Fotball

Ekspertene: Ødegaard må gå veien via andrelaget

— Det ville være utenkelig at han skulle få en plass i A-laget som 16-åring, sier Real Madrid-kjenner.

Martin Ødegaard, her med faren Hans Erik, skal være på det nærmeste klar for Real Madrid.
  • Roar Lyngøy
    Roar Lyngøy

Både spanske og norske fotballeksperter tror at Martin Ødegaard (16) må gå veien om Real Madrids reservelag Castilla før han eventuelt får spille sammen med Cristiano Ronaldo og de andre verdensstjernene.

Ifølge Drammens Tidende er planen at han skal matches på Real Madrids B-lag frem til sommeren, og samtidig trene fast med Ronaldo og resten av stjernegalleriet.

Les også

- Martin Ødegaard er klar for Real Madrid

C More-kommentator Petter Veland tror sjansen for førstelagsspill allerede denne sesongen er forholdsvis liten.

– Plutselig er Real Madrid seriemester fire serierunder før slutt. Eller kanskje er de ute av tittelkampen og gir ham sjansen da, sier Veland til NTB.

– Vi skal kanskje tone ned forventningene. Gutten har ikke spilt fotball på tre måneder. Han er midt i en sesongoppkjøring og har fått seg en skade. Det viktigste er å komme på plass, lære å kjenne spillergruppa, lære språket, bli vant til situasjonen og få opp den fysiske formen, legger han til.

Trenes av Zidane

Han mener Ødegaard velger riktig klubb.

– Jeg har forsøkt å holde meg objektiv, men det er vanskelig når man jobber med spansk fotball. Jeg har ment at han bør velge spansk eller tysk fotball. Det er to kulturer som passer fotballspilleren Martin Ødegaard. De gir unge spillere sjansen i større grad enn England, som var tredje nasjon i bildet, sier Veland.

Real Madrids B-lag Castilla spiller i Segunda Division B, tredje nivå i spansk fotball. Castilla rykket ned fra nivå to forrige sesong, men topper nå tabellen i 3.-divisjon.

Les også

- Det må bli B-laget for Ødegaard

Laget trenes av den franske storheten Zinedine Zidane og spiller hjemmekampene sine på Estadio Alfredo Di Stéfano i Madrid. Troppen består stort sett av spanske spillere.

Mens enkelte spillere har gått gradene fra Castilla til Real Madrid, har andre gått fra Castilla og ut til andre storklubber. Det gjelder for eksempel Juan Mata (nå Manchester United) og Alvaro Negredo (Manchester City, utleid til Valencia).

Juan Castro jobber i sportsavisen Marca, som også er en av Spanias aller største aviser. Han uttalte seg til Aftenposten tidligere i måneden.

– Han må i hvert fall spille i Real Madrid Castilla et par år. I Spania regner vi med at en spiller fortsatt er ung når han er 18. Det ville være utenkelig at han skulle få en plass i A-laget som 16-åring, sier Castro.

Rekorden: 17 år og 114 dager

Lederen i Real Madrids norske supporterklubb, Bendik Eftang, sa dette tidligere i måneden:

– Det har aldri skjedd før at en så ung spiller har fått en slik mulighet. Nå får han en plass i A-stallen og kan lære fra de aller beste i verden. For å sette det litt i kontekst så debuterte ikke Raúl, den kanskje største spilleren i klubbens historie, før han var nesten 18 år. Der er ikke Ødegaard før om to år, sier Eftang.

Raúl var 17 år og 124 dager gammel da han debuterte for Real Madrid, og ble dermed tidenes yngste Real-spiller. Rekorden ble senere slått av Alberto Rivera, som var 17 år og 114 dager gammel da han debuterte mot Celta Vigo 10. juni 1995. Med andre ord har Ødegaard god tid på seg til å sette enda en rekord.

Det er blitt skrevet at Ødegaard er forespeilet drakt nummer 16 i Real Madrid, men det ville i tilfelle ha utelukket ham fra Castilla. I spansk fotball er nemlig reglene slik at spillere med drakt nummer 1 til 25 ikke kan spille for et reservelag.

Les også

  1. Ødegaard: Fra ukjent tenåring til Real Madrid-spiller på 10 måneder

  2. Kommentar: Større enn dette blir det aldri

  3. - Real Madrid og Strømsgodset er enige om overgang

Les mer om

  1. Spansk fotball
  2. Strømsgodset IF
  3. Martin Ødegaard