Fotball

Arne Scheie om Kongsvinger: – En av historiens største overraskelser

Kongsvingers semifinale-seier over Strømsgodset faller inn som ett av de aller største sjokkene for kommentatorlegenden Arne Scheie.

Fredrik Pålerud og resten av Kongsvinger-laget jubler for seier etter semifinalen på Marienlyst. Arne Scheie kaller det en av tidenes overraskelser.
 • Herman Folvik

— Dette er en av historiens største overraskelser. Altså Strømsgodset hjemme som aldri har tapt en semifinale og Godset med de tradisjonene. For meg er det ett av lagene med utrolig gode tradisjoner, og så tar Kongsvinger dette. Det er enormt, sier Scheie kort tid etter kampslutt.

Kongsvinger har blitt stoppet i fire NM-semifinaler, men mot Strømsgodset på det femte forsøket skulle det endelig gå etter 2-1-seier og mål av Fredrik Pålerud og Ørjan Røyrane. Rosenborg, med ti NM-pokaler og 17 finaler, venter på Ullevaal 20. november for hedmarkingene som kan bli den store Askeladden.

NRK-legenden Arne Scheie har kommentert 20 cupfinaler. Her ble han hyllet i pausen av hans siste cupfinale-jobb av Ullevaal og daværende fotballpresident Yngve Hallèn.

— Det blir litt av en finale. Det er første gang med NM-finale for et lag fra Hedmark. Ham-Kam har seks tapte semifinaler. For hele fylket og den norske fotballen er det bra, sier Scheie.

Ham-Kam og Start er de to eneste større klubbene i norsk fotball, som nå står uten cupfinale.

Les også

Kongsvinger-treneren gråt av glede etter seier i semifinalen: – For en drøm!

Follos sjokk mot RBK

Follos 3-2-seier i semifinalen over Rosenborg i 2010 kom like sjokkerende på pensjonisten som har kommentert 20 cupfinaler for NRK.

— Follos seier mot Rosenborg er på samme høyde rent semifinalemessig. Det var enormt, og når Kongsvinger vinner borte mot Godset er det også enormt. Alle lagene ønsket seg Konsgvinger i semifinalen for å få lettest vei til finalen, men nå viser det seg at cup er cup. Det er det bestandig, men det var ikke så mange som trodde på Kongsvinger, påpeker Scheie.

Kongsvinger-trener Luis Pimenta i rødt går bananas etter at NM-finalen er i boks.

Follo tapte cupfinalen 0-2 for Strømsgodset i 2010. Siste 1. divisjonslag som vant cupen var Hødd etter straffetriumf mot Tromsø i 2012. Etter det må vi helt tilbake til Vålerengas 4-2-seier over Godset i 1997 for å finne en Norgesmester fra nivå to.

— Hødds seier er gedigent stor, men det var noe med det med Hødd-laget som ikke helt kan sammenlignes med Kongsvinger. For Hødd slo ut topplag på veien mot Ullevaal på en helt annen måte enn Kongsvinger. Hødds prestasjon var gedigen, men klarer Kongsvinger slå Rosenborg vil det være vanvittig, mener den folkekjære 72-åringen.

Kongsvinger har nå slått ut Flisa, Elverum, Strømmen, Brattvåg, Sandefjord og Strømsgodset.

Les også

Svensk ekspert reagerer etter Johaug-intervju: – Det er skummelt

— Skal ta Rosenborg

Kongsvinger spilte i fjor i 2. divisjon, men nå er den 124 år gamle klubben virkelig våknet til liv etter storhetstiden på 90-tallet.

— Det betyr alt. Etter fem semifinaler er det endelig finale. I fjor var det 2. divisjon. I år er det cupfinale og kanskje opprykk til eliteserien, jublet en tårevåt KIL-trener Luis Birkemeier Pimenta til NTB.

- Det var utrolig deilig. Nå skal vi ta Rosenborg også, sa Kongsvinger-helten Ørjan Røyrane til NRK etter semifinalen.

Gjemselund-klubben ligger på fjerdeplass i 1. divisjon og skal spille kvalik om eliteseriespill. I likhet med seriemester Rosenborg kan hedmarkingene ta en slags «The Double» denne sesongen med opprykk og cupgull.

Les også

Det er Rosenborg og de andre – i cupen også

Rosenborg har sviktet før

— Øyner du noen sjanse for Kongsvinger mot Rosenborg, Scheie?

— Det er mange utsagn om at cup er cup og fotballen er rund, men Rosenborg er stor favoritt og det skal ikke skje. Kongsvinger har jo viktige kvalikkamper før dette, så det er mye som kan skje, svarer Scheie og skyter inn:

- Nå har Rosenborg faktisk vært store favoritter to ganger i 1973 og 1991, begge ganger mot Strømsgodset, og tapt. Men det er lenge siden vi har hatt en større favoritt enn Rosenborg er nå. Jeg kommer ikke på noen i farten. Rosenborg som er så overlegne i norsk fotball nå.

I 2007 tapte det daværende 1. divisjonslaget Haugesund 0-2 mot Lillestrøm.

Les også

 1. Her er gladnyhet nummer to for Rosenborg

 2. Mourinho nærmer seg tre millioner kroner i bøter

 3. Ferguson tror Liverpool kan vinne ligaen: – Klopp har gjort en veldig god jobb

 4. Han var banens store spiller. Likevel irriterte Konradsen seg etter kampen.

 5. «I idrettens brutale domstol hjelper det ikke å ha null skyld»

 6. "Start vil alltid være flaggskipet i sør"

 7. Dette mener Bruttern om Europas «høstjakt» etter RBK-spillere

Les mer om

 1. Fotball-NM
 2. Kongsvinger IL
 3. Rosenborg BK