Amerikansk statsadvokat: – Dette er ikke siste kapittelet

Nærmest lover flere arrestasjoner og aksjoner mot FIFA-topper.

Arrestasjonen av FIFA-topper og razziaen mot FIFAs hovedkvarter onsdag morgen kaster lange skygger over kongressen som starter torsdag. Det er på denne kongressen at Sepp Blatter ønsker seg gjenvalg.
Les også

FIFA-topp etter skandalene: - FIFA er den lidende part i denne saken

Les også

Her er de arresterte i FIFA-skandalen

Les også

Slik reagerer NFF-toppene på FIFA-arrestasjonene

FIFA-topper som ikke har rent mel i posen og fortsatt er på frifot, bør ikke pustet lette ut ennå. De amerikanske statsadvokatene som står bak arrestasjonen av FIFA-toppene i Zürich grytidlig onsdag morgen mener at mer er i vente.

– La meg gjøre det helt klart: Dette er ikke siste kapittelet i vår etterforskning, sier statsadvokat for Eastern New York, Kelly T. Currie i pressemeldingen som det amerikanske justisdepartementet har sendt ut i forbindelse med aksjonen i dag.

Hennes fordømmelse av det som har skjedd er hard.

– Dagens hendelser sender en melding om at nok er nok. Etter tiår med det som ifølge siktelsen er ren korrupsjon, trenger organisert fotball en ny start. En ny start for fotballens institusjoner til en idrett som er elsket over hele verden, og stadig mer i USA, heter det fra Kelly T. Currie.

14 personer er siktet for korrupsjon i den amerikanske delen av saken mot fotballederne. I tillegg ble også nord og mellomamarikanske fotballforbundets (CONCACAF) kontorer i MIami raidet i morgentimene. Etterforskerne sikret seg mulig bevis i saken mot de 14. ## USA har ledet an

Det er kanskje ikke helt overraskende at det er amerikanske myndigheter og amerikanske etterforskere som har ført til et gjennombrudd i saken.

Det var da Chuck Blazer valgte å samarbeide med FBI at etterforskningen mot fotballtoppene skjøt fart.

Da alle hadde gitt opp å finne den hele fulle og hele sannheten om Lance Armstrongs mulige dopingsak, var det amerikanske myndigheter som ikke ga seg og som til slutt sørget for at Armstrong ikke lenger kunne skjule sin hemmelighet.

  • Da alle trodde at FIFA skulle riste av seg alle beskyldninger om korrupsjon nok en gang, var det en amerikansk etterforskning som førte til et slags gjennombrudd og arrestasjoner.

To separate aksjoner

Nå skal det tilføyes at det er den sveitsiske statsadvokaten som står for aksjonen mot FIFAs hovedkvarter med beslag av data og arkiver. Denne aksjonen er juridisk uavhengig av aksjonen mot FIFA-toppene og arrestasjonen av dem. Den sveitsiske etterforskningen skal avdekke mulig korrupsjon i forbindelse med tildelingen av VM til Russland (2018) og Qatar (2022).

Det hele startet for fire fem år siden da etterforskning av Charles (Chuck) Blazer startet. Blazer, den tidligere generalsekretæren i CONCACAF og medlemmet av FIFAs eksekutivkomité, hadde ikke betalt skatt i USA i en årrekke til tross for at han bodde i en leilighet i Trump Towers på Manhattan som kostet rundt 300.000 kroner i måneden å leie. Han leide i tillegg en leilighet et annet sted i bygningen for bare 50.000 kroner måneden. Her bodde angivelig hans katter.

Han var lenge i etterforskernes søkelys for å ha unndratt skatt i minst ti år og for å ha skjult en formue utenfor USAs grenser.

Samarbeidet med FBI

Blazer valgte etter hvert å samarbeide med FBI. Under OL i London i 2012 tok han opp samtaler med en rekke FIFA-topper på oppdrag for FBI.

Blazers samarbeid med etterforskerne har åpenbart gitt resultater som nå har gitt grunnlag for aksjonen mot en de 14 onsdag morgen.

De er nå siktet for å svindel, korrupsjon/bestikkelser og hvitvasking av penger.

– To generasjoner fotballedere misbrukte sine tillitsverv i personlig vinning, ofte i samarbeid med skruppelløse ansatte i medieselskaper som stengte ute konkurrenter og beholdt lukrative kontrakter for seg selv gjennom systematisk betaling av bestikkelser og gjenytelser, heter det i pressemeldingen fra det amerikanske justisdepartementet.