Har ikke spilt en tellende kamp på 636 dager – nå er det duket for Oslo-derby

Lyn 1896 FK spilte sist en tellende kamp 26. oktober 2019. Nå blir comebacket på fotballbanen mot storebror Vålerenga i cupen.

KAMPKLAR: Kjetil Wæhler og Lyn ser fram til å møte Vålerenga i cupen på søndag. Her fra en styrketrening i januar 2020.
Aftenposten samarbeider med VG-sporten. Derfor får du som Aftenposten-leser også artikler og tjenester som er laget av VG.

Forberedelsene til søndagens cupkamp kunne ikke vært mer kontrastfylt. Mens Lyn har vært rammet av pandemiens avlyste seriespill, kommer Vålerenga rett fra Eliteserien og Europa-spill med nok av kamper i beina.

Kjetil Wæhler spilte for Vålerenga fra 2003 til 2009, og igjen i 2015/16 sesongen. Nå er han fysisk trener i barndomsklubben Lyn.

– Man er sultefôret på kamper i Lyn nå, så det blir moro med en skikkelig kamp igjen. Guttene har hatt verdens lengste oppkjøring. De har bare spilt et par treningskamper, så vil få en pekepinn på hvordan man ligger an, sier han til VG.

Les også

Lyn-satsing fikk inn fem millioner kroner på to døgn: – Et lite eventyr

For oppkjøringen til den første tellende kampen siden oktober 2019 har vært alt annet enn optimal for 3. divisjonslaget som satser på opprykk.

– Det har vært mye av og på egentlig. Vi kjørte som vanlig før det ble full stopp. Guttene har vært veldig tålmodige, og vi har jo ikke visst når vi får starte opp igjen. Jeg har prøvd å legge opp løpet så man ikke skal gå lei, men samtidig holde formen ved like, fortsetter han.

Ambisjoner om opprykk

Og det er ikke bare ambisjoner om opprykk. Lyn satser nemlig på å være tilbake i Eliteserien innen 2026. Denne satsningen støttes blant annet av den nye 50+1- modellen til klubben, hvor medlemmene fungerer som majoritetseiere og investorer.

– Det er en lang vei å gå, men skulle vi rykke opp allerede i år blir nok også satsningen større også. Det blir viktig for Lyn å klatre i divisjonene for å holde på egne talenter, samt prioritere hva man bruker penger på. Man må leve litt etter nivå og jeg tror det er viktig å se langsiktig på det, sier Wæhler.

De to lagene møttes sist 4. juni 2014. Da vant Vålerenga, og de er også favoritter inn mot lokaloppgjøret. Men Wæhler vil ikke undervurdere egne gutter.

– Vi står ikke med lua i hånda. Selv om vi er underdogs, så er kampen ganske åpen. Vålerenga har vært i tøff kamp i Europa, så kanskje et gunstig tidspunkt å møte de.

Verken Aron Dønnum eller Vidar Kjartansson vil være en del av Vålerenga-troppen på søndag. Aron Dønnum er klar for Belgiske Standard Liège og Kjartansson er ute med brudd i foten.

Disse møter Eliteserie-lag

Foruten Lyn er det også flere andre klubber rundt omkring i Norges land som endelig skal tilbake i aksjon i en tellende kamp. Disse 16 lagene skal i aksjon mot Eliteserie-lagene i den første runden av cupen:

Lørdag 24. juli:
Follo - Stabæk
Funnefoss/Vormsund - Lillestrøm
Bjarg - Brann
Skånland - Tromsø
Eik Tønsberg - Odd
Stord - Haugesund
Volda - Kristiansund

Søndag 25. juli:
Spjelkavik - Molde
Lyn - Vålerenga
Hønefoss - Strømsgodset
Rana - Bodø/Glimt
Kvik Halden - Sarpsborg
Åssiden - Mjøndalen
Pors - Sandefjord
Staal Jørpeland - Viking
Melhus - Rosenborg