Fotball

Qatars slavearbeidere dør mens de bygger fotball-VM

Amnesty vil at det stilles strengere krav til VM-arrangører.

STORSATSING: Dette stadionet i Doha skal utvides i forbindelse med VM. NTB scanpix

 • Bernhard Veland

PRESIDENTENE: FIFA-president Sepp Blatter sammen med Qatars fotballpresident Sheik Hamad Bin Khalifa Bin Ahmed al-Thani i desember. NTB scanpix

ARRANGØR: Qatar planlegger store oppgraderinger både på stadion og infrastruktur før VM i 2022.

Skandalen rundt tildelingen av fotball-VM i 2022 til Qatar fortsetter å vokse. Det viser seg nå at det blir svært vanskelig å arrangere VM om sommeren på grunn av varmen, og det kan gå mot en flytting til vinterstid, i seg selv en gedigen bommert fra FIFA (det internasjonale fotballforbundet), som sto bak tildelingen. I tillegg kommer korrupsjonsanklager og brudd på menneskerettigheter, for å nevne noe.

Slaveri

Ifølge den engelske avisen The Guardianhar dusinvis av arbeidere fra Nepal omkommet den siste tiden, omtrent én person per dag. Disse er blant den store andelen av fremmedarbeidere i Qatar som skal bygge anlegg og infrastruktur til det kommende mesterskapet.

Forholdene til fremmedarbeiderne minner om slaveri, skriver avisen.

Den nepalesiske ambassaden i Doha (hovedstaden) opplyser at minst 44 arbeidere døde i løpet av to måneder i sommer. Mer enn halvparten døde som følge av hjerteproblemer eller ulykker på arbeidsplassen.

Ifølge Guardian har arbeidere i ørkenen blitt nektet fri tilgang til vann.

— Vi har lyst til å reise, men arbeidsgiveren lar oss ikke gjøre det, sier en arbeider som jobber med Lusail City - en ny by hvor VM-finalen skal spilles.

— Jeg er sint, men dette er slik vi blir behandlet av selskapet. Vi er hjelpeløse og jeg angrer på at jeg kom hit. Men hva skal vi gjøre? Vi kom hit for å finne arbeid, men vi har vært uheldige, fortsetter nepalsereren.

Også Russland har eller skal arrangere store mesterskap den neste tiden (VM i friidrett 2013, OL 2014 og fotball-VM 2018). Landet har fått kritikk for sitt syn på menneskerettigheter (se lenger ned i saken).

Qatar stryker

Amnesty International vil stille strengere kriterier for å få arrangere VM- og OL, men ønsker ikke boikott av det kontroversielle mesterskapet i Qatar.

- Disse mesterskapene (OL og fotball-VM) gir en vanvittig PR-effekt. Vi ber ikke om boikott av verken OL i Sotsji eller fotball-VM i Qatar, men mener IOC og FIFA har muligheten til å legge press på arrangørlandene - at de over tid også må oppfylle kriterier om grunnleggende menneskerettigheter , sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International Norge til Aftenbladet.

Han hevder at Qatar stryker på flere områder når det gjelder menneskerettigheter:

 • 90 % av arbeidskraften i landet er gjestearbeidere, og det er de som kommer til å bygge anleggene til VM, men jobber uten skikkelige sikkerhetstiltak.
 • Også forholdene for kvinnelige hushjelper (blant disse gjestearbeidere) er dårlige. De får lønn, men det er en form for slavearbeid der de er avhengige av tillatelse fra arbeidsgiveren for å kunne reise ut av landet. (dette gjelder også mannlige anleggsarbeidere - der arbeidsgiveren opptrer som en slags sponsor som må gi tillatelse til å reise eller bytte jobb. Det er kjent at nepalesere har blitt fratatt passene sine)
 • Ytringsfrihet. Det er en lov ny på trappene hvor all informasjon i media skal godkjennes av staten.
 • Familielovgivningen diskriminerer kvinner.

Les Amnestys rapport om Qatar her.

Ifølge Egenæs vil Amnesty jobbe tett mot IOC og Fifa framover og bruke mesterskapet i Qatar for å påvirke myndighetene der.

Qatar får med seg Russland-kritikk

De nye lovene i Russland mot «homoseksuell propaganda» fikk mye oppmerksomhet i forbindelse med VM i friidrett i august. Men Qatar har enda strengere lover. Homoseksualitet er ulovlig og kan føre til flere år i fengsel.

— Vi ønsker oss tydeligere kriterier for hva som skal til for å arrangere et stort mesterskap, og dette synliggjør behovet for akkurat dette, sier Bård Nylund, leder i LLH (Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner).

Nylund mener det er viktig at det også er fokus på menneskerettigheter i mesterskap og ikke bare idrett.

- Det positive når land hvor menneskerettigheter ikke står sterkt får mesterskap, er at det får oppmerksomhet. I disse dager er det stor fokus på Russland, men Qatar får med seg reaksjonene. Det kan tenkes at denne typen oppmerksomhet kan føre til endringer, sier Nylund.

LLH var nylig i møte med Norges idrettsforbund og Norges olympiske komité i forkant av OL i Sotsji i februar.

— Vi samarbeider bra med idretten. I Norge er vi så heldige at homofile rettigheter tas på alvor og at idretten markerer en avstand fra homohets, sier han.

- Frykter du hva som kan skje med homofile utøvere og besøkende i Qatar og Russland?

— Jeg tar for gitt at sikkerheten blir ivaretatt, men er også opptatt av hva som skjer i landet når det ikke er mesterskap.

Les mer om

 1. Fotball-VM

Relevante artikler

 1. SPORT

  Slavearbeidere dør på jobb. Likevel arrangerer lilleputtnasjonen store mesterskap.

 2. SPORT

  Så snart startskuddet går, gir vi blaffen i skrekkhistorier om slaveri, dødsfall og mishandling

 3. FOTBALL

  VM-arrangøren endrer lover for å dempe anklagene om slavearbeid: - På ett punkt er det verre

 4. SPORT

  Ingebrigtsen om Qatar-deltakelse: - Nei, vi driver med idrett. Det bryr meg ikke

 5. SPORT

  Homofile fengsles der VM skal arrangeres. Håndballforbundet ser ingen grunn til boikott.

 6. SPORT

  Tom Høgli sto i spissen for kritisk video: Det fikk Qatar til å rase mot NFF