Fotball

Hvor mye har videodømming egentlig påvirket utfallet i VM? Vi sjekket

VAR har fått mye oppmerksomhet så langt i Russland.

Dommer Néstor Pitana måtte i kampen mellom Mexico og Sverige bruke video for å frikjenne Javier Hernandez sin tilsynelatende armbruk.
 • Marius Dahl

Gruppespillet og første utslagsrunde er over og nå gjenstår bare åtte kamper til før troféet skal løftes på Luzhniki stadium i Moskva den 15. juli.

En av de udiskutabelt største snakkisene i dette mesterskapet har vært bruken av videodømming. I forrige VM var målteknologi på agendaen for første gang, uten at det kom i voldsomt fokus.

Les også

Den kjente russiske VM-kommentatoren brukte et ord Putin ikke liker. Det var en stor tabbe.

Derimot har VAR (Video assistant referee) virkelig blitt satt på agendaen. Dommerens lille avbrudd, TV-tegn og diskusjonene i etterkant har vært en enorm snakkis. Ikke bare har ekspertene flere ganger vært uenig i avgjørelsene – når og hvordan VAR skal brukes har også vært et tema.

24 situasjoner er tatt i bruk med VAR. Straffer er blitt dømt, straffer er blitt tatt ifra og mål er blitt gitt og annullert.

Fredag sparkes kvartfinalene i gang, når Frankrike og Uruguay barker sammen i den første kvartfinalene. Kanskje ville det vært to helt andre lag, om det ikke hadde vært for VAR.

Vi har tatt en kikk på situasjonene og sett på følgende: Hvor stor påvirkning har de egentlig hatt for utfallet i mesterskapet?

Dette har ofte vært realitet i VM. Dommer må av banen for å se en reprise av en tvilsom situasjon. Her er det Mark Geiger som må se Sør-Koreas scoring mot Tyskland omigjen.
Les også

Brasiliansk fotballkjenner mener dette er forklaringen på Neymars overspilling

Gruppe A:

Russland – Egypt 3-1:

Spilte minutter: 73

Stillingen: 3–0

Situasjon: Mohamed Salah ble felt innenfor boksen, men dommer Enrique Cáceres trekker situasjonen utenfor og dømmer frispark. Så får han en beskjed, går ut for å se på video, før han ombestemmer seg og dømmer straffe. Samme Salah setter inn reduseringen og fastsetter sluttresultatet til 3–1.

Saudi-Arabia – Egypt 2-1:

Spilte minutter: 45+2

Stillingen: 0–1

Situasjon: Ali Gabr har et godt tak i drakta til Fahad Al Muwallad på overtid av første omgang.

Nettopp Al Muwallad misset selv et straffespark fem minutter tidligere, men. Salman Al-Faraj var kaldere og utliknet til til 1–1.

Saudi-Arabia – Egypt 2-1:

Spilte minutter: 85

Stillingen: 1–1

Situasjon: En corner annulleres etter en kjempesjanse for Egypt. Salah er i offside når han brenner alle sjansers mor, som uansett ville blitt annullert. Saudi-Arabia avgjør kampen om tredjeplassen på overtid.

Konklusjon: Ingen avgjørende utfall for avansementene i gruppe A.

Les også

Et møte med Solskjær endret mye for Hegerberg-søstrene: – Det var et høydepunkt for oss

Gruppe B:

Iran – Spania 0-1:

Spilte minutter: 64

Stillingen: 0–1

Situasjon: Saeid Ezatolahi banker inn 1–1 – tror han. Mens hele det iranske laget og støtteapparatet feirer det de tror er utlikningen, løfter assistentdommeren flagget. Offsiden sjekkes med VAR og er korrekt. Målet annulleres.

Iran – Portugal 1-1:

Spilte minutter: 51

Stillingen: 0–1

Situasjon: Saeid Ezatolahi takler Cristiano Ronaldo, men dommer Enrique Cáceres vinker superstjernen opp. Så ombestemmer han seg for å se video. Etter å ha sett situasjonen igjen blåser han straffespark, som Ronaldo selv bommer på.

Iran – Portugal 1-1:

Spilte minutter: 81

Stillingen: 0–1

Situasjon: Ronaldo er igjen involvert og treffer Morteza Pouraliganji i hodet med armen når han ruser forbi ham. Caceres velger å se situasjonen igjen og gir gult kort, selv om det nok luktet litt rødt på Ronaldo.

