Fotball

Helland-dobbel da Rosenborg slo Vålerenga i fotballfest

Rosenborg befestet sin posisjon som Norges beste lag etter seieren over Vålerenga på Ullevaal.

 • Kjetil Flygind
  Kjetil Flygind

ULLEVAAL (Aftenposten): Rosenborg var best i halvannen omgang da Vålerenga inviterte til toppkamp på Ullevaal. Pål André Helland scoret begge RBKs mål i 2-1-seieren. Lenge så det ut til at Rosenborg skulle få en grei reise. Men etter to bytter i 2. omgang våknet Vålerenga. Men det ble bare med den ene reduseringen for VIF.

Pål André Helland var i storform mot Vålerenga.

Innbytter Deshorn Brown nikket inn Vålerengas trøstemål, men RBK rodde en sterk borteseier i land anført av tomålshelten Helland.Det var duket for skikkelig fotballfest i hovedstaden da serielederen fra Trondheim og Vålerenga barket sammen. Masse folk på tribunene (20.928) tilskuere, fint spillevær og to gode lag.

Man kunne få litt cupfinalestemning på vei til landskamparenaen lørdag. Fullsatte t-banevogner, køer utenfor stadion og øredøvende leven inne på arenaen. Herlig.

Friske trøndere i åpningsminuttene

Begge lag stilte med sine antatt beste mann. Kjetil Rekdal fikk tilbake sin midtstopperbauta Kjetil Wæhler som har slitt med skade, mens eks-RBK-erne Daniel Braaten og Daniel Fredheim Holm begge startet oppgjøret for hjemmelaget.

Rosenborg kom beste i gang på Ullevaal. VIF-trener Rekdal advarte før kampen mot «Norges beste kontringslag», og trønderne viste at de hadde begge beina på gasspedalen fra start. Men forsøkene på å finne Alexander Søderlund med stikkere bak forsvaret til de blå lyktes ikke helt i innledningen.

Helland-kanon i tverrliggeren

Gjestene fikk også ettermiddagens første ålreite avslutning på mål. Fredrik Midtsjø fikk avslutte relativt upresset fra 13 meter etter ni minutters spill, men skuddet gikk en meter på utsiden av VIF-keeper Michael Langers høyre stole.

Fire minutter senere dundret Pål André Helland et frispark fra 25 meter i tverrliggeren så det sang. Landslagsspilleren gikk selv i bakken i en duell med Sivert Heltne Nilsen. Frisparket tok han selv. Rosenborg centimetere fra 0-1 på Ullevaal.

Og Helland fortsatte å hamre løs mot VIF-buret. Etter 19 minutter måtte Michael Langer ut i full strekk for å få slått til corner. Og hjørnesparket skapte fullt kaos foran VIF-målet. Men hjemmelaget fikk til slutt ryddet unna.

Like etter fyrte Daniel Fredheim Holm av sitt første forsøk for ettermiddagen. Men André Hansen reddet uten altfor store problemer.

Dobbeltsjanse til RBK

Etter noen intense og underholdende 20 første minutter roet spillet seg noe. Men dommer Tom Harald Hagen holdt tempoet oppe i sin fløytebruk. Frispark etter frispark. Til stor frustrasjon hos begge lags supportere. Og spillere. Og trenere.

Selv om Vålerenga kom mer med i banespillet utover i omgangen, var det Rosenborg som førte kampen. Etter halvtimen spilt fikk de en dobbeltsjanse. Både Alexander Søderlund og Mike Jensen forsøkte seg, men Langer og Vålerenga holdt unna.

Men hvor lenge?

Les også

Vålerenga med homoflagg på Ullevaal: - Et veldig viktig tema for oss

Ingen mål til pause

Vålerenga slet med å få i gang sitt eget spill. Rosenborg var gode, men VIF var også upresise og litt ubesluttsomme i de avgjørende fasene av spillet. Innleggsforsøk ble blokkert, skuddforsøk ble blokkert og RBK vant flest dueller.

Målløst til pause. Det hadde VIF størst grunn til å være fornøyd med.

Rosenborg fortsatte å pepre Michael Langer også etter hvilen. Ett minutt etter pause dro Mike Jensen til med et langskudd som suste utenfor stolpen. Igjen var gjestene svært nær ved å ta ledelsen.

