Italia 2-2 (2-1)

Mål: 0-1 Jordan Minev (selvmål 3), 1-1 Ivelin Popov (11), 2-1 Ilijan Micanskij (17), 2-2 Éder (84).

Spilt i i Sofia.

Les mer om

  1. Fotball-EM
  2. Kroatias herrelandslag fotball
  3. Herrelandslaget fotball