Fotball

- Rosenborg trener ikke nok

<p>En av landets mest suksessrike trenere og RBK-styremedlem Marit Breivik mener Rosenborg— spillerne kan utnytte treningshverdagen bedre.</p>

Prat med RBK-styret i forbindelse med serien. Spørre hver enkelt styremedlem om hva de tenker om RBKs fremtid.I styrerommet på brakka på Lerkendal. Marit Breivik og Terje Svendsen, spaserer forbi bilder av de gode tider fra 1994
 • Birger Løfaldli
  Adresseavisen

Adresseavisen har de siste ukene sett grundig på en rekke områder av utviklingen i Rosenborg Ballklub de siste ti årene. Et av temaene som er blitt belyst er klubbens treningskultur.

Toppidrettserfaring

Marit Breivik og Bård Benum er de to i Rosenborg-styret med størst erfaring fra andre toppidrettsmiljøer, i tillegg til varamedlem Stig Inge Bjørnebye. Breivik som landslagstrener i håndball, med en rekke internasjonale triumfer. Benum som tidligere toppløper i langrenn og nå aktiv på administrativt plan i samme idrett.

 • Les også: Eggen mener RBK taper i Europa på grunn av for lav treningsintensitet

Treningsdebatten rundt RBK blusset opp etter at Per Ciljan Skjelbred for noen uker siden uttalte at treningene i Hamburg var langt tøffere enn det han var vant med i Rosenborg.

I samtale med Adresseavisen om Rosenborgs utvikling de kommende årene er Marit Breivik klar på at hun ikke tror at Rosenborg trener nok.

Ikke nok med god kondisjon

–Jeg tror ikke det. Det skal være hensiktsmessig intensitet i forhold til kampene, men i en så lang sesong som RBK har, så er det kanskje slik at spillerne av og til ikke kan ha uthvilte bein i alle kamper.

Samtidig påpeker hun at god kondisjon i seg selv ikke er nok til å vinne fotballkamper.

–Rosenborg tapte ikke mot Vålerenga fordi de ikke løp nok, men de hadde ikke god nok presisjon i hele kampen. I tillegg til det rent fysiske handler det om hvor mye tid spillerne bruker på visualisering og mental trening.

–Føler du at du blir lyttet til?

–Ja, jeg oppfatter det som positivt, men det finnes mange forklaringer til at situasjonen er som den er , sier Breivik, som har diskutert temaet med både Erik Hoftun og Jan Jönsson.

(Fortsetter under bildet)

I STYRET: Marit Breivik innvolverte seg i RBK fordi de har internasjonale ambisjoner. Foto: Vegard Eggen

Ønsker landslagsspillere

Selv har hun nå vært en del av RBK-styret i to og et halvt år.

–Fotballspillere har rett til å definere seg som toppidrettsutøvere. Jeg har involvert meg i Rosenborg fordi de har en internasjonal ambisjon. Vi må stille spørsmål rundt hva vi kan gjøre bedre i forberedelsene for å ta igjen de vi konkurrerer mot. Jeg synes også at RBK skal ha som ambisjon å utvikle norske landslagsspillere. Personlig skulle jeg ønske at vi hadde hatt seniorlandslagsspillere i troppen vår, sier Marit Breivik.

Hun forklarer at det kan legges inn ekstra trening i perioder rettet mot individuelle utviklingsoppgaver, for eksempel terping på teknikk og samspilloppgaver, både på treningsfeltet og i mental trening.

Bård Benum mener spillerne og støtteapparatet i RBK må tåle spørsmål rundt treningskultur og om de er toppidrettsutøvere.

–Vi må ha fokus på å bli bedre. Hvis vi tror at vi er ferdig utlært, da er vi ferdige.

–Må tørre å diskutere

Benum forteller at også styret har diskutert om RBK-spillerne bruker nok tid på trening.

–Vi må tørre å ta diskusjonen. Selv stiller jeg aktivt spørsmål til Erik Hoftun og gjengen på linje med de andre når det sportslige kommer på agendaen. Jeg snakker gjerne med personer innenfor sportslig avdeling, særlig Erik, fordi jeg er nysgjerrig på hvordan det jobbes og tenkes.

–Er RBK-spillerne toppidrettsutøvere?

–For meg blir det en diskusjon tuftet på feil premisser. Hva er definisjonen på toppidrett? En definisjon er at prestasjoner på høyt nivå leveres gjentatte ganger. Periodevis har vi vært bra, i andre perioder har vi ikke vært så bra , sier Benum.

–Vi har mer å gå på, og vi må hele tiden tørre å jobbe hardere for positiv utvikling. Det tror jeg også fremtiden vil vise at vi gjør , legger han til.

Les også

 1. Roar Strand: - Ikke bedre trent før

 2. - Burde holdt det internt

 3. - Lav intensitet årsak<br/> til Europa-nedtur

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt30189359253463
2Molde30186670403060
3Viking30176760471357
4Lillestrøm3014794940949
5Rosenborg30139858421648
 • Champions League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Eliteserien