Fotball

Gamst har ett ønske til TIL-ledelsen for å være i toppslag til sesongstart

Morten Gamst Pedersen (35) håper han får viljen sin når opplegget fram mot sesongstart om drøye fem uker skal legges.

Morten Gamst Pedersen, her etter kampen mot Lillestrøm på La Manga tirsdag ettermiddag.
  • Rune Robertsen
    iTromsø

LA MANGA (iTromsø): Gamst Pedersen spilte de 35 siste minuttene da TIL tapte 0–2 mot Lillestrøm i Spania tirsdag ettermiddag. Nå setter Gutan kursen hjem noen dager før Molde venter på bortebane tirsdag om en uke i vinterens femte treningskamp.

Vadsøværingen har vært meget sentral for TIL så langt i oppkjøringen, og ventes å gå mot en sterk sesong. Det er bare en enkel forutsetning for at han skal klare det. Den mangeåringe Premier League-spilleren med 83 landskamper og 17 mål må holde seg skadefri.

– Det har vært mye fotball på de to treningsleirene de siste ukene. Nå må jeg la kroppen hente seg inn, sier Gamst til iTromsø.

Les også

TIL-børsen: En debutant fikk godkjent – den andre var svak

«Må være smart»

Han er derfor opptatt av «å være smart framover» etter reisene til Spania og Tyrkia de siste tre ukene.

– Hva er planen for å holde seg skadefri?

– Kanskje jeg ikke skal spille alle kampene våre framover for å holde fokus på styrketrening. Det viktigste for meg er å være skarpest mulig når Brann kommer til Alfheim 2. april, slår Gamst fast noen minutter etter kampslutt i Spania.

TIL møter Molde 28. februar, TUIL 6. mars, et lag i Stockholm 18. mars og Bodø/Glimt 26. mars før alvoret starter.

– Jeg spiller nok i hvert fall Glimt-kampen av disse, sier Gamst og ler før han fortsetter:

– Akkurat hvilke av disse jeg spiller kan jeg ikke svare på per i dag, men alle spiller jeg ikke, sier Gamst.

Les også

De foreslås som ny lederduo i Tromsø Idrettslag - se hele innstillingen her

– Blir sentral

Ellers forteller 35-åringen at han kommer til å lytte på kroppen for å unngå overbelastning.

– Nå har jeg klart å finne den mengden fotball jeg tåler å trene. Så får vi se hvordan kroppen responderer til helga. En myk overgang der man ikke trener seg ihjel på kunstgress med 20 økter på kort tid kan være greit, sier Gamst.

Hovedtrener Bård Flovik kan ikke på stående fot love Gamst fri i noen kamper før sesongstart.

– Morten blir sentral for oss, og det vet også han. I utgangspunktet har vi ikke så mange kamper, så Morten blir å spille en del. Vi skal ta en prat etter denne turen på hvordan vi løser det framover, sier Flovik.

– Husk at Morten er tøft belastet i vinter, og ikke hatt en så lang skadefri periode på mange år. Derfor er vi opptatt av å være fornuftig med gutten, poengterer Flovik om veteranen som startet mot verken Sandefjord eller Lillestrøm.

– Jeg spilte mye i Tyrkia, og visste at jeg ikke skulle spille så mye her. Det er klart jeg vil spille, men vi må godta at trenerne bytter mye. Kampen preges også litt av at vi har mange bytter. Samtidig må man prøve forskjellige konstellasjoner, sier Gamst.

For ett år siden var Gamst skadet på samme tidspunkt da TIL spilte sin siste kamp på La Manga. Sesongen endte med kun fire seriekamper fra start.

– Å stå her ute på banen er litt deiligere enn å slite tribunen, selv om kampen i dag var langt fra fantastisk, sier Gamst.

Omstridt mål

TIL tapte nemlig sjansestatistikken mot Lillestrøm, og endret mye på laget. Hele åtte bytter var gjort før 55 minutter var spilt.

0–1-målet kom etter en duell mellom Simen Kind Mikalsen og TILs målvakt Gudmund Taksdal Kongshavn. Sistnevnte ville ha frispark. I stedet falt ballen ned til Bajram Ajeti og 1–0 etter 62 minutter.

– Jeg må hjem og se den på video, men det virket som det var en feil avgjørelse av dommeren, sier hovedtrener Bård Flovik.

0–2 var det omtrent siste som skjedde i kampen da Tomas Malec la ballen inn i åpent mål etter en pasning fra Erling Knudtzon.

Dermed har TIL tapt to (1–3 mot Rostov og 0–2 mot LSK) og vunnet to (4–1 mot Trencin og 5–0 mot Sandefjord) i vinter.

KAMPFAKTA:

Treningskamp

La Manga, Spania, tirsdag

TIL 0 (0)

Lillestrøm 2 (0)

Mål: 0–1 Bajram Ajreti (62), 0–2 Tomas Malec (90)

Kort: Ulrik Yttergård Jenssen, TIL

Les mer om

  1. Morten Gamst Pedersen
  2. Tromsø IL