Fotball

Fem snakkiser etter årets første hjemmetap: «Er Valakari-effekten borte?»

TIL snublet hjemme på Alfheim mot Lillestrøm. Vi har sett på fem av temaene det snakkes om etter kampen.

TAP: Simo Valakari på vei ut for å møte pressen etter hjemmetapet mot Lillestrøm. I bakgrunnen assistenttrener Lars Petter Andressen.
  • Tobias Stein Eilertsen
    iTromsø

Tromsø-Lillestrøm 2–0

1) Thomas Lehne Olsen

Den tidligere TIL-toppscoreren ble solgt i januar etter å ha presset frem en overgang for å være nærmere kjæresten. Lehne Olsen var en publikumsyndling på Alfheim som de aller fleste – inkludert Simo Valakari – hadde et sterkt ønske om å beholde.

Les også

  1. Nå har de tre keepere ute – slik skal TIL løse keeperkrisen mot Bodø

  2. Årets første hjemmetap etter at Lehne Olsen avgjorde

TIL-ledelsen valgte å ikke være kyniske og beholde spissen ut kontraktstida. I dag slo det hardt tilbake. Selvfølgelig var det Lehne Olsen som la på til 2–0, som ble den avgjørende scoringen i 2–1-seieren.

– Det lå i kortene at Thomas kom til å score, tidligere spillere, og så videre. Jeg er glad på Thomas’ vegne, men skulle så klart ønske det ikke løsnet for ham før i neste kamp, sa Simo Valakari i mixed zone.

Mange TIL-fans var nok irritert over årets første hjemmetap, men frustrasjonen over å ha solgt toppscoreren på «billigsalg» (2 millioner, journ.anm.), blusset nok opp etter 2–1-tapet mot Lillestrøm.

2) Dødballene til «Gamsten»

I fjor var Morten Gamst Pedersen assistkonge i eliteserien med 10 målgivende. I det siste har dødballene blitt den mangelfulle uttellingen fra dødballer blitt en stor «snakkis». 14 cornere i cupen mot Alta IF og 9 cornere i dag mot Lillestrøm, der TIL egentlig aldri var i nærheten av noe som helst.

Det er ikke kun Gjermund Åsens fravær som gjør at TIL sliter om dagen. «Gutan» har kun scoret to dødballmål denne sesongen og er nødt til å få bedre uttelling på offensiv dødball, hvis de skal klare ambisjonene om å være med på øvre halvdel denne sesongen.

Hva må til for at den tidligere Premier League-spilleren skal klare å få stilt inn siktet igjen?

3) For tynn tropp?

I «snakkis»-spalten har det blitt en gjenganger med hvor dårlig TIL har vært uten Gjermund Åsen. 0–0 mot Kristiansund hjemme, 3–0-tap mot Brann i Bergen og 2–1-tap i dag hjemme mot Lillestrøm, med to cupkamper imellom der de har hanglet seg videre mot henholdsvis FK Senja og Alta IF med to 1–0-seiere etter 120 minutter i begge kampene.

– Hadde det vært siste serierunde i dag, ville Gjermund (Åsen) og Simen (Wangberg) ha spilt. Men det er et tett kampprogram og vi ønsket ikke å ta store sjanser med dem i dag, sa Simo Valakari i mixed zone etter kampslutt.

Runar Espejord var også klar på at TIL ville ha vært sterke med Åsen på laget, noe de fem siste resultatene også viser. TIL har rett og slett ikke bredde nok i laget til å erstatte en spiller som kan gå inn å gjøre den jobben Åsen gjør for laget per dags dato.

4) Keepersituasjonen

Jacob Karlstrøm ble skadet mot Lillestrøm.

Jacob Karlstrøm måtte tidlig ut i kampen med hjernerystelse og er helt utelukket til onsdagens kamp borte mot Bodø/Glimt.

Gudmund Kongshavn virket kamprusten og Simo Valakari sa etter kampen at han «ikke er matchfit». Filip Loncaric er ute med langtidsskade, mens 4.-keeper, 19 år gamle Erlend Jacobsen, går med gips siden han har en brukket finger.

Hvem skal TIL ha på benken onsdag?

Simo Valakari utelukker ikke Jacobsen, eller så vurderer han en annen keeper fra junioravdelingen. Da er det TIL har å stole på en «ikke matchfit» keeper eller kun en ung junior. Har «Gutan» god nok dekning? Burde man «overtalt» eller kan man søke dispensasjon for å få keepertrener Otto Fredriksen (36) til å være med som en backup, med sin rutine og internasjonale erfaring? Eller burde TIL rett og slett søke om å hente inn en kortsiktig løsning på keeperplass hvis Karlstrøm viser seg å være lenge ute?

5) Valakari-effekten borte?

I fjor var det enormt mye snakk om «Valakari-effekten» og transformasjonen under den finske treneren som gjorde at TIL berget plassen i eliteserien med et poengsnitt som tilsa at «Gutan» ville vært et medaljelag, om de fortsatte på samme viset. Etter en stygg start med to tap på rappen, så det ut til å snu, men nå er «Gutan» på 9.-plass på tabellen med 11 poeng på ni kamper.

De ble mot Lillestrøm påført sesongens første hjemmetap, og borte har det blitt kun ett poeng (borte mot Stabæk). Dermed er det ikke lenger snakk om «Fort Alfheim», men kanskje har det sneket seg inn en skepsis til om Simo Valakari virkelig er den trollmannen alle hadde trodd og håpet på. Samtidig er det tidlig i sesongen, og gode resultater borte mot Bodø/Glimt og hjemme mot Vålerenga i løpet av den neste uken, vil nok få opp optimismen i TIL-leiren igjen.

Les mer om

  1. Gjermund Åsen
  2. Tromsø IL