Iran – Portugal 1-1:

Spilte minutter: 92

Stillingen: 0–1

Situasjon: Så skulle det gå Irans vei. Sardar Azmoun header ballen i armen på Cedric. Dommer må ut og se og minutter senere er det straffe til Iran. Innbytter Karim Ansarifard avslutter mesterskapet med en fantastisk straffe.

Les også

VM-sensasjon av Russland: Spania slått ut av VM etter straffedrama

Spania – Marokko 2-2:

Spilte minutter: 91

Stillingen: 1–2

Situasjon: Iago Aspas flikker inn utlikningen etter et hardt innlegg fra Dani Carvajal. Det vinkes for offside, noe som ikke blir stående etter at dommerne har sett på VAR.

Konklusjon: Portugal mistet gruppeseieren på overtid på grunn av VAR. Det rokket om på åttendelsfinaleoppsettet, der de ville møtt Russland, mens Spania ville møtt Uruguay. Begge gikk uansett videre fra gruppespillet, og begge forsvant i åttendedelsfinalen.

Dommer Andres Cunha fra Uruguay ble historisk da han som førstemann brukte video for å gi straffespark i VM. Antonio Griezmann utnyttet det perfekt og ga Frankrike 1–0 over Australia i 2–1-seieren.

Gruppe C:

Frankrike – Australia 2-1:

Spilte minutter: 56

Stillingen: 0–0

Situasjon: Antoine Griezmann ble felt av Joshua Risdon like innenfor 16-meteren. Dommer Andres Cunha fra Uruguay ble den første til å benytte seg av VAR, ga straffe, og Griezmann satte selv straffen. Australia utlignet på straffe tre minutter senere, men Frankrike avgjorde sju minutter før slutt – med hjelp av målteknologi.

Peru – Danmark 0-1:

Spilte minutter: 44

Stillingen: 0–0

Situasjon: Perus Christian Cueva vender bort Yussuf Poulsen og blir lagt i bakken. Dommer Bakary Gassama vinker spillet videre, før han tar en nærmere kikk. Da ombestemmer han seg og gir straffe til Peru likevel. Cueva tar den selv, men blåser den himmelhøyt over. Danmark vant 1–0 etter scoring av nettopp Poulsen.

Les også

VAR-bonanza da Portugal mistet gruppeseieren og nesten røk ut av VM

Danmark – Australia 1-1:

Spilte minutter: 36 minutter

Stillingen: 1–0

Situasjon: Igjen er Poulsen i sentrum. Matthew Leckie header en dødball mot mål, der dansken har hånda i en unaturlig posisjon. Antonio Mateu går ut for å se på situasjonen og bestemmer seg for at det var nok til å gi Australia straffe. Mile Jedinak straffer Danmark og utligner til 1–1.

Danmark – Frankrike 0-0:

Spilte minutter: 15

Stillingen: 0–0

Situasjon: VAR brukes når Henrik Dalsgaard er borti foten til Lucas Hernández, men straffe blir ikke dømt i den kjedelige 0-0-kampen på Luzhniki.

Konklusjon: Frankrike får en VAR-straffe som sannsynligvis ikke ville vært gitt ellers, men målet blir uansett utlignet like etter. Avgjørelsen falt sju minutter før slutt, faktisk ved hjelp av målteknologi, som ble innført i forrige VM. Ville de slått Australia uten VAR? Danmark fikk to VAR-straffer mot seg. En ble bommet og scoringen klarte ikke å vippe danskene ut av mesterskapet. Trolig ville heller ikke gruppe C sett stort annerledes ut uten VAR.

Les også

Fortnite, Putin og Simpsons: Slik latterliggjøres VM-dommerne

Gruppe D:

Nigeria – Island 2-0:

Spilte minutter: 81

Stillingen: 2-0:

Situasjon: Innbytter Tyronne Ebuehi er i trøbbel når et håpløst taklingsforsøk legger Alfred Finnbogason i bakken. Dommer Matthew Conger må se situasjonen om igjen før han bestemmer seg. Gylfi Sigurdsson utnytter den gylne muligheten til å redusere dårlig og skyter høyt over mål.

