Suksesstreneren ble hetset sist han var der. Dette sier supporterne om å få Jönsson tilbake.

Jan Jönssons forrige Stabæk-eventyr var en solskinnshistorie som ble kronet med klubbens eneste seriegull. Likevel fikk han kjeft da han kom tilbake.

Jan Jönsson leder sin første trening med Stabæk etter å ha tatt over som hovedtrener etter Henning Berg.

Tirsdag formiddag ble Jönsson presentert som Stabæk-trener etter at Henning Berg i forrige uke ble klar for kypriotisk fotball.

Suksesstrener Jönsson. Mannen som står bak klubbens eneste seriegull. Men som to år senere ble kalt «Judas» av egne supportere etter siste hjemmekamp.

Og som fire år senere ble bedt om å «ha seg hjem til Sverige» av Stabæk Support da han kom tilbake som RBK-trener.

– Det blir gøy. Jeg tror vi skal klare å glemme måten vi skiltes på i 2010, innleder Stabæk Supports talsmann Bjørnar Posse Sandboe.

Høye topper og dype daler

Da ukjente Jan Jönsson tok over roret i 2005, hadde den ambisiøse klubben akkurat rykket ned for andre gang.

Men med Veigar Páll Gunnarsson, Daniel Nannskog og Alanzinho på laget, skulle Stabæk sette spor de aldri før hadde tråkket opp.

Jan Jönsson har i første omgang skrevet en kontrakt med Stabæk ut året.

Fire år senere hadde svensken rykket opp og begeistret selv nøytrale, norske publikummere. Stabæk hadde fått en medalje av hvert valør og spilte Champions League-kvalifisering i nye Telenor Arena. På et fullsatt stadion.

– Temperatur og følelser

Så tok eventyret slutt. Rosenborg trengte en erstatter for suksesstrener Erik Hamrén og gikk for landsmannen Jönsson.

2010 ble en trist affære og slutt for Stabæk, som med store, økonomiske vansker gikk en tøff fremtid i møte. Og svensken forlot ikke Telenor Arena til trampeklapp.

– Temperatur og følelser blir det jo alltid i fotball og man hører det ekstra godt på Nadderud når man kommer tilbake for et annet lag – spesielt Rosenborg, sier Posse Sandboe og legger til:

– Janne forstår nok det. Jeg tror ikke det blir noe problem å ta ham imot igjen for oss. Nå handler det om å spille morsom Stabæk-fotball og gjøre det gøy igjen å være på Nadderud, fortsetter han.

Kronerulling i RBK

Senere ble Jönsson også hetset som RBK-trener, der blant annet supporterne startet kronerulling for å få ham bort fra klubben i 2012. Rosenborg kom på 3.-plass i begge sesongene under svenskens ledelse.

– Det ble en annen opplevelse enn det vi hadde håpet på. Han innfridde ikke våre ambisjoner, sier Kjernens talsmann Espen Viken.

Rosenborg møter Stabæk på Lerkendal 24. august, men hvordan Jönsson blir mottatt, er Viken usikker på.

– Jeg håper han gjør det bra i Stabæk, utenom mot oss. Men vet jeg om supportere som ikke liker han i det hele tatt, avslutter han.

– Føles veldig bra

Stabæk har kjempet i bunnen av tabellen de siste årene, og har spilt kvalik for å unngå nedrykk i to av de tre siste sesongene. Også i år ligger laget på nedrykksplass.

Det hindrer ikke Stabæks supporterleder å få litt «naiv» optimisme på grunn av suksesstreneren, som også tidligere har ledet Aalesund til fjerdeplass i Eliteserien.

– Vi må jo være litt naive når vi år etter år går på stadion for å støtte en klubb som mot alle odds klarer seg! Jeg håper Jönsson kan dra frem en ny Veigar, som kan spille frem Boli og Brynhildsen og hele gjengen, sier han.

Til klubbens egne hjemmesider uttaler Jönsson følgende:

– Det føles veldig bra. Klubben betyr noe ekstra spesielt for meg, det er den klubben jeg har vært lengst i som trener. Det betyr veldig mye for hjertet og sjelen. Dette skal bli veldig interessant, og veldig spennende, sier Jönsson til Stabak.no.

Siden tiden i AaFK har Jönsson trent hjemklubben Halmstad og Sanfrecce Hiroshima i Japan.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde30253271254678
2Bodø/Glimt30186686414560
3Rosenborg30168669442556
4Lillestrøm30165949341553
5Odd30136114345-245
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk