Fotball

- Kan være rett å gi Martin (15) sjansen på A-landslaget nå

Godset-trener David Nielsen mener det norske hysteriet rundt talenter kan være ødeleggende.

IMPONERER: Martin Ødegaards storspill har vekket interessen fra en rekke store klubber ute i Europa. NTB scanpix

 • Kjetil Flygind

DRAMMEN (aftenposten.no): Martin Ødegaard (15) har tatt eliteserien med storm etter at han debuterte i eliteserien for Strømsgodset i vår. Stortalentet fra Strømsgodset jaktes av «hele» Europa, og ifølge VG kommer Barcelona til Marienlyst for å se 15-åringen i lørdagens kamp mot Sogndal.

Ødegaards trener i Godset, David Nielsen, tar det hele med ro. Det samme gjør hovedpersonen selv, skal vi tro dansken.

Strømsgodset-trener David Nielsen. NTB scanpix

— Det viktigste for meg som treneren hans er å behandle han som en hvilken som helst annen spiller på laget. Ellers blir det helt feil. Han er en spesiell spiller, han er veldig ung og veldig god. Men ser vi bort fra alderen er det flere som har scoret og hatt målgivende mot Sandnes Ulf. Jeg må prøve å sette det i perspektiv. Martin har spilt mange kamper, og har vært god, men det er ikke dette vi kommer til å se fra ham i hver kamp, det må vi ikke tro, sier Nielsen til Aftenposten.

- Typisk Norge

- Hvordan ser du den voldsomme interessen rundt Ødegaard nå?

— Dette er litt typisk Norge. Og dette er derfor vi sitter og ser på VM og ikke er med. For hver gang det kommer en god spiller så skal han sammenlignes med Lionel Messi og alle mulige andre. Da ender det opp med at man går til England og spiller Championship-fotball. Det er faren i et land hvor man har veldig få superstjerner, og man veldig gjerne vil ha den ene superstjernen. Man dyrker den ene veldig. Men fotball er et lagspill. Det finnes mange tusen klubber, mange tusen ledere og mange tusen spillere. Og alle må ta et løft sammen. Ellers kommer vi til å sitte og se på VM også i fremtiden. Alle eksperter og journalister bidrar til at vi får sånne ville tilstander. Det beste hadde vært om det var en Martin Ødegaard i hver klubb, da hadde vi ikke snakket så mye om Martin Ødegaard, sier Nielsen.

Les også

Godset-kometen får ikke hjelp til leksene

Dansken har også fått med seg debatten om hvorvidt Ødegaard bør få sjansen på A-landslaget allerede nå.— Det kan være bra å gi ham sjansen nå så han får kjenne på nivået. Skulle Norge spilt privatkamper mot Spania, Tyskland eller Portugal, ville jeg gitt ham sjansen. Men i en kvalikkamp i regn og sludd tror jeg ikke jeg ville tatt ham med. Det handler litt om type kamper. Per-Mathias Høgmo vil spille fotball, og vi har hatt noen samtaler om måten å spille på og er ganske enige. Det kan være riktig å ta inn Martin, men det er en vurdering som Høgmo må ta. Jeg skal uansett ikke være den som sier han ikke skal få sjansen på A-landslaget, sier Godset-treneren.

Is i magen

Aftenpostens fotballekspert, Lars Tjærnås, ber folk være tålmodige når det gjelder Godset-juvelen.

— Jeg mener alle rundt Martin Ødegaard har en plikt til å ha to tanker i hodet samtidig. Den ene er hva som er best nå, den andre – og viktigste – er å hjelpe ham til å bli så god han kan når han når optimal prestasjonsalder. Da må han få hjelp slik at han ikke blir brukt opp fordi alle vil ha en bit av ham, for eksempel på ulike landslag, sier Tjærnås.

Og fortsetter:

— Jeg tenker at han bør flyttes opp på U21-landslaget, opp noen trinn på stigen. Tar han nivået der er A-landslaget aktuelt. Men glem ikke at han kun har et fåtall gode kamper bak seg. Selv om han er trollmann for alderen sin skylder vi ham å ha is i magen.

- Må være ekstremt kloke

Utviklingssjef i Norges Fotballforbund, Stig Inge Bjørnebye, henviser til landslagssjef Per-Mathias Høgmo når det gjelder spørsmålet om hvorvidt Ødegaard skal få sjansen på A-landslaget allerede nå. Men sier, på generelt grunnlag, at det viktigste når det gjelder talenter som 15-åringen i Strømsgodset, er å tenke helhetlig utvikling.

— Det er veldig viktig å gjøre en nøye vurdering av modningsprosessen til Martin. Han har noen veldig spennende kvaliteter, men det blir viktig å utvikle hele karakteren hans med tanke på de kravene som møter ham på internasjonalt toppnivå. Det er dit vi ønsker å komme, vi er ikke der nå, det må vi bare erkjenne.

— Vi må være ekstremt kloke når det gjelder disse individene som Martin. Vi må gjøre alt riktig. Det må stilles krav, men det må også legges til rette for de beste betingelsene, Vi må verne om spilleren ut i fra hvor han står i modningsprosessen. Dette handler ikke bare om teknikk, taktikk og fysikk, det handler vel så mye om det mentale. Slik at han får bygd et fundament der som gjør at han takler den hypen som er. Det blir viktig at alle aktører rundt ham tar hensyn til disse tingene, sier Bjørnebye til Aftenposten.

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo har ikke besvart Aftenpostens henvendelser.

Hva mener du? Bør Ødegaard få sjansen på A-landslaget allerede i høst?

Les mer om

 1. Eliteserien
 2. Strømsgodset IF

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Semb tror Ødegaard er på Real Madrid-nivå om «forholdsvis kort tid»

 2. FOTBALL

  Englands landslagssjef hyller uttaket av Ødegaard

 3. FOTBALL

  Debut-Martin (15) trener fem til seks timer om dagen

 4. FOTBALL

  - Han er eliteseriens beste

 5. FOTBALL

  Ødegaard: Fra ukjent tenåring til Real Madrid-spiller på 10 måneder

 6. FOTBALL

  Nielsen: - Vi gir Martin frihet til å leke og showe