Sogndal-spiller kollapset med hjertestans på banen – ble gjenopplivet

Kampen mellom Sogndal og Stjørdals/Blink er utsatt etter at Emil Pálsson (28) kollapset på banen med hjertestans – før han ble gjenopplivet.

DRAMATISKE BILDER: Emil Pálsson får behandling på banen av helsepersonell, mens spillere står rundt.

Sogndals midtbanespiller Pálsson falt om på banen drøyt 12 minutter ut i oppgjøret, som startet klokken 18. Dommeren stoppet spillet og legehjelp kom raskt til.

Klokken 19.50 meddeler Sogndal at Pálsson fikk hjertestans på kunstgresset, men ble vellykket gjenopplivet før han ble sendt til Haukeland sykehus med ambulansehelikopter. Der får 28-åringen videre behandling.

– Pálsson er i live og er til utredning i beste hender på Haukeland sykehus. Trolig kommer det ikke mer info i kveld. Jeg regner med vi får vite mer i morgen formiddag, sier Geir Inge Heggestad, arrangementssjef i Sogndal.

Han forteller om lettelse blant spillere og ansatte da de fikk en statusoppdatering mandag kveld.

– Det var en veldig god beskjed å få at han var i live, sier Heggestad.

Kampdelegat Hans Lokøy opplyste til VG klokken 18.38 at Pálsson var bevisst på vei inn i ambulansetransporten. Lokøy forteller at kampen ikke fullføres mandag, men blir spilt ferdig en annen dag.

TV-kameraene tok bort fokuset fra Pálsson etter kort tid. Senere kunne man se at Pálsson ble liggende på banen i rundt ti minutter, mens han ble tatt hånd om av ambulansepersonell, som forsøkte å skjerme spilleren. Discovery+ har nå fjernet sendingen fra sine nettsider.

Publikum fikk beskjed om å trekke vekk fra tribunene og ut i gangene. Spillerne gikk raskt i garderobene.

Islendingen med én landskamp (under Lars Lagerbäck) er på lån fra Sarpsborg 08. Han har tidligere spilt fire år i Sandefjord. Pálsson har kontrakt med sarpingene ut 2023.

– Vi har hatt kontakt med Sogndal, og avventer nærmere beskjeder. Han er i de beste hender hos fagfolk. Våre varmeste tanker går til ham, sier Thomas Berntsen, sportssjef i Sarpsborg 08, til VG.

Sarpsborg 08s daglige leder, Espen Engebretsen, sier klubben ga den informasjonen de hadde til spillerne mandag.

– Vi holder tett dialog med Sogndal. Det vi vet er at han har blitt tatt godt hånd om og er i trygge hender, sier Engebretsen.

NRK-ekspert Carl Erik Torp fikk hjertestans som Brann-spiller mot Sogndal i 2011. Han har sendt en hilsen til Pálsson på Twitter.

FALT OM: Sogndals Emil Pálsson (i hvit drakt) under kampen mot Stjørdals/Blink. Her fra en kamp mot Start tidligere i sesongen.