Fotball

18 måneder har forandret alt for Torres: - Det blir den største kampen i livet mitt

Spanjolen ble latterliggjort i England. Lørdag kan han spille en nøkkelrolle for moderklubben i Champions League-finalen.

Torres er tilbake i Atletico Madrid (lån fra Milan) med stor suksess.
  • Sindre Trygsland
Torres scoret mot Belgia, 8. oktober 2005, i kvalifiseringen til VM i 2006.
Fernando Torres feirer scoring mot Valencia i 2005, under sin første periode i Atletico Madrid (1995-2007)
Fernando Torres scorer i VM i 2006.
Fernando Torres var i Liverpool fra 2007 til 2011 med stor suksess.
Fernando Torres var i Chelsea fra 2011 til 2015. Det siste året var han på lån i Milan.
Fernando Torres blir en viktig brikke for Atletico Madrid i lørdagens Champions League-finale. Han er på lån fra Milan.

Kl. 20.45: Real Madrid — Atletico Madrid

Lørdag møtes byrivalene fra Madrid i Milano i Champions League-finalen. Det blir stjernegalleriet til Real Madrid mot et hardtarbeidende og godt organisert Atletico. For én spiller blir oppgjøret helt unik.

— I morgen spiller jeg den største kampen i livet mitt, uten tvil. For meg betyr det alt. Det er alt man drømmer om som barn. Nå har jeg muligheten til å oppfylle drømmen. Jeg har spilt for store lag og vunnet mye, men denne kampen er helt spesiell, sier Fernando Torres til SkySports dagen før Champions League-finalen i Milano.

  • Mange bilder fra Torres' karriere i bildekarusellen øverst.

32-åringen er blitt en viktig brikke for Diego Simeones Atletico. På 30 kamper i den spanske serien banket Torres inn 11 mål på 30 kamper for moderklubben.

Les også

Breial Gareth Bale: Ingen Atletico-spillere gode nok for Real

Kaptein allerede som 19-åring

At spanjolen skulle spille en rolle i Champions League-finalen i 2016, hadde ikke alle sett for seg for 18 måneder siden. Karrieren hans har vært en bølgedal, der han er blitt omtalt som alt fra vidunderbarn, verdensklassespiller og Chelsea-flopp, og til nå å ha funnet tilbake til røttene i Spania.

Les også

«De som ler av jubelen Torres fikk da han kom hjem, har ikke skjønt hva han betyr»

— Han var vidundergutten, og som 14-, 15- og 16-åring et av de største talentene i Europa. Skader gjorde at han mistet steget og rykket. Som fotballelsker er det fantastisk at en spiller som Fernando Torres har klart å komme tilbake, sier Roar Stokke. Han er på plass i Milano, der han skal kommentere finalen for Viasat.

Les også

UEFA bekymret for gressmatten i Champions League-finalen

El Niño De Oro, gullgutten, var kallenavnet Torres fikk da han slo gjennom for Atletico. Han var regnet som et av Europas største talenter, og ble allerede som 19-åring kaptein i klubben. I VM i Tyskland i 2006 presenterte han seg virkelig for verden med sine fire scoringer i mesterskapet. i 2007 betalte Liverpool drøyt 200 millioner kroner for spydspissens tjenester.

2008: Fernando Torres avslutter en glimrende sesong med å løfte inn den avgjørende scoringen i EM-finalen mot Tyskland.

Det ble starten på suksessfulle år for Torres, der han scoret på bestilling i Liverpool, avgjorde EM-finalen i 2008, og samme år kom på tredjeplass i kåringen av verdens beste spiller, kun slått av Cristiano Ronaldo og Lionel Messi. I 2010 startet nedturen.

Stemplet som Chelsea-flopp

En skadeutsatt Torres klarte ikke å sette sitt preg på 2010-VM, og i Liverpool presterte han ikke på det samme skyhøye nivået. I januar 2011 la Chelsea mer enn 500 millioner kroner på bordet og hentet 32-åringen til London.

Oppholdet i Chelsea ble en liten katastrofe for Fernando Torres, og han klarte aldri å leve opp til prislappen på over 500 millioner kroner.

Oppholdet der ble en katastrofe, med 20 mål på 110 kamper ble Fernando Torres stemplet som en flopp på balløya, og klarte aldri å leve opp til den enorme overgangssummen. I britiske medier blir han rangert som et av tidenes dårligste kjør av en engelsk klubb.— Ordet flopp er blitt et synonym til Torres´ skjebnesvangre overgang fra Liverpool, skrev blant annet Daily Mail, som rangerer ham som Chelseas dårligste kjøp i Premier League.

Selv om han sendte de blå til Champions League-finalen i 2012, med scoring mot Barcelona på Camp Nou, vil Chelsea-oppholdet trolig bli husket for måltørke og en Torres uten det enorme steget han var blitt kjent for.

Les også

Europa-statistikk forbløffer ekspert: – Det er helt absurd

— Han begynte å bli småskadet, og ting satt ikke utenfor banen heller. Han gikk fra å være elsket i Liverpool til en som ikke klarte å innfri forventningskravene. Og da knyter det seg ofte for spillere. Så lyktes han ikke i Milan, som var, slik jeg så det, et desperat forsøk på en forandring. Og da var det på mange måte siste mulighet til å lykkes og bli tatt på alvor å dra tilbake til Atletico Madrid, sier fotballekspert Petter Veland.

Funnet tilbake

Under ledelsen av Diego Simeone har 32-åringen i løpet av 18 måneder funnet tilbake av ferdighetene som gjorde at forsvarsspillerne fryktet ham. Rykket er tilbake, og det samme ser spillegleden ut til å være.

— Jeg fikk sjansen til å komme tilbake hit. Det har vært tøft. Jeg har kjempet for en plass på laget og for å være en viktig del av laget, sa Torres på pressekonferansen før lørdagens finale.

Fernando Torres har funnet tilbake til seg selv.

Den store stjernespissen i klubben er franske Antoine Griezmann, men Torres har spilt en stadig mer viktig rolle for hovedstadsklubben.

— Han er ikke der han var i Liverpool, men han ligner veldig på seg selv igjen. Med frasparket, førstetouchen og evnen til å være på riktig plass til riktig tid. Han er nok 90-95 prosent av det han var, og det er nok til at han kan fort bli matchvinner i finalen, sier Roar Stokke.

Han tror riktig trening, og en god psykisk jobb av Diego Simeone er grunnen til at "gullgutten" nærmer seg nivået han hadde da han dominerte i Fotball-Europa.

— Kombinasjonen selvtillit, at han på mange måter har holdt seg skadefri og jobbet i godt over halvannet år så tror jeg vi er inne på noe av nøkkelen til at han har funnet tilbake til deler av nivået han var i Liverpool. Men det er fortsatt et stykke igjen, sier Petter Veland.

Mer om finalen:

Les også

  1. Ronaldo friskmeldt til mesterligafinalen

  2. - Nå er det tid for revansje

Flere fotballsaker:

Les mer om

  1. Champions League
  2. Atlético Madrid