Fotball

Sverige: 0 forsøk på mål, Ronaldo: 11 avslutninger

De som skal telle svenske avslutninger har verken trengt kalkulator eller kuleramme.

Zlatan Ibrahimovic og Sverige har ikke hatt et eneste skudd eller heading på mål i EM. Likevel har Sverige scoret en gang, etter et selvmål.

Sverige har spilt to kamper i EM-sluttspillet, og fortsatt har ingen svensk spiller prestert et skudd (eller en heading) på mål. Endrer ikke det seg, får landslagssjef Erik Hamrén en «snöplig» avskjed.

UEFAs EM-statistikk registrerer det meste som skjer på banen i Euro 2016, men de som skal telle svenske avslutninger har verken trengt kalkulator eller kuleramme. 11 forsøk er alt: Sju har gått over eller utenfor, fire er blokkert.

Til sammenligning har Cristiano Ronaldo alene hatt 11 avslutninger i hver av Portugals to kamper, og til sammen er portugiserne oppe i 50 avslutninger (hvorav 16 på mål).

Les også:

  • Hodgson mangler en triumf: Smil nå, Roy! Snart felles dommen
  • Les deg opp: Dette skjer i EM i dag
  • Dette må skje: Slik går Sverige og Island videre i EM

Verken irske Darren Randolph eller italienske Gianluigi Buffon reddet en svensk avslutning. Får Thibaut Courtois i Belgias mål det like lett onsdag, blir det garantert tidlig svensk hjemreise.

Zlatan Ibrahimovic har stått for seks av de svenske avslutningene, men han hadde nok sett for seg en helt annen fasit enn tre bom og tre blokkeringer. Hans pinlige skudd utenfor tomt mål mot Italia er dessuten ikke med i statistikken fordi det var blåst for offside.

Frykt

Ukraina var første lag i EM som mistet sjansen til å gå videre. Romania var første lag som måtte reise hjem, etter å ha endt sist i gruppe A. Sverige kan onsdag sørge for ekte fiasko-hattrick for mesterskapets gultrøyer.

Sjansen for det stiger kraftig om svenskene fortsatt er like redde for å avslutte. Bortsett fra Zlatan har Emil Forsberg, Marcus Berg, Martin Olsson, John Guidetti og Jimmy Durmaz prøvd seg en gang hver, og det er det.

Man trenger ikke skuddfoten til Dimitri Payet eller selvtilliten til Cristiano Ronaldo for å forstå at det kan lønne seg å sende noen skudd på mål. Noen ganger ender det med en retur, noen ganger endrer skuddet retning, noen ganger gjør keeper en feil, og noen ganger treffer man rett og slett bedre enn man håpet på.

Cristiano Ronaldo har hatt mange avslutninger, men så langt ingen mål i EM.

Sinnssykt

Alle som følger EM nøye vet selvsagt at Sverige har et mål, men 1-1-scoringen mot Irland teller ikke som en svensk avslutning fordi Ciaran Clark nikket Zlatans innlegg i eget mål.

En ting kan svenskene trøste seg med før thrilleren mot Belgia onsdag: En helt syk statistisk effektivitet. Mens Portugal har scoret ett mål på sine 16 avslutninger på mål (snitt 0,06), har Sverige ett mål på 0 avslutninger på mål (snitt uendelig).

Men om Zlatan og hans hoff fortsatt ikke greier å treffe blinken på 17,86 kvadratmeter midt på Belgias kortlinje, vil ikke det snittet hjelpe. Da gir det bedre odds å stole på belgiernes 1/16. (©NTB)

Les mer om

  1. Fotball-EM