Tidligere norsk FIFA-styremedlem: - Blatter må trekke seg nå!

— Det har skjedd så mye i den tiden Sepp Blatter har hatt toppjobb i FIFA at han bare har én ting å gjøre: Trekke seg!

Per Ravn Omdal (t.h) kjenner Sepp Blatter godt fra sin tid som president for Norges Fotballforbund.

Oppfordringen kommer fra Per Ravn Omdal, tidligere styremedlem i FIFA og president i Norges Fotballforbund. Han befinner seg for tiden i en syrisk flyktningleir i Jordan der han driver et prosjekt om fotballbaner og trenerutdannelse.

Bakgrunn: FIFA-representanter pågrepet i politiaksjon i Zürich

FIFA-president Sepp Blatter stiller til gjenvalg når det fredag skal velges ny FIFA-president under kongressen i Zürich.

Til Aftenposten sier 67-åringen at nok er nok:— Blatter har vært med så lenge, først som generalsekretær (1981-1998) og deretter som president (1998-), og det har skjedd så mye i den tiden, at det er på tide å si: «nå holder det», mener Ravn Omdal.

Les også

Amerikansk statsadvokat: – Dette er ikke siste kapittelet

Tapte valget mot Blatter

Nordmannen støttet i 1998 UEFAs (Det europeiske fotballforbundet) kandidat Lennart Johansson som ny president etter omstridte Joao Havelange.

Dagen før valget trodde UEFA at de hadde nok stemmer til å få inn Johansson som fotballens mektigste mann. Men svensken hadde ingen mulighet da selve valget tok sted.

Brasilianske João Havelange satt som FIFA-president fra 1974 til 1998, og ble erstattet av Sepp Blatter.

I første valgomgang fikk Blatter 111 stemmer, Johansson 80. Egentlig skulle det to tredjedelers flertall til før valget kunne bli godkjent, men Johansson kastet kortene før valgomgang nummer to.

Les også

BLEs merakgrunn: Stemmene som forsvant

— Det er ingen tvil om at organisasjonen ville tatt en helt annen vending dersom valgresultatet da hadde blitt et annet, sier Ravn Omdal.

Tror presidenten slipper unna

- Johansson sier til Expressen i dag at han tror Blatter igjen vil komme unna, at han alltid sørger for å være beskyttet?

— Det får stå for Lennarts regning, men Blatter bør bare trekke seg på denne kongressen, sier Ravn Omdal før han legger til:

Svenske Lennart Johansson satt som president i UEFA fra 1990 til 2007, og er ikke spesielt begeistret for Sepp Blatter.

— For meg er det også helt ubegripelig at en 79-åring skal lede denne organisasjonen.Så sent som for et par dager siden sa UEFA-president Michel Platini at Blatter må gå nå, og at FIFA er blitt skammelig under hans ledelse.

Les også

UEFA-presidenten mener Blatter må gå: - FIFA er blitt skammelig under hans ledelse

— Ja, UEFA har et klart standpunkt i dette spørsmålet, men det er jo en sak for hele verden. Demokrati og åpenhet er nødvendig i all forvaltning, og mye av kimen til dette som skjer nå er mangelen på nettopp disse tingene. Jeg blir skuffet over at man må ha alle disse rundene før man klarer å få alle likene ut av skapet, men FIFA må reagere nå og bruke denne anledningen til å skape et ordentlig demokrati, slår Per Ravn Omdal fast.

Han var president i Norges Fotballforbund i periodene 1987-1992 og 1996-2004. ## - Kom over mye som ikke tålte dagens lys

Tidligere fotballpresident Sondre Kåfjord satt som medlem av FIFAs etiske komité frem til 2011. Kåfjord er ifølge Dagbladetikke overrasket over at amerikanske og sveitsiske myndigheter har startet hver sin separate etterforskning.

Tidligere NFF-president, Sondre Kåfjord.

— Da jeg satt i FIFAs etiske komité kom vi over utrolig mye som ikke tålte dagens lys. Vi skjønte at vi bare gravde i deler av det som nå rulles opp, sier Kåfjord til Dagbladet.På spørsmål om hvor gjennomsyret av korrupsjon FIFA er, svarer han:

— Det er relativt kraftig. Det gjelder folk fra alle verdensdeler utenom Europa. Det sitter dypt.

Hallén: - Må finne en løsning

Aftenposten snakket med nåværende president i NFF, Yngve Hallén, da han var på vei til FIFA-hotellet i Zürich. Han ville ikke svare hverken ja eller nei på spørsmål om Blatter bør trekke seg. Men sier dette:

— Han bør i alle fall bidra til å finne en løsning som hele fotballverden kan samle seg om. Vi trenger ikke konfrontasjon, men lederskap som kan samle verden. Inkludert Europa. Europa må også være villige til å gi og ta.

President i Norges Fotballforbund, Yngve Hallén, mener Sepp Blatter må bidra til en felles løsning som hele verden kan samles om i FIFA.

— Er Blatter mannen som kan samle fotballverden?- Han bør bidra til en løsning. Det beste tror jeg er om han kan bli med og bidra til det. Han har en sterk posisjon utenfor Vest-Europa, og gjennom den posisjonen kan han bidra til å samle alle rundt én løsning. Det beste ville vært om vi fikk en ledelse som kunne se fremover, med en viss kontinuitet, sier Hallén.

— Sier du at Blatter bør fortsette?

— Nei, jeg sier ikke at vi skal fortsette med han som president. Men som en del av en kabal. Andre deler av verden enn vår vil nok kunne fortsette med han som president. Men jeg ser at å skape tillit til Europa og vestlige deler av verden med han ved roret kan bli utfordrende.

- Ingen svakhet om han gikk av

— Basert på det, burde han da gått av nå?

— Han bør bidra til løsning. Jeg vil først og fremst at han skal bidra. Men om han skulle gå av som president, ville ikke det vært en svakhet ved løsningen, sier Hallén.

Og på spørsmål om han kommer til å stemme på Blatter i valget, svarer NFF-presidenten slik:

— Hvis ikke vi får til en felles løsning, så blir dette vanskelig for fotballen. Da blir konfrontasjonene sterkere og sterkere. Og det er ikke konfrontasjoner vi trenger. Det som har skjedd i dag vil nok påvirke valget, men først og fremst prosessen frem mot valget. Dermed vil det få innflytelse på valget.

— I vår kultur og system er det slik at hvis man sitter øverst i en organisasjon det er så mye grums i, og kriminalitet høyt oppe i systemet, så er du medansvarlig fordi man sitter i posisjon. Andre kulturer og system ser det ikke slik. Da er det mer at hvis man sitter på toppen og har holdt seg "ren", så har man vist at man klarer det selv om det er grums og kriminalitet ellers i organisasjonen. Disse to kulturene skal smeltes sammen, og det er vanskelig. Det er vel ikke så lav odds på at vi klarer det i løpet av noen få dager nå. Men selv om ikke oddsen er så lav, så spiller man lotto, sier Hallén til Aftenposten.