Vakkert angrep og 0-1

Pål André Helland chipper inn 1-0-ledelse for Rosenborg.

Men så kom den. 50 minutter spilt. Daniel Braaten forsøkte å vippe ballen over Ole Selnæs dypt inne på RBKs banehalvdel. Men trøndernes midtbaneanker vant ballen, tok den med seg og avanserte og avanserte. Ingen presset, og Selnæs siktet inn Pål André Helland som kom stormende fra sin høyrekant. Pasningen var utsøkt, Helland løp fra Ivan Näsberg på VIFs venstreback, før han chippet ballen lekkert i mål foran egne supportere til en fortjent 1-0-ledelse på Ullevaal.Da tok det av i bortesvingen. Som var svært godt besøkt av hvitkledde RBK-fans.

Vakker angrep og 0-2

Fire minutter senere kom nummer to. Rosenborg vant igjen en duell, og satte fart rett i angrep. Vålerenga-spillerne kom aldri oppi. Og da Mike Jensen fikk ballen, omtrent på 16 meterstreken, kunne han skrevet ut parkeringsbøter til VIF-spillerne. I stedet lot han de tre som presset ham komme tett nok oppi til at det ble rom bak. En stikker, Helland på nok et løp, og vips 0-2. En lekker chip, denne gang med høyrebeinet, og dobling av ledelsen. Hellands 8. seriemål for sesongen.

Rosenborg flere nummer bedre enn Vålerenga akkurat nå.

«Coaching i verdensklasse»

I et forsøk på å snu det kastet Kjetil Rekdal innpå spissen Deshorn Brown. Daniel Braaten, som fikk til svært lite, måtte ta til takke med en times spill. Herman Stengel ble også sendt inn, for å få mer pasningskvalitet inn fremfor Sivert Heltne Nilsens duellkraft. En duellkraft som ikke hadde dagen.

Mens Vålerenga slet med å finne fasongen, fortsatte Rosenborg å kjøre på. Sjanse etter sjanse. Men Langer i hjemmelagets bur gjorde så godt han kunne. Og han hadde nok å stri med.

Og når man tror alt er over, og kampen er kjørt, så er fotballen herlig.

Tomålshelten Helland feide Ivan Näsberg i bakken med en ufin takling. Gult kort og frispark til VIF ute på kanten. Kaptein Christian Grindheim tok ansvar. Ballen ble sendt inn foran RBK-buret, og der dukket Deshorn Brown opp og redusert med et fint hodestøt. 1-2 og ny spenning på Ullevaal. Med 24 minutter igjen å spille.

Fikk betalt

Og nå var det plutselig Vålerenga som kjørte. Rekdal sto ute i teknisk sone og dirigerte. Og spilte ut sitt siste kort. Et nytt offensivt bytte. Ghayas Zahid ble tatt av, islendingen Elías Már Ómarsson, med fart og rykk som sine fremste egenskaper, ble kastet inn.

Spillet bølget frem og tilbake nå. Og Vålerenga så plutselig bedre ut fremover på banen. Rasmus Lindkvist på venstrekanten forsøkte seg et par ganger, men begge skuddene gikk utenfor. Men et mer hissig og aggressivt VIF-lag klarte å bryte opp motstanderen i større grad enn i 1. omgang.

Samme Lindkvist ladet venstreslegga etter 81 minutter. Ballen smalt i beina på André Hansen i Rosenborgs mål. Bare nesten for hjemmelaget.

Vålerenga fikk en siste mulighet på overtid. Frispark i god innleggsposisjon ute til høyre. Men Rasmus Lindkvists forsøk endte i klypene på RBK-keeper Hansen.

Like etter sa dommer Hagan takk for laget og blåste av oppgjøret. Rosenborg er fortsatt best i Norge, mens Vålerenga fortsatt varierer for mye.

Les også

 1. Høgmo hyller RBKs toppidrettssatsing

 2. - Det hadde vært gøy å få oppleve Champions League med Vålerenga

 3. Skullerud: - Nå gir vi de andre lagene muligheten til å stikke av

Eliteserien

SVUTMP
1Lillestrøm97201951423
2Viking106311981121
3Molde9612179819
4Strømsgodset94231313014
5Aalesund94231011-114
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Eliteserien
 2. Vålerenga Fotball
 3. Rosenborg BK