Én måned til EM: Her er stjernene som mister mesterskapet

Sommerens store høydepunkt er kun én måned unna. Men flere verdensklassespillere går glipp av EM grunnet skader.

Vincent Kompany, Karim Benzema, Bastian Schweinsteiger og Marco Veratti går glipp av EM i Frankrike.
  • Steffen Stenersen

10. juni sparkes EM i fotball i gang med kampen mellom vertsnasjonen Frankrike og Romania.

Med kun én måned igjen til mesterskapet nærmer det seg tid for de kvalifiserte landen å ta ut sine respektive tropper. Der stjerner som Christian Eriksen, Arjen Robben, Edin Dzeko og Aleksandar Kolarov ikke får spille EM ettersom de ikke er kvalifiserte, må mange andre verdensklassespillere se mesterskapet fra sidelinjen på grunn av skader.

Les også

Alder er ingen hindring for klistremerkefeber

Den siste som er rapportert tvilsom til EM er Arsenals Danny Welbeck. Engelskmannen pådro seg en skade i kampen mot Manchester City søndag.

Her er noen utvalgte som er uaktuelle til sommerens store fotballbegivenhet:

Vincent Kompany (Belgia):

Kompany har vært skadeplaget gjennom hele denne sesongen, og Manchester City-stopperen bekreftet i helga at EM går uten han, grunnet en lårskade.

Vincent Kompany skadet seg i semifinalen i mesterligaen mot Real Madrid, og går glipp av EM i Frankrike.

— Jeg synes det er triste nyheter. Jeg kunne stått her og syns synd på meg selv, men det er ikke meg, uttalte Kompany i helga ifølge The Guardian.

Les også

TV-strid kan gi svarte skjermer under fotball-EM

Ilkay Gundogan (Tyskland):

Borussia Dortmunds midtbanespiller er uaktuell til EM grunnet en kneskål ute av ledd, det bekreftet klubben selv for noen dager siden. Det betyr dobbel ulykke for Gundogan, som også måtte stå over VM i 2014 på grunn av en skade. Tyskland vant VM for to år siden, og er blant favorittene til å gå hele veien i Frankrike til sommeren.

Les også

UEFA utestenger dopingtatt Liverpool-spiller

Marco Veratti (Italia):

Marco Verratti, her i kamp med Chelseas Pedro, går glipp av EM.

Antonio Conte skal lede Italia i sitt siste mesterskap før han tar over Chelsea etter sommeren. Til Frankrike får han ikke ta med seg Marco Veratti. PSG-spilleren har vært meget god for franskmennene denne sesongen, men må nå gjennom en operasjon for lyskeproblemer. Han er ventet å være ute i åtte uker.— PSG ønsker spilleren god bedring og håper han snart vil være tilbake for fullt på både klubb og landslag, uttaler PSG i en pressemelding.

Claudio Marchisio (Italia):

Som om tapet av Veratti ikke var nok, må Conte også klare seg uten Juventus' Claudio Marchisio. Et avrevent leddbånd i kneet til den italienske midtbanespilleren gjør at han ikke blir frisk i tide til EM.

Jack Butland (England):

Han ville trolig vært andrevalg bak Joe Hart, men tapet av Jack Butland vil uansett kjennes for Roy Hodgson og England. Butland har hatt en strålende sesong for Stoke, men et ankelbrudd i en privatlandskamp i mars gjør at EM kommer for tidlig. Mandag skrev dog keeperen følgende på Twitter:

— Gikk inn til legen med krykker, gikk ut uten. Bruddet leges veldig bra, skrev Butland.

Les også

Rooney blir England-kaptein i EM

Karim Benzema (Frankrike):

Benzema er ikke skadet, men vil uansett ikke bli tatt ut i Frankrikes tropp til sommeren. Real Madrid-spissen har ikke spilt for landslaget siden han i fjor høst ble trukket inn i utpressingssaken mot landsmannen Mathieu Valbuena.

Karim Benzema får ikke juble for scoring i EM i sommer.

— Landslagssjefen og fotballpresidenten er enig i at prestasjonene på banen er vikitg, men ikke et eksklusivt kriterie for å bli valgt ut i Frankrikes tropp. Evnen spilleren har til å jobbe sammen med andre i en enhet blir også tatt hensyn til, uttalte det franske fotballforbundet i april.Andre navn som går glipp av EM grunnet skader er Arsenal Alex Oxlade-Chamberlain (England), Genoa-keeper Mattia Perin (Italia), Valencias ving Zakaria Bakkali (Belgia) og West Bormwich' midtbanespiller Chris Brunt (Nord Irland).

Les også

NRK viser finalen i Fotball-EM

Et annet kjent navn som mister Europamesterskapet er Bastian Schweinsteiger . Det samme gjelder Chelseas Kurt Zouma . Liverpools Mamadou Sakho kan miste EM grunnet å ha testet positivt på doping etter en Europa League-kamp i februar. Dommen fra UEFA er ennå ikke klar.

Tre islendinger fra eliteserien

De endelige troppene til nasjonene som deltar i mesterskapet kommer trolig rundt 14 dager før EM-start, altså i slutten av mai. UEFAs deadline for å melde inn troppen er 31. mai.

Eidur Gudjohnsen vil til EM med Island.

I troppene kan det bli plass til noen spillere fra den norske eliteserien, men da trolig bare hos Island.Mandag offentliggjorde landslagssjef Lars Lagerbäck sine utvalgte.

Molde-spiss Eidur Gudjohnsen får billett til Frankrike. Det samme gjør Hannes Þór Halldórsson (Bodø/Glimt) og Ingvar Jónsson (Sandefjord).

Les også

Hangeland blir TV 2s EM-ekspert

Frankrike og Tyskland favoritter

Bookmakerne virker å ha peilet seg ut to nasjoner som favoritter til å blir europamester i sommer. Tyskland og Frankrike gir lavest gevinst ved seier, tett fulgt av Spania. Dårligst sjanse til å vinne virker Nord-Irland og Albania å ha.

Thomas Müller og Cristiano Ronaldo virker å være de fleste bookmakernes favoritt til å bli toppscorer i turneringen.

Øker sikkerheten

Arrangøren for EM vil fra 14. mai ta over alle de ti arenaene det skal spilles på for å gå gjennom sikkerheten på stadion. Ifølge nettstedet RFI har sikkerhetskostnadene blitt doblet fra 12 millioner euro til 24 millioner euro. Bakgrunnen er angrepene i Paris i november, som kostet 130 mennesker livet.

Mesterskapet skal ha vært på en potensiel liste over terrormål funnet i Belgia i etterkant av terrorangrepene i Brussel i mars.

Les også

EM kan ryke for Arsenal-spiller

— Det forandrer ingenting for oss. Du trenger ikke å finne EM skrevet på en lapp for å skjønne det. På grunn av arrangementets størrelse er det naturligvis et mål, sier sjef for EM 2016 Jaques Lambert til nyhetsbyrået AFP, og ønsker at EM skal bli et fristed fra oppmerksomheten rundt terror.

— Jeg skjønner at sikkerheten skal være en prioritet, men dette arrangementet kan også bli et frisk pust. Det kan bli et tidspunkt hvor man kan snakke om andre ting, sier Lambert.

EM avsluttes med finale på Stade de France 10. juli.

Har du fått med deg dette?