Fotball

«Kan dette være starten på noe annet enn bunnstrid, TIL?»

KOMMENTAR: I fjor slo TIL så mye langt at tilskuerne fikk nakkeproblemer.

Aron Sigurdarson og Morten Gamst Pedersen er nøkkelspillere i TILs 2017-sesong. Foto: Rune Robertsen
  • Rune Robertsen
    iTromsø

TIL-Trencin 4–1:

Med Aron Sigurdarson og Morten Gamst Pedersens ekstreme egenskaper i spill ser Gutan ganske annerledes ut. Endelig kan vi få se et TIL-lag som kan bygge på noe offensivt langs bakken.

Duoen gir TIL en trygghet, og måte å spille på, som laget for sjeldent hadde i 2016. En målscorende spissduo i Thomas Lehne Olsen og Runar Espejord med til sammen tre mål gjør at første treningskamp ikke kunne blitt så mye bedre med TIL-øyne. Både Lehne Olsen og Espejord virker til å ha hørt på læremester Sigurd Rushfeldt hjemme i Tromsø.

Rune Robertsen.
Les også

Spissduo herjet for TIL: - Vi håper Sigurd er fornøyd med oss

En oppkjøringskamp på en dårlig vannet tyrkisk bane utenfor allfarvei i starten av februar skal man ikke legge for mye vekt på. Men etter 90 minutter og 4–1 mot et brukbart slovakisk lag kan i hvert fall noe trekkes frem.

Av flere ting å nevne står Sigurdarson og Gamst Pedersens påvirkning på laget ut for min del. Begge var i TIL i 2016. Fellestrekket var at ingen av dem på langt nær fikk ut det de hadde inne.

Les også

Følg TIL i årets første kamp - har bare fire utespillere på benken

Sigurdarson hadde en sterk start og en sterk avslutning i fjor. Han scoret mot Molde i første serierunde, og hadde ett mål og to målgivende mot Odd i den siste. Mellom der var det mye variabelt. Han virket rett og slett ikke helt tilpasset det norske tempoet. Kanskje kunne han fått flere sjanser, men det blir bare etterpåklokskap.

Mot Trencin var det derimot den islandske landslagsmannen som satt standarden. Fra venstrekanten gjorde han oftere riktige enn feile valg. Noen ganger kombinere seg ned langs linja. Andre ganger innover i banen. Som da han slo en flott pasning til Lehne Olsen som kunne sette inn 2–0 før pause. Fasiten til slutt ble, som mot Odd, ett mål og to målgivende.

Les også

Slik blir TILs lag i årets første kamp: – Ikke utenkelig at unggutta får sjansen

Gamst Pedersen på sin side var langt mer på sidelinja enn på banen i fjor. Fire kamper fra start og 354 minutter med total spilletid er selvsagt altfor lite målt mot hva vi forventet for ett år siden.

At Gamst i vinter har holdt seg skadefri gjør at han seiler opp til å være lederen i det sentrale midtbaneleddet. 35-åringen har en naturlig autoritet. Tar rette valg med og uten ball. Tør å ta tøffe dueller. Og ikke minst høres over hele banen.

– Morten er som en ekstra kaptein for oss, sa Thomas Lehne Olsen til meg etter kampslutt mot Trencin. Og det er ingen tvil om at i et TIL-lag som mangler ledertyper er Morten Gamst Pedersens tilstedeværelse et friskt pust.

Den manglende koblingen mellom angrepsspillerne og resten av laget i 2016 var til stor frustrasjon for både spillere, trenere og oss andre som følger laget fra sidelinja. For at TIL skal lykkes må dette fungere langt bedre denne sesongen.

Les også

TIL har mål om å hente to talenter opp i A-stallen hvert år: - Disse kan være de neste som lykkes

Det vi fikk se, særlig i første omgang mot Trencin, var lovende. Høyt press, tydelige rollefordelinger offensivt og godt forsvarsspill er alltid en vinnerformel. Med innoverkanter i Magnus Andersen og Sigurdarson får TIL flere folk der det teller. I nærheten av angrepsspillerne og motstandernes mål.

Ja, vi er bare i starten av februar.

Men denne kampen er noe å bygge videre på. Alle som har sett treningskamper vet at akkurat det ikke er noe å ta for gitt. Vel vitende om at spillere som Slobodan Vuk, Ulrik Yttergård Jenssen, Gjermund Åsen og Jostein Gundersen ikke var med kan TIL-treneren fort få et luksusproblem utover mot sesongstart om to måneder.

Et offensivt TIL-lag som lykkes langs bakken på motstanderens halvdel er i hvert fall en god start om man skal få TIL på bedringens vei etter noen tunge år.

Les mer om

  1. Tromsø IL
  2. Morten Gamst Pedersen