Fotball

Rosenborg-spiller straffes med flere kampers utestengelse for albueslag

Rosenborgs David Akintola er ilagt tre kampers karantene for måten han brukte albuen mot Vålerengas Sam Adekugbe i eliteseriemøtet lagene imellom nylig.

Rosenborgs David Akintola i duell med Sam Adekugbe under eliteseriekampen i fotball mellom Vålerenga og Rosenborg.
  • NTB

Rosenborgs David Akintola er ilagt tre kampers karantene for måten han brukte albuen mot Vålerengas Sam Adekugbe i eliteseriemøtet lagene imellom nylig.

Karantenen ble klar etter at disiplinærutvalget i Norges Fotballforbund har sett nærmere på og behandlet den mye omtalte episoden.

– Det tror jeg var en klok og rett beslutning. Det forholder vi oss fint til, sa RBK-trener Eirik Horneland til Adresseavisen etter treningskampen mot Strindheim.

– Vi har snakket om det. Han er klar over karantenen han fikk og skal ta den, la han til.

Les også

Derfor fikk Brann-spissen strengere straff enn Rosenborg-spilleren

Pratet med treneren

Han bekrefter at han har tatt en prat med Akintola etter episoden.

– Vi har snakket om hvordan vi skal ha det her. Vi ønsker ikke sånn oppførsel og den straffen må han ta, sier Horneland.

– Du synes straffen var grei?

– Ja, svarer han.

Akintola er skuffet etter å ha fått dommen.

– Jeg er veldig skuffet. Fordi de sa først at jeg kunne få to kamper, men så fikk jeg tre. Jeg er veldig skuffet, sier han.

– Jeg angrer. Det var ikke meningen. Men sånt skjer i fotball. Jeg må trene videre og spille kamper når den tid kommer, fortsetter han.

RBKs daglige leder Tove Moe Dyrhaug skriver i en tekstmelding at de tar beslutningen til etterretning.

Sportslig leder Stig Inge Bjørnebye sier at de ikke vil anke.

I utvalgets redegjørelse, som er lagt ut på Norges Fotballforbunds nettsider tirsdag, heter det at «albuen traff hodet til Adekugbe med stor fart og kraft, noe som medfører stort skadepotensiale».

Les også

  1. RBK-kapteinen skammet seg - tok på seg skylden for poengtap

  2. Fotografen fikk ublidt møte med RBK-spiller: – Veldig ekkelt

  3. Gauseth slipper straff etter raseriutbrudd

Videre henvises det til at dommertrioen ikke fikk med seg episoden, og at disiplinærutvalget således kan straffe spillere som begår regelbrudd som normalt ville ført til utvisning.

«Disiplinærutvalget har konkludert med at Akintola har handlet på en slik måte at han skal sanksjoneres for hendelsen», skriver utvalget.

Mildere enn Bamba

I redegjørelsen trekkes det en parallell til episoden der Branns Daouda Bamba fikk fire kampers karantene for albuebruk mot Tromsøs Simen Wangberg nylig.

«Disiplinærutvalget mener at foreliggende sak er noe mildere enn Bamba-saken. Det vises til at kraften i slaget er noe mindre og at graden av forsettlighet anses høyere i Bamba-saken», heter det i begrunnelsen for Akintola-straffen.

Utvalget poengterer også at handlinger som den RBK-spilleren gjorde seg skyldig i, verken kan «tolereres på en fotballbane eller generelt i samfunnet. Både allmennpreventive og individualpreventive hensyn tilsier en streng reaksjon».

I formildende retning legges det vekt på at spilleren og klubben har beklaget hendelsen.

Horneland beklaget

RBK-trener Eirik Horneland har i etterkant av kampen mot Vålerenga 1. september innrømmet at Akintola gikk over streken.

– Vi har sett situasjonen om igjen og ser at David mister emosjonell kontroll, og reagerer på en måte som ikke er i tråd med ønsket atferd i Rosenborg, sa han til klubbens nettsider.

Det var generelt høy temperatur i oppgjøret i Oslo. Rosenborg-kaptein Mike Jensen ble utvist allerede før pause.

Kampen endte 1-1.

(©NTB/100 % Sport)

Les mer om

  1. Rosenborg BK
  2. David Akintola