Fotball

Detaljen på drakten får fransk storavis til å reagere

Rosenborgs grupperival Lazio må svare på nye rasismeanklager.

Lazio-drakten har vakt oppsikt, spesielt siden også logoen er svart. Her fører Lazios Sergej Milinkovic-Savic ballen under oppgjøret mot Dnipro Dnipropetrovsk torsdag kveld. Dnipros Edmar prøver å ta fra ham ballen.
  • Nicholas Bergh
    Nicholas Bergh
    Journalist

Den italienske storklubben Lazio har etter hvert fått et frynsete rykte, mest av alt på grunn av de ekstreme meningene til enkelte av supportergruppene som støtter dem.

Det har vært flere uheldige episoder på bakgrunn av fascisme og rasisme, men klubben har distansert seg fra disse holdningene gjentatte ganger.

Denne uken har imidlertid klubbens nye svarte bortedrakter skapt massiv debatt.

Den anerkjente franske avisen Le Monde kritiserte nemlig draktene i en artikkel, og sammenlignet designet med de svarte uniformene til de paramilitære styrkene kontrollert av fascistlederen Benito Mussolini på 1920— og 1930-tallet.

— Lazio har et svært dårlig rykte på seg på grunn av de nyfascistiske supporterne som sitter på Curva Nord-tribunen. Vi må si at draktene har en veldig klar historisk betydning i Italia, het det i Le Monde-artikkelen.

Ifølge det engelskspråklige nettstedet The Local har Le Monde skapt sinne i Italia.

Lazios markedssjef Marco Canigiani går også hardt ut mot anklagene.

— Vi er forbløffet, sier Canigiani i en pressemelding.

Les også

Brasiliansk stjerne ut mot rasisme i Russland, nå dropper han VM-trekningen

Helsvart logo

Fargen på logoen gir Le Monde vann på mølla. Logoen består vanligvis av et lyseblått og hvitt emblem, med en gul ørn over.

På drakten den nye drakten er både ørnen og logoen helsvart. Dette ga Le Monde vann på mølla i kritikken, men Canigiani forklarer at det var et krav fra det europeiske fotballforbundet UEFA.

— Svart var den eneste fargen vi kunne bruke i Europa, på grunn av en UEFA-regel, siden de anser ørnen på drakten som en logo i seg selv.

— I designprosessen sendte vi 20 testdrakter til UEFA før de til slutt aksepterne denne, sier Canigiani.

Når Lazio gjester Rosenborg i Europa League 5. november, er det svært trolig at de spiller i de svarte draktene. Årsaken er at Rosenborg har hvite drakter, mens Lazios hjemmedrakter er lyseblå.

Lazio brukte draktene for første gang i bortekampen mot Dnipro Dnipropetrovsk torsdag kveld.

Les også

Nannskog om rasismebråket i Sveriges Television: - Kjempekjedelig

Hetset Leverkusen-spillere

Lazio har altså gått klart ut for å distansere seg fra Le Monde-rapportene, men denne sesongen har klubbens supportere allerede skapt kontroverser.

I august, under Champions League-kampen mot Bayer Leverkusen, måtte stadionspeakeren be Lazio-supporterne slutte å lage lyder som ble oppfattet som rasistiske.

Hver gang Jonathan Tah, Wendell eller Karim Bellarabi, alle mørkhudede spillere, hadde ballen, lagde supporterne lydene.

Etter kampen uttalte imidlertid Lazio-ledere at tilropene ikke var rasistisk motivert, og klubben unnslapp straff.

Trondheim-publikummet må med andre ord være godt forberedt når Lazios beryktede supporterskare reiser nordover i oktober.

Rosenborg og Lazio møtes nemlig på Lerkendal 5. november, i det som er fjerde spillerunde i Europa League. Lagene møtes også i Roma 22. oktober.

Vil du lese mer om Europa League? Da anbefaler vi disse sakene:

Midtsjøs uvante rolle: — Jeg ble veldig spent da jeg fikk beskjeden.

Billettrush etter Molde-bragden: - Det tok helt av!

Høiland om den frekke straffen: - Ikke hver dag 35.000 piper på deg. Det var kjekt.

Les mer om

  1. Europa League
  2. SS Lazio