Fotball

VM-vinner Jack Charlton er død

Den engelske fotballhelten ble 85 år gammel.

Jack Charlton, her i begravelsen til Gordon Banks i 2019. Foto: PHIL NOBLE / X01988

  • Sindre Trygsland

I en pressemelding, gjengitt av blant annet Sky Sports, skriver Charlton-familien at han døde fredfullt hjemme i Northumberland fredag med familien ved sin side.

Charlton skrev seg inn i engelsk fotballhistorie med gullskrift da han var med å vinne VM på hjemmebane i 1966. Det er fortsatt landets eneste VM-tittel. Han startet finalen mot Tyskland som til slutt endte 4–2 til England. Totalt spilte Charlton 35 landskamper for England.

Jack Charlton var storebror til Manchester United- og England-legenden Bobby Charlton.

Les også

Tidligere toppfotballspiller gikk fra Bergen til Oslo for en sak som betyr mye for ham

Leeds-legende

I tillegg til VM-triumfen spilte Charlton over 700 kamper for Leeds United i løpet av 23 år. Med klubben vant han blant annet seriemesterskapet i 1968/69 og FA-cupen i 1971/72.

Som manager ledet han Middlesbrough, Sheffield Wednesday, Newcastle og det irske landslaget. Han var landslagssjef for Irland i ti år (1986-1995).

Tok Irland til tre mesterskap

Han ledet laget i to VM-sluttspill (1990 og 1994) og et EM-sluttspill (1988).

Irland og Norge spilte 0-0 på Giants stadion under VM i USA i 1994. Resultatet sendte Norge ut av gruppespillet. Mexico, Italia, Irland og Norge endte alle på 4 poeng.

Leeds United er blant dem som deler sin sorg etter å ha mottatt nyheten. Også blant annet Manchester United, Liverpool, Arsenal og en rekke andre store klubber hyller den engelske fotballhelten for en fantastisk karriere.

Les mer om

  1. Fotball
  2. Englands herrelandslag fotball