Fotball

Får det glatte lag av NRK-ekspert: - Har aldri sett Messi dårligere

Lille Island berget 1–1 mot Argentina. Igjen ble Hannes Thór Halldórsson mesterskapskeeper.

Det ble en frustrerende kamp for Lionel Messi mot Island.
  • Marius Dahl
  • Erlend Nesje
    Journalist
  • Nicholas Bergh
    Journalist

ARGENTINA-ISLAND 1–1

MOSKVA: Få hadde tro på Island før start. Men islendingene kriget seg til 1–1 mot Argentina. Island er første land til å unngå tap mot Argentina i en VM-åpningskamp siden Kamerun i 1990.

Lionel Messi fikk muligheten til å avgjørede fra straffemerket i andre omgang. Men straffen ble reddet av Island-keeper Hannes Thór Halldórsson.

Messi imponerte heller ikke NRK-ekspert Carl-Erik Torp.

– Jeg har aldri sett Messi spille en dårligere kamp, sa Torp etter sluttsignalet.

- Argentina var flinke til å holde på ballen, det visste vi. Vi måtte derfor jobbe sokkene av oss. Vi forsvarte oss som et lag, sørge for at de ikke fikk rom. Og samtidig ta de kontringssjansene vi fikk, sa Island-trener Heimir Hallgrimsson og konkluderte:

- Det er ingen skam å tape to poeng mot Argentina.

Usannsynlig helt

For to år siden var Halldórsson Bodø/Glimt-keeper og sisteskanse på landslaget som sjokkerte alle med å slå ut England og gå til kvartfinale i sitt første fotball-EM. Den sesongen rykket for øvrig Bodø/Glimt ned fra Eliteserien.

Hannes Thór Halldórsson reddet Island mot Argentina.

Nå er den islandske keeperen i danske Randers, som kjemper i bunnen etter 26 kamper. Bare ett lag har sluppet inn mer mål enn Halldorssons arbeidsgiver.

Men etter 64 minutter på Otkrytiye Arena i Moskva, var han kongen. Det sto 1–1 på måltavlen da Lionel Messi fikk sjansen fra straffemerket.

Les også

VM-studio: NRK beklager etter seerstorm under VM-kampen

– Svak straffe

Noen mener det er en skam å bruke «kanskje» foran beskrivelsen «verdens beste fotballspiller». Men fotballgeniets straffe var ikke den tittelen verdig. Halldorsson tok et steg til høyre og bokset unna straffesparket.

– Jeg visste at dette var en situasjon som kunne dukke opp. Jeg har derfor studert mange av Messis straffespark, og også hvordan jeg selv har opptrådt på straffespark. Det var en god følelse åp ta den, sa keeperen på den internasjonale pressekonferansen,

– Svak straffe. Samme høyde som han har skutt i privatlandskampene. Han har ikke vært veldig overbevisende der, slo NRKs fotballekspert Lise Klaveness fast.

Og mens det argentinske presset fortsatte, fikk den gamle Bodø/Glimt-keeperen velfortjent ros.

– Han er på jobb i dag. Han holder virkelig Island inne i dette, idet de blir presset lavere og lavere, fortsatte hun.

– Kunne fått det andre målet

Med ett poeng mot Argentina gjentas historien fra Frankrike-EM, som startet med at sensasjonslaget holdt Portugal til 1–1 i åpningskampen. Laget som senere vant hele turneringen. Kanskje klarer Argentina det også, til tross for åpningsfadesen. Men dette er Islands dag. Og nå lever drømmen om avansement, før Kroatia og Nigeria gjør unna den andre kampen i gruppe C senere i kveld.

- Vi måtte jobbe sokkene av oss, forsvare oss som et lag, forsvare oss tett. Vi visste vi ville få flere sjanser og vi kunne fått det andre målet. Det er ingen skam å tape poeng mot Argentina, sa trener Heimir Hallgrímsson til NRK etter kampen.

Nettopp den siste setningen fikk NRK-studioet til å flire da Hermann Hreiðarsson, tidligere Premier League-forsvarer med 89 landskamper, oversatte intervjuet.

Det lignet tidlig på en veiskjøring da både Nicolás Otamendi og Nicolás Tagliafico kunne gitt Argentina ledelsen etter to innsvingere på Lionel Messi. Island viste derimot tidlig at dette ikke skulle bli enveiskjøring. Først ved Alfred Finnbogason, men også da Birkir Bjarnason bredsidet ballen til side for mål. Etter ti minutter hadde kampen sett fire farlige muligheter, men ingen i så stort format som den gamle Viking-profilen.

Så etter 17 minutter fikk Messi sin første mulighet. Fotballstjernen gjorde et lite signaturrykk og fikk muligheten til å skyte med vristen fra like utenfor boksen. Hannes Thór Halldórsson fikk derimot avverget.

Les også

VM-studio: Hele barneskolen gikk amok etter VM-målet. Nå går videoen verden rundt.

Aguerös drømmestart

Mannen som spilte EM-kvartfinale som Bodø/Glimt-spiller for to år siden skulle uansett ikke vente så mye lenger før han måtte plukke ballen ut av nettet.

Marcos Rojo banket ballen inn i boksen med det som så ut som et dårlig langskudd. Ballen havnet hos en feilvendt Sergio Aguerö, som tok to steg ut og hamret ballen i mål med ryggen mot blinken. Argentina var lettet – en av VM-favorittene var foran 1–0 etter 19 minutter.

Fire minutter senere var det derimot tid for islandsk magi igjen. Gylfi Sigurdsson slo først inn, før Willy Caballero rotet i feltet. Ballen havnet hos Hördur Magnússon som slo en crosser tilbake til Sigurdsson. Innlegg nummer to havner igjen hos Caballero, som når ballen foran Bjarnasson. Den argentinske keeperen slo derimot ballen rett til Finnbogasson, som enkelt hamret inn Islands første VM-mål. 1-1!

Reddet straffe

Så ble det adskillig roligere på Otkrytiye Arena i Moskva. Det var snart pause da neste sjanse sto på menyen. Igjen var det Island og Sigurdsson som utfordret Caballero. Finnbogason serverte makkeren sin, som fikk avslutte etter en nydelig tofotsfinte. Skuddet ble derimot avverget med en flott redning av Caballero.

Samme Sigurdsson brant til med en god volley overtid av omgangen også, men etter sidebytte var det bare Argentina.

Verdensmesterne fra 1986 har en generasjon spillere som bør være mulig å gjenta den prestasjonen i år, men slet med å bryte gjennom den islandske muren. Helt til Magnússon på klønete vis løp ned Maximiliano Meza i boksen etter 63 minutter.

Les også

Bet seg merke i Ronaldos oppførsel: Fotballkjenner mener ett øyeblikk viser forvandlingen

Bragden

Straffe til Argentina. Straffe til Messi. Men det var ikke nok. Halldorsson stoppet den dårlig plasserte straffen.

Argentina fortsatte hardkjøret og Messi barberte stolpen med et nytt skudd ti minutter senere. Tre minutter før slutt måtte Halldorsson ut og strekke seg etter et innlegg fra Cristian Pavón som skapte farligheter. Island holdt derimot ut og bragden var et faktum.