Fotball

1988: Fotball-EM i Vest-Tyskland

EM i 1988 ble mesterskapet som huskes best for Marco van Bastens fulltreffer i finalen.

  • Kjetil Flygind
  • Eirik Fardal
    Sportssjef
  • Torstein Ringnes
  • Erlend Nesje
    Journalist
FINALEHELTENE: Marco van Basten jubler sammen med kaptein Ruud Gullit etter det fanstastiske finalemålet. I bakgrunnen Arnold Mühren, som la pasningen til 2-0-målet.

En scoring for evigheten

Finalemålet er ett av tidenes flotteste. Men for Marco van Basten var ett øyeblikk tidligere i EM 1988 viktigere.

GULLGUTTEN: Marco van Basten ble EM-toppscorer og kunne stolt heve EM-trofeet.

Et av tidenes vakreste fotballmål?

Ja, mener mange.

Nei, mente Marco van Basten selv da han før EM i 2008, hvor han var landslagssjef for Nederland, fikk spørsmålet.

Van Basten mente Diego Maradonas solo-mål mot England i 1986-VM var bedre.

Uansett. Marco van Bastens 2-0-mål for Nederland mot Sovjetunionen i EM-finalen i 1988 var et mesterverk. Intet mindre. Det er den typen scoringer det snakkes om i årtier.

Det var selve øyeblikket i et stort mesterskap for Nederland. EM-gullet i 1988 er fortsatt Nederlands eneste mesterskapstittel i fotball.

Van Basten var ikke førstevalg

AVGJORDE: To minutter før EM-semifinalen mellom Vest-Tyskland og Nederland var slutt, satte Marco van basten inn 2-1-målet

Men det var ingen selvfølge. Nederland var ikke favoritter. Og de virket pill råtne i den første kampen mot Sovjetunionen.

I nøyaktig en time så Marco van Basten åpningskampen fra benken.

Han var ikke det opplagte spissvalget for landslagssjef Rinus Michels da Nederland ankom EM. Van Basten hadde slitt med en alvorlig ankelskade hele sesongen i forkant. Det ble med 11 kamper og tre mål for Marco van Basten i hans første sesong i AC Milan.

Talentet til 23-åringen var udiskutabelt. Det hadde han vist gang på gang for Ajax før han dro til Italia sommeren 1987. Men selvtilliten var skjør.

Derfor var John Bosman Nederlands førstevalg som spiss ved mesterskapsstart. Han hadde startet de foregående landskampene og spilt bra.

Marco van Basten var vraket fra EM-starten. Og hans syntes det var greit. Spissen følte seg ikke i godt slag. Og han mente også selv at Bosman var et bedre valg.

Men ingenting fungerte for Nederland i åpningskampen. Sovjetunionen vant 1-0 og det gjorde ingen stor forskjell at van Basten spilte den siste halvtimen.

Før Nederlands andre gruppespillkamp, mot England, måtte landslagssjef Rinus Michels ta grep. Taperen i den kampen ville være utslått av EM.

Kampen da alt snudde

Michels visste at han måtte gamble litt. Stødige John Bosman på topp? Eller skadeplagede og kamprustne Marco van Basten? Michels hadde sett at van Basten hadde vist fremgang på treningene.

Rinus Michels valgte å vrake John Bosman. Han la EM-skjebnen i hendene til Marco van Basten. Et lykkelig valg skulle det vise seg. Ett minutt før pause satte Marco van Basten inn 1-0-målet. På mange måter var det spissens øyeblikk i EM 1988. Han var tilbake. Både han og Nederland fikk selvtillit. Marco van Basten scoret ytterligere to mål da Nederland slo England 3-1. — Det var en veldig viktig kamp både for meg, Nederland og min karriere. Det var kampen der alt snudde. Jeg hadde hatt et vondt år med mye skadeplager. Men fra det øyeblikket snudde alt, alt ble plutselig positivt. Kampene etter det ble lettere og alt gikk fint for oss, har Marco van Basten fortalt.

Nederland slo vertsnasjon og mesterskapsfavoritt Vest-Tyskland 2-1 i semifinalen, etter at Marco van Basten hadde scoret seiersmålet to minutter før slutt.

Nederland var favoritter i finalen mot Sovjetunionen. Ruud Gullitt sendte Nederland i ledelsen etter en drøy halvtime.

Alle scoringers mor!

Og så, øyeblikket mange av oss husker svært godt, ni minutter ut i annen omgang på stillingen 1-0 til Nederland: Arnold Mühren fikk litt vel mye kraft i det høye innlegget fra venstrekanten. Ballen feide gjennom straffefeltet, langt over hodene på Sovjetunionens forsvarere og på vei ut mot sidelinjen på motsatt side.

Van Basten så ballen komme, startet bevegelsene og Sovjet-spillerne lot ham få gå. Ingen forventet at spissen skulle skyte - til det var vinkelen altfor skrå. Van Basten handlet på instinkt, tok tre små skritt, ladet høyrefoten og fikk fulltreff med strak vrist.

Ballen skjøt fart som en rakett, gikk i en bue over Sovjet-keeper Rinat Dasajev, i nærmeste kryss og til 2-0-ledelse! Alle scoringers mor og ett av fotballhistoriens vakreste øyeblikk.

EM-stjernen: Lothar Matthäus, Vest-Tyskland

HJEMMESTJERNEN: Lothar Matthäus sendte Vest-Tyskland i ledelsen på straffespark i EM-semifinalen mot Nederland. Men vertene tapte til slutt 1-2.

Etter to tapte VM-finaler (1982 og 1986) kom et stort mesterskap "hjem" til Vest-Tyskland . Derfor var det kun én ting som gjaldt: EM-pokalen .

Og hærføreren på det vest-tyske laget var Matthäus, som var med på finaletapene i 1982 og 1986 . Matthäus var på toppen av sin karriere, han var periodevis strålende i hjemme-EM, han ble plukket ut på mesterskapest drømmelag, og han sendte Vest-Tyskland i føringen i semifinalen mot Nederland på Volkspark stadion i Hamburg.

Men Nederland utlignet på straffe ved Ronaldo Koeman og rett før slutt knuste Marco van Basten vertsnasjonens EM-drøm. Men i VM to år senere ledet kaptein Lothar Matthäus Tyskland til gull.

Les mer om

  1. Fotball-EM