Konklusjon: VAR preget ikke gruppe D.

Les også

Rekord-fest i fotball-VM: Ekspert mener én faktor er avgjørende

Gruppe E:

Costa Rica – Serbia 0-1:

Spilte minutter: 93

Stillingen: 0–1

Situasjon: Nemanja Matic og Costa Ricas assistenttrener Luis Marin havner i en disputt på sidelinjen. Dommer Djibril Camara må inn og se på TV-bildene for å finne ut om det har skjedd noe straffbart. Det hadde det ikke.

Costa Rica – Serbia 0-1:

Spilte minutter: 95

Stillingen: 0–1

Situasjon: Serbias innbytter Aleksandar Prijovic er oppe med håndflaten i ansiktet på Johnny Acosta. Det lukter litt utvisning, men Camara nøyer seg med gult kort etter å ha sett reprisen.

Konklusjon: Ingen avgjørende situasjoner ble vippet med VAR-bruk i gruppe E.

Gruppe F:

Sverige – Sør-Korea 1-0:

Spilte minutter: 64

Stillingen: 0–0

Situasjon: Young-Gwon Kim legger Viktor Claesson i bakken. Joel Aguilar må ta en titt på bildene og konkluderer med at det er straffe. Andreas Granqvist blir matchvinner med et iskaldt spark nede i stolperota.

Mexico – Sverige 0-3:

Spilte minutter: 29

Stillingen: 0–0

Situasjon: Sverige roper på straffe når Javier Hernandez tilsynelatende bruker armen til å føre med seg ballen innenfor 16-meteren. Dommer Néstor Pitana må ta en ekstra kikk, men peker mot hjørneflagget i stedet.

Sør-Korea – Tyskland 2-0:

Spilte minutter: 93

Stillingen: 0–0

Situasjon: Tyskland jager mål for å gå videre – Sør-Korea bader i rom. Asiatene får corner og Young-Gwon Kim kjemper inn 1–0 etter at Son Heung-min har skapt kaos med innlegget sitt. Det vinkes først for offside, men Mark Geiger signaliserer så for videodømming. Der viser det seg at en tysker har vært borti ballen før Kims scoring. Målet blir stående likevel. Koreanerne punkterer kampen med scoring mot åpent mål minuttet senere.

Noen frykter at VAR tar bort spontaniteten og jubelen i scoringer. Vel. Sør-Korea gjorde sitt for å motbevise det, da Young-Gwon Kim måtte vente lenge på å få sitt 1–0-mål mot Tyskland godkjent.

Konklusjon: Her er VAR mer i aksjon i en jevn gruppe. Ville Sverige fått straffe mot Sør-Korea? Med 0–0 ville håpet om avansement allerede sett tynt ut for våre naboer, som til slutt endte opp med å vinne gruppa. Ville Tyskland sluppet unna med offsiden som senere ble omgjort mot Sør-Korea? Det er nærliggende å tro at Tyskland kunne gått videre om ikke Sverige og Sør-Korea hadde fått disse scoringene. Men – hvordan utgangspunktet for de to siste rundene ville vært uten svensk seier over Sør-Korea, det kan ingen svare på. Dessuten har Sverige fortsatt bedre målforskjell enn Tyskland om vi tar bort VAR-situasjonene, etter at begge har fire poeng uten VAR.

Les også

Først ble de fratatt straffespark. Så røk Senegal ut av VM på gule kort.

Gruppe G:

England – Panama 6-1:

Spilte minutter: 62

Stillingen: 5–0

Situasjon: Ruben Loftus-Cheek lader skuddfoten fra distanse, treffer Harry Kane i hælen og endrer retning mot Panamas mål. Kane får sitt tredje mål, men i mistanke om offside må dommer Gehad Grisha sjekke om det er offside eller ei. Det var det altså ikke.

Konklusjon: Alle plussmål telte mellom England og Belgia før siste runde i kampen om (å unngå?) gruppeseieren. Men med Adnan Januzajs perlescoring i siste kamp, er det fristende å si at VAR ikke spilte inn heller her.

