Fotball

Rekdals hakkekylling fikk revansj

For seks år siden ble han hudflettet av trener Kjetil Rekdal. I kveld fikk Aalesunds vikartrener Trond Fredriksen sin herlige revansj.

STOR TRENERDEBUT: Aalesunds midlertidige trener Trond Fredriksen på sidelinjen på Ullevaal.
 • Erlend Nesje
  Erlend Nesje
  Journalist

VÅLERENGA — AALESUND 1-2

ULLEVAAL (Aftenposten): Aalesund var i krise med ett poeng på fire kamper og sparket trener Harald Aabrekk. Etter noen stormfulle dager var det en stolt vikartrener som forlot Ullevaal etter 2-1-seier over Vålerenga og gamletrener Kjetil Rekdal.

— Jeg må ærlig innrømme at jeg var rørt. For det har vært tøffe uker. Jeg har jobbet tett sammen med Harald (Aabrekk) og det har vært en tøff prosess vi har vært gjennom. Vi har snudd på hver en stein for å få det til. Vi fikk det ikke til. Og plutselig får vi det til, og nå står jeg her uten han. Det var en enorm lettelse og godfølelse som kom inn over meg da dommeren blåste i dag, sa fungerende Aalesund-trener Trond Fredriksen til Aftenposten.

Vålerenga ledet lenge 1–0 over et Aalesund-lag i dyp krise. Men to sene scoringer gjorde at sunnmøringene kunne juble for 2–1 og sesongens første trepoenger.

For Trond Fredriksen var det spesielt. Det var hans aller første kamp som hovedtrener i eliteserien. Og selv om han ikke ville innrømme det selv, var det en revansj fra en episode seks år tilbake i tid, den gangen Kjetil Rekdal trente Aalesund og Fredriksen var spiller.

«Fredriksen snur ræva til»

Rekdal hudflettet Fredriksen i mai 2009, han ga sin egen spiller all skyld for at Start utlignet til 1–1 mot Aalesund på Color Line stadion.

— På målet snur Trond Fredriksen ræva til, og det er utilgivelig. Han gjorde et fryktelig innhopp og det skal han få høre. Det var flere andre situasjoner også der han ikke gjorde jobben sin. Du kan godt si at vi byttet inn feil mann, og det tar jeg på min kappe, sa en meget irritert Rekdal.

RIVAL: Kjetil Rekdal under kampen mellom Vålerenga og Aalesund.

Dagens Vålerenga-trener ønsket ikke å rippe opp i den ses år gamle episoden.— Det er kjekt for han. Trond er en veldig flott fyr og likandes kar, jeg har ingen problemer med å unne han denne seieren. Det er sånn det er. Vi må se på oss selv, vi presterte ikke godt nok. Vi kom ut av et brukbart overtall i sjansestatistikken, jeg tror vi hadde fire-fem målsjanser enn dem. Statistisk sett er det stang ut eller utur som gjør at vi taper. Men sånn er det, sa Rekdal.

— Dette handler ikke om meg, det handler ikke om Kjetil, det handler kun om Aalesund Fotballklubb og at vi representerer Sunnmøre. Det er det som betyr noe. Om det er Vålerenga eller Rosenborg, eller hvem som helst, bryr vi oss fint lite om. Vi fokuserte på prestasjonen vi skulle gjøre utpå her, og det gjorde meg stolt at vi klarte å vinne her, sa Fredriksen.

GÅR HØYT: Niklas Gunnarsson stiger til værs og header inn 1-0 for Vålerenga.

Svak fotballkampI en dårlig fotballkamp var Vålerenga lenge det minst dårlige laget. At Oslo-laget ledet 1–0 til pause etter en heading fra Niklas Gunnarsson var greit nok.

Vålerenga kunne og burde punktert kampen, men midtveis i andre omgang valgte Rekdal å legge om til en mer defensiv 4-5-1-formasjon i håp om å "låse av" kampen.

Det gikk ikke. I stedet var det Aalesund som på lagets første sjanse 14 minutter før slutt utlignet ved Leke James.

Og ni minutter før slutt var snuoperasjonen et faktum da Sakari Mattila scoret på frispark.

Aalesund var ikke lenger et lag i krise, Vålerengas sesongstart så ikke lenger like imponerende ut som den gjorde etter fire runder.

Vålerenga presset for utligning. Men det ville seg ikke. På overtid reddet Akeem Latifu en opplagt målsjanse på streken.

MATCHVINNER: Sakari Mattila har sendt Aalesund foran mot Vålerenga.

Irritert Rekdal— Jeg er kjempeskuffet. Men det er sånn fotballens lover er. Hvis du ikke er på, hvis du ikke gjør 100 prosent, så vinner du ikke, erkjente Rekdal.

- Hvordan føles det å tape for gamleklubben på denne måten?

— Det spiller ingen rolle for meg. Vi trenger ikke lage noe stort nummer ut av det, et tap er et tap uansett. Vi visste hva vi møtte, at det var et lag som sprang og sprang og kjempet

- Hvilke grep gjør du inn mot Lillestrøm-kampen søndag?

— Det får vi tenke på. Men kommer vi like passive på Åråsen blir vi høvlet over. Det kommer til å bli en enda mer fysisk kamp enn dette var.

Eliteserien

SVUTMP
1Lillestrøm86201751220
2Viking96211871120
3Molde8512158716
4Strømsgodset84131111013
5Bodø/Glimt7331159612
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Eliteserien
 2. Vålerenga Fotball
 3. Aalesunds FK