Fotball

Blatters motkandidat går i strupen på Platini: - Fotballen fortjener bedre

Michel Platini møter kritikk etter nyheten om at han vil stille som presidentkandidat i FIFA.

KRITISK: Prins Ali bin Al Hussein vil ikke ha Michel Platini som FIFA-president.
  • NTB
  • Daniel Røed-Johansen
    Kommentator, Aftenposten

Onsdag kunngjorde presidenten i Det europeiske fotballforbundet (UEFA) Michel Platini at han stiller som presidentkandidat under FIFA-valget 26. februar.

Prins Ali bin Al Hussein av Jordan, som tapte presidentvalget for Blatter i mai, var raskt ute med å kritisere Platinis kandidatur.

— Platini er ikke bra for FIFA. Fotballtilhengere og spillere fortjener bedre, heter det i en pressemelding fra prinsen.

Les også

Platini var Blatters læregutt og stemte på Qatar. Kan denne mannen virkelig redde FIFA?

— Trenger uavhengig lederskap

Platini støttet Prins Ali i valget mot Blatter, men får ingen støtte tilbake.

— FIFA har vært gjennomsyret av skandaler. Vi må stoppe det som har vært kjent i så måte. Bakrom- og underbordet-avtaler må få en slutt. Jeg tror at stemmene fra de forskjellige fotballforbundene må bli hørt. I de kommende ukene vil jeg ta opp med dem hva som er det beste for fotballen.

— Det som er klart er at det FIFA nå trenger et uavhengig lederskap som ikke har vært involvert i det som er blitt praktisert tidligere, sier prins Ali.

- Platini som president er uakseptabelt

En annen presidentkandidat, lederen av fotballforbundet i Liberia Musa Bility, går også hardt ut mot Platini onsdag.

— Platini representerer ikke forandring. Han har vært visepresident i FIFA i åtte år. Han bør ikke erstatte Blatter, det vil være uakseptabelt, sier han til BBC.

Den afrikanske fotballtoppen mener at det tok altfor lang tid før Platini gikk ut mot det skandaleombruste FIFA-regimet. Han mener det nå er klart for en FIFA-president fra Afrika. Syv av åtte presidenter i FIFA-historien har vært europeere.

— Hvis du bringer inn Platini er det ikke noe poeng i å erstatte Blatter, mener Bility.

Les også

Platini stiller som presidentkandidat i FIFA

Tidligere NFF-president: — Platini vil være en god president

Norges tidligere fotballpresident Per Ravn Omdal var mangeårig visepresident i UEFA, og har derfor god kjennskap til Platinis ledelse. Han mener franskmannen vil være et godt valg som FIFA-president.

Tidligere NFF-president og styremedlem i FIFA Per Ravn Omdal tror Michel Platini kan bli en god president i FIFA.

— Jeg tror han vil være en god president. Han har en status som gjør ham i stand til å få i stand kompromisser med og bli hørt av de ulike konføderasjonene. Han har etter hvert også utviklet en større samarbeidsevne, sier Omdal til Aftenposten.Platini har den siste måneden vært i kontakt med en rekke viktige fotballtopper. Under VM-trekningen i St. Petersburg sist helg skal han ha bestemt seg. Platini skal nå føle seg trygg på at han har støtten som skal til for å vinne valget i februar.

— Dette var en svært personlig avgjørelse jeg har reflektert lenge over, der jeg vurderte fotballens fremtid og min egen. Det kommer øyeblikk i livet der du må ta skjebnen i egne hender. Dette er et slikt øyeblikk, i en periode som vil forme FIFAs fremtid, skrev Platini i et brev til FIFAs 209 medlemsland da han kunngjorde kandidaturet sitt.

Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) bestemte tidligere i måneden at det skal holdes nyvalg av president under en ekstraordinær kongress 26. februar neste år.

Chung Mong-joon fra Sør Korea har tidligere erklært seg som presidentkandidat.

Les også

  1. Zico drømmer fortsatt om å bli FIFA-president

Les mer om

  1. Internasjonal fotball
  2. FIFA