Fotball

Putin nekter russiske klubber å kjøpe tyrkiske spillere

Reagerer etter nedskyting av russisk kampfly.

Russiske klubber har fått beskjed om ikke å signere tyrkiske spillere. Her er Russlands president Vladimir Putin og den suspenderte FIFA-presidenten Sepp Blatter under tildelingen av VM i 2018.
  • Daniel Røed-Johansen
    Kommentator, Aftenposten

Tirsdag ble et russisk jagerfly skutt ned av et tyrkisk F-16 jagerfly i grenseområdet mellom Tyrkia og Syria.

Den ene av de to russiske pilotene døde etter at han ble beskutt av syriske opprørere og en russisk soldat som deltok i redningsoperasjonen ble også drept.

Nedskytingen har fått Russlands president Vladimir Putin til å tenne på alle plugger.

  • Bakgrunn: Russland varsler økonomiske straffetiltak mot Tyrkia

— Klubbene har fått beskjeden

Nå skal reaksjonen også omfatte fotball, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Russiske fotballklubber vil bli nektet å kjøpe tyrkiske spillere under det kommende overgangsvinduet.

— Jeg tenker at det ikke vil være noen mulighet for å signere en tyrkisk spiller i det kommende overgangsvinduet. Klubbene har allerede fått beskjeden, fastslår sportsminister Vitalij Mutko overfor det russiske nyhetsbyrået R-Sport.

På oppfølgingsspørsmål om dette betyr at russiske klubber har fått beskjed om ikke å signere tyrkiske spillere, svarte Mutko bekreftende.

Dette vil ikke ramme tyrkiske spillere som allerede har kontrakt med russiske klubber. Det vil heller ikke ramme tyrkiske firmaer som allerede er involvert i byggingen av stadioner til fotball-VM i Russland i 2018. — De vil ikke være her i fremtiden, men for øyeblikket har de kontrakter og disse vil ikke bli gjort noe med, sier Mutko.

Sportsmyndighetene har tidligere oppfordret russiske klubber om å avlyse treningsleirer i Tyrkia.

Les også

Blatter hyller Putin: - Jeg støtter ham i alle diskusjoner

Innfører økonomiske sanksjoner

Russland har varslet en rekke økonomiske sanksjoner mot Tyrkia etter forrige ukes hendelse. De russiske økonomiske sanksjonen gjelder noen varer og forbud mot forlengelse av arbeidskontrakter til tyrkere som oppholder seg i Russland.

Tidligere har Russland frarådet sine borgere å reise til landet, og bedt de russiske borgerne som allerede er der om å vende hjem. Bekymring for terrortrusselen i Tyrkia skal angivelig ligge bak, ifølge nyhetsbyråene NTB-Reuters-AFP.

— Vi skulle ønske hendelsen ikke hadde skjedd, men det skjedde. Jeg håper noe som dette ikke vil skje igjen, uttalte Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan lørdag.

Tyrkia har hele tiden hevdet at det russiske flyet krenket tyrkisk territorium. Tyrkia hevder også at det ble sendt gjentatte advarsler til de to pilotene i det russiske flyet. Den ene piloten overlevde og har avvist at de mottok slike advarsler over radio.

Det er første gang på 50 år at et NATO-land skyter ned et russisk fly.

Putin har fordømt den tyrkiske aksjonen for å være et «dolkestøt i ryggen». Han har fastholdt at det russiske jagerflyet ble skutt ned over syrisk territorium og at dette var et brudd med folkeretten. Putin har også nektet å snakke med Erdogan etter hendelsen.

Les også

  1. Putin krever intern russisk doping-gransking

  2. FIFA-dommen nærmer seg: Blatter og Platini kan bli utestengt i syv år

  3. Blatter ble sendt til sykehus: - Jeg var døden nær

Les mer om

  1. Internasjonal fotball