Fotball

Klopp før finalen: – Vi er her fordi vi er Liverpool. Det er i vårt DNA å vinne

Liverpool-manageren oser av selvtillit før den store finalen.

Jürgen Klopp sier at han ikke trodde at han ville få oppleve en Champions League-finale til. Det gjør han lørdag kveld.
  • Odd Inge Aas
    Journalist

OLYMPIASTADION I KIEV: Real Madrid har vunnet de to siste utgavene av Champions League og er favoritten før lørdagens finale, men Jürgen Klopp virker på ingen måte plaget av det før den største kampen for Liverpool på over ti år.

Han har sett sitt lag utrette utrolig ting i Europla denne sesongen, og trakk frem lagånden da han ble spurt om hva som er den største styrken til laget.

Han sa at veldig få før sesongen trodde at de kom til å spille i den store finalen.

– Vi drømte kanskje om det, men det ble mulig på grunn av prestasjonene i de ulike kampene. Du så det i de siste kampene, at ånden er helt klart vår største styrke.

Jürgen Klopp spøkte og lo under fredagens treningsøkt i Kiev. Her snakker han med Liverpool-kaptein Jordan Henderson.

Vil ikke sammenligne med Real Madrid

Klopp ble ved et par anledninger spurt om forskjellene fra hans eget lag til Real Madrids stjernegalleri, enten det gjaldt spanjolenes store erfaring etter to strake finaleseire, eller den fryktinngytende innbytterbenken som er spekket med kvalitet.

Liverpool-sjefen var lite interessert i å sammenligne.

– Erfaring er viktig, og de vil kanskje være litt mer selvsikre når kampen starter. Men det gjør ikke noe, for kampen slutter ikke da, men starter. De ser veldig sterke ut, men de har aldri spilt mot oss. Ingen forventet at vi skulle være her, men vi er det fordi vi er Liverpool. Vi er ikke bare et godt lag, men klubben har i sitt DNA at den kan vinne store ting.

Mange tror Mohamed Salah (til høyre) kan skape problemer for Real Madrid lørdag. Her er han sammen med lagkamerat Georginio Wijnaldum under fredagens treningsøkt.

Heller ikke mannskapet Zinédine Zidane har å plukke spillere og reserver fra ville han vurdere opp mot sin egen tropp.

– Det handler ikke om å sammenligne, vi har den beste benken vi har hatt på flere måneder, sa han, og tenkte trolig på at Emre Can og Adam Lallana begge nå er tilbake fra skade. Han sa at det er nesten ingen andre som har samme kvalitet som Real Madrid.

– Noen klubber er sikkert bedre enn oss, men de er ikke i finalen. Vi gjorde det på vår måte, og vi vil gjøre det igjen.

  • Fikk du med deg dette?
Liverpool-fansen lader opp til finalen.

– Zidane er en fighter

Klopp fnøs også av dem som måtte hevde at Zidane er en manager med lite taktiske ferdigheter fordi han er så fersk i yrket.

Da minnet tyskeren om at Zidane er i sin tredje finale, til tross for at han bare har ledet laget i 2,5 sesonger.

– Mange tenker nok det samme om meg, men det ville jo vært veldig morsomt om to trenere som ikke har peiling på taktikk er i finalen! Hva ville det sagt om spillet? spurte Klopp.

Han rangerer Zidane som en av de fem beste spillerne i historien, og sier han må forvente at franskmannen er like briljant som trener som han var som spiller.

– Zidane har vært en fighter hele livet, det ble han da han vokste opp i det området av Marseille som han gjorde. Han trengte ikke å vise det så mye som spiller, fordi han var så mye bedre enn alle andre. Men jeg så noe i ansiktet hans da han ble spurt om sulten hos hans spillere ville være like stor som hos Liverpool-spillerne.

Ville ikke svare om ramadan

Tyskeren virket offensiv og klar, men ett spørsmål ville han ikke svare på.

En journalist ville vite om lagets suverene toppscorer, Mohamed Salah, fastet under ramadan. I år er den muslimske fastetiden fra midten av mai til midten av juni.

– Religion er for meg en privatsak, svarte Klopp.

Egyptiske Salah er ved flere anledninger trukket frem som et viktig forbilde og en brobygger i et Storbritannia hvor det stadig er noen som prøver å øke motsetningene mellom muslimer og andre grupper.

Klopp la likevel til noe for å slå fast at lagets største stjerne er kampklar:

– Det står bra til med ham, han er full av kraft og det du måtte trenge for å være klar til en finale, svarte tyskeren, som selv flere ganger har snakket om sin kristne tro.

Liverpool-fansen lader oop til finalen.

Mener lagånden er Liverpools styrke

Han ble i samme omgang spurt om Salah med en Champions League-seier vil slå seg inn i verdenstoppen med spillere som Lionel Messi og Cristiano Ronaldo.

Det hevdet Klopp var et spørsmål som ikke var interessant og noe ingen managere bryr seg om.

– Messi og Ronaldo fortjener all den rosen de får, for de har holdt seg konstant på det høyeste nivået over mange år. Vi får se de neste årene om «Mo» kan gjøre det samme, for han har et utrolig potensial, og dette året har han vært fantastisk. Men det er ikke enkelt, for da ville mange andre har gjort det. De to har prestert over så mange år, sa Klopp.

Les mer om

  1. Liverpool FC