Fotball

Supportersinne etter NFFs kampendringer: – Det er en hån

Tre uker før Tromsø – Brann endret forbundet kampdag – på grunn av Rosenborg og Sarpsborg. Det skaper sinne hos klubb og supportere.

Brann-supportere liker dårlig at kampen mot Tromsø er flyttet. Her et bilde fra Vålerenga-Brann. Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT

  • Benedicte A. Bakken

Norges Fotballforbund (NFF) har flyttet fem eliteseriekamper. De to første kampene det gjelder skal nå spilles 30. september og 1. oktober.

Branns bortekamp i Tromsø er flyttet fra søndag til mandag, noe som får en rekke supportere til å rase. Naturlig nok har mange Brann-supportere bestilt reise til Tromsø – årets dyreste bortetur for mange reisende tilhengere.

– Det er for jævlig, sier Morten Talhaug, supporterkoordinator i Brann.

Han bestilte reise til Tromsø fredag.

– Tre uker før kampen var satt opp, skulle man tro at det var trygt, sier Talhaug.

Hjerneblødning. https://t.co/ah3ViywxO1
Les også

Tror du fremdeles på Brann-gull? Sjekk tabellkalkulatoren!

REAGERER: Supporter Gjert Moldestad. Foto: Roar Christiansen

– Flere som har kjøpt flybilletter

Også Gjert Moldestad, redaktør i Brann-supportermagasinet Den 12. mann, er svært kritisk til terminlisteendringene.

– Det er nesten en hån mot de supporterne som skulle til Tromsø, sier Moldestad.

– Det er flere som har kjøpt flybilletter de ikke får endret. Mange får store utgifter for å endre dem. Noen har kanskje ikke råd til å gjøre det. I tillegg blir det mandagskamp, når veldig mange skal på jobb. Dette går ut over mange, fortsetter Moldestad.

NFF grunngir endringene med at Sarpsborg 08 og Rosenborg skal delta i Europaliga-gruppespillet. Verken Brann eller Tromsø skal spille i Europa i høst.

Les også

Liker du scoringer? Da viser tallene at dette er arenaen du bør reise til

– NFF må lære av feilene sine

Kritikken fra Morten Talhaug er knallhard.

– Det er trist at de ikke kan ha rutiner som gjør at det ikke rammet to lag som ikke spiller europacup. Når de ikke klarer å lage bedre rutiner for dette, burde de heller tatt smellen fra TV-selskapet (rettighetshaver Eurosport), sier Talhaug, som mener Lillestrøm – Stabæk hadde vært den naturlige kampen å flytte i runden.

– NFF må lære av feilene sine. Det tror jeg er en av de største frustrasjonene hos supportere: Når skal de lære? Dette kunne man forutsett, fortsetter Talhaug, som også peker på at deltakelsen i Europa for Sarpsborg og Rosenborg har vært klar i halvannen uke.

– Dette burde i det minste vært avgjort for ti dager siden, sier Talhaug.

Brann: – Ikke hensiktsmessig

Branns daglige leder, Vibeke Johannesen, har full forståelse for supporterfrustrasjonen.

– Ja, vi forstår dem veldig godt. Dette er en endring som ikke er hensiktsmessig verken for supporterne eller Brann som klubb, sier Johannesen.

Hun er misfornøyd med timingen beslutningen kom på.

– Det er så kort tid til kampen. Jeg skulle virkelig ønske man hadde vært tydeligere i forkant om potensielle endringer og at man hadde tatt avgjørelsen før, sier Johannesen.

– Hvorfor flyttes Tromsø – Brann, en kamp mellom to lag utenfor europacup?

– Det må du spørre forbundet om.

Les også

Bendtners kjæreste: – Han forsvarte seg selv og meg

Bodø/Glimt: – En ulempe

– Det er jo folk som flyr sørover og gjør en helg ut av det, sier leder i Bodø/Glimts supporterklubb Erik Baalmann.

Bodø/Glimts bortekamp mot Lillestrøm er flyttet fra søndag 4. til mandag 5. november. Baalmann er kritisk til at endringen går fra søndags- til mandagskamp.

– Det er en ulempe, absolutt. Nå blir det sikkert ikke så mange som vil dra, sier lederen i Den Gule Horde, før han legger til:

– Mandagskamper er noe vi generelt sett er imot. Det kommer færre folk på stadion da uansett. Vi vil helst ha alle kamper på søndager.

ULEMPE: – Det er en ulempe, absolutt sier supporterleder i Den Gule Horde, Erik Baalmann. Her fra oppgjøret mellom Bodø/Glimt og Ranheim tidligere denne sesongen. Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

Han opplyser at det ikke har kommet noen særlige reaksjoner fra supporterne på sosiale medier ennå, men tror nok det vil komme etter hvert. Samtidig tror supporterlederen at mange er vant med slike endringer.