Gruppe H:

Senegal – Colombia 0-1:

Spilte minutter: 19

Stillingen: 0–0

Situasjon: Sadiou Mané legges i bakken av Davinson Sánchez og med en gang ser det ut som et soleklart straffespark, noe Milorad Mazic også bestemmer seg for. Så trekker han seg etter å ha sett VAR. For selv om Sanchez tar med seg Mané i draget, er han først og tydelig på ball. Det var korrekt ikke å gi straffe der. Senegal ryker ut på færre gule kort (!) enn Japan.

Konklusjon: Det er slettes ikke sikkert at straffen til Senegal ville gått inn. Og dersom de hadde fått 1–0 etter 19 minutter av siste kamp, ville det fortsatt vært 70 minutter igjen av to kamper som anhenget av hverandre. Det kunne endret på mye. Senegal-seier ville derimot ikke bare sendt de videre, det ville også gjort de til gruppevinner foran Japan.

I stort sett alle gruppene ble ikke VAR voldsomt involvert i utfallet. Bare i ekstremt jevne gruppe F – med svenskene i spissen – og gruppe H, ble videodømmingen avgjørende i utfallet. De seks andre gruppene ville trolig sendt de samme lagene til åttendedelsfinalene, men kanskje med Portugal som gruppevinner foran Spania i gruppe H.

Kanskje ble Senegal den store taperen av innføringen av VAR, ettersom deres straffe mot Colombia fort kunne betydd seier og gruppetopp, fremfor at de røk ut. Men hvordan ting ville sett ut uten videodømmingen, er naturligvis umulig å si.

Les også

Keeperne fikk Klaveness til å reagere: – Det er ikke lov

Åttendedelsfinalene kunne uansett fort sett slik ut:

 • Uruguay – Spania (ikke Portugal)
 • Frankrike – Argentina
 • Brasil – Sverige/Tyskland (ikke Mexico)
 • Belgia – Japan
 • Russland – Portugal (ikke Spania)
 • Kroatia – Danmark
 • Mexico (ikke Sverige) – Sveits
 • Senegal (ikke Colombia) – England

I de åtte faktiske åttendedelsfinalene telte vi fire situasjoner der VAR kom inn i bildet.

VAR-situasjoner i åttendedelsfinalene

Spania – Russland 1–1 (2-4 etter straffekonk):

Spilte minutter: 114

Stillingen: 1–1

Situasjon: Sergio Ramos legges i bakken på frispark og den nederlandske kamplederen Björn Kuipers har kontakt med VAR-dommerne. Han sjekker ikke skjermen selv, men to minutter etter hendelsen fant sted, konkluderes det med at Spania ikke skal ha noe straffespark. Spania ryker altså på straffekonk ti minutter senere.

Kroatia – Danmark 1–1 (3-2 etter straffekonk):

Spilte minutter: 19

Stillingen: 1–1

Situasjon: Kroatia roper på straffe når Mario Mandžukić går i bakken i en duell med Jonas Knudsen. VAR sjekker, men kroatene får ikke straffe i denne situasjonen.

Brasil – Mexico 2-0:

Spilte minutter: 72

Stillingen: 1–0

Situasjon: Mexicos Migel Layun tråkker Neymar på ankelen på sidelinja, tilsynelatende med vilje. Det er uvisst hvor mye vekt det legges i den lille stemplingen og hvor vond det gjør, men den brasilianske superstjernen ruller rundt som han har gjort flere ganger dette mesterskapet. VAR tar en titt, men dommer Gianluca Rocchi fra Italia ser ikke hendelsen selv på video. Situasjonen fikk ingen konsekvenser for noen av spillerne.

Sverige – Sveits 1-0:

Spilte minutter: 93

Stillingen: 1–0

Situasjon: Sveits må ha mål og etterlater seg en åker av rom for svenskene å kontre på. Innbytter Martin Olsson kommer mutters alene med keeper, med høyreback Michael Lang på slep. Sistnevnte legger Olsson i bakken rundt 16-meterstreken. Damir Skomina dømmer først straffe, men trekker korrekt situasjonen en meter utenfor etter å ha sett på VAR. Lang før rødt kort og Sverige frispark.

Kvartfinalene i VM spilles altså fredag og lørdag. Uruguay – Frankrike og Brasil – Belgia spilles fredag, mens Sverige – England og Russland – Kroatia spilles dagen etter.

Les mer om

 1. Fotball-VM
 2. Fotball-VM 2018