– Mange er vant med det der fra England. Der får de vite én måned i forveien om kampene blir flyttet grunnet TV-avtaler. Men det er klart at dette ikke er noen ideell situasjon for oss, sier Baalmann.

Slik svarer NFF

BT har forsøkt å få kommentarer over telefon fra NFF-lederne Svein Graff, Nils Fisketjønn, Rune Pedersen og Yngve Haavik. Kommunikasjonssjef Haavik, viste først til en uttalelse på forbundets nettsider. Siden besvarte Fisketjønn, gjennom Haavik, på spørsmål fra BT via epost. Spørsmålene og svarene i epostkorrespondansen følger under.

– Hvorfor flytter dere en kamp mellom Tromsø og Brann, to klubber som ikke deltar i Europacup?

– Bakgrunnen er at Sarpsborgs kamp opprinnelig er satt til mandag. De skal ut i Europa League tre dager senere, og kampen flyttes derfor til søndag for å legge forholdene beste mulig til rette for norsk suksess i Europa. Det er bred enighet mellom NFF og Norsk Toppfotball om en slik prioritering, og det er også nedfelt i NFFs handlingsplan.

NFF-SJEF: Nils Fisketjønn. Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Hvorfor er det Tromsø – Brann-kampen som flyttes i runden, en kamp med lang reisevei for bortesupportere?

Rettighetshaver Discovery har i henhold til medieavtalen som er inngått med Fotball Media (eies 50/50 av Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball) rett til å velge en mandagskamp. Når opprinnelig kamp ble flyttet på grunn av E-cup, så valgte Discovery i dialog med NFF og NTF ut Tromsø – Brann som erstatter. I tillegg er det slik at en klubb bare kan flyttes et bestemt antall ganger ut av runden. Det har også betydning for hvilken kamp som til slutt velges.

– Hvorfor skjer endringen så lenge etter at det ble klart at Sarpsborg og Rosenborg skal spille Europaliga?

– Det har som sagt vært en dialog mellom partene før man landet på denne løsningen. Vi informerte om beslutningen når vi fikk en avklaring. Vi har likevel stor forståelse for at slike beslutninger aldri kan kommuniseres raskt nok.

– Har det vært et krav fra TV-rettighetshaver å flytte Tromsø – Brann?

– Vi går ikke nærmere inn på dialogen som har vært mellom partene. Det er en kjent forutsetning for både klubber og supportere at endringer kan forekomme som resultat at norsk deltakelse i E-cup. Vi har i år operert med lange utvelgelsesfrister nettopp for å skape best mulig forutsigbarhet for klubber og supportere. Men noen endringer når norske lag kvalifiserer seg til gruppespillet er uunngåelig, selv om vi har forståelse for at dette er frustrerende for de som må gjøre om på planene.

– Heller ikke Brann som klubb forstår bakgrunnen for endringen. Hvordan er tilbakemeldinger fra klubben blitt vurdert før avgjørelsen om kampflyttinger?

– Bakgrunnen for endringen er at det er enighet i norsk fotball om å legge forholdene beste mulig til rette for norske lag i Europa. Dette ble også kommunisert når spilleplanen ble offentliggjort, og det er en kjent forutsetning både for klubber og supportere at endringer kan bli aktuelt på grunn av E-cup.

DISCOVERY: Lars Hojem Kvam er kommunikasjonsrådgiver i TV-rettighetshaver Discovery, som blant annet har Eurosport-kanalene i sin portefølje. Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

Slik svarer Discovery

BT har fått kommentarer til saken fra TV-rettighetshaver Discovery via sms. Sportssjef Eirik Koren er på reise og henviser til Lars Hojem Kvam.

– Vi skjønner at dette er kjedelig for de som har bestilt tur og planlagt arenabesøk som de nå ikke får gjennomført, enten de heier på Brann eller ett av de andre åtte lagene som nå må justere kampdag. Enkelte supportere – Branns, for eksempel – er mer uheldige enn andre, som følge av reiseveien. Men det er nå en gang slik at norsk fotball har vedtatt at terminlisten må tilpasses etter europacupspill, og da blir det ofte slike endringer på høsten», skriver Kvam.

Han kaller Tromsø – Brann «en viktig kamp mellom to profilsterke tungvektere», og peker på at kampen har stor betydning for gullstriden. Han melder også at det for Discovery som rettighetshaver har vært viktig å lytte til ønsker om å tilpasse kampene til europacupen.

– Derfor har vi gått med på å flytte de nevnte kampene, med ønske om å fylle de aktuelle mandagene med andre oppgjør der hvor det lar seg gjøre, skriver Kvam.

Les mer om

  1. SK Brann
  2. Molde FK
  3. Sarpsborg 08
  4. Tromsø IL