Tabber ødela for Norge i EM-åpningen. Stortalentet Håland var ekstremt uheldig

Norges G19-landslag tapte for et sterkt Portugal-lag i Finland.

Her jubler Portugal-spillerne etter Francisco Trincãos 1–0-mål.
  • Nicholas Bergh

NORGE-PORTUGAL 1–3

VASA: De norske spillerne har vært klokkeklare: De går for å vinne G19-EM i Finland. Men mandag ettermiddag fikk den ambisjonen et tilbakeslag.

Portugal vant åpningskampen 3–1. Dermed strever Norge i motbakke før de gjenværende gruppespillskampene mot Finland og Italia.

I Norges første G19-EM-kamp siden 2005 var det personlige feil som ødela. På det viktige 2–0-målet feilberegnet Julian Faye Lund - RBK-spilleren som er på lån fra Levanger - et innlegg fra høyrekanten.

Tidligere Molde-spiller Eman Markovic reduserte etter 81 minutter. I sluttminuttene hadde Norge flere sjanser til å utligne - uten å lykkes. I stedet fastsatte Portugal sluttresultatet til 1–3 på overtid. I en frustrerende kamp for Norge traff stortalentet Erling Braut Håland treverket to ganger.

– Det var en nesten-kamp for (Erling) Håland. Det er ikke vanlig å ha mange nesten-kamper på rad. Så jeg gleder meg til de neste kampene, sier landslagstrener Pål Arne «Paco» Johansen til Aftenposten etter kampen.

 UHELDIG: Erling Braut Håland i duell med Portugals Ruben Vinagre. Norge tapte mot Portugal i EM-åpningen.
Les også

Elise (27) fra Kristiansand er trener i G19-EM: – Jeg lærer fra de beste

To personlige feil ødela

G19-landslagstrener Johansens filosofi er å spille positiv fotball. Mandag førte imidlertid tabber kampen utenfor Norges rekkevidde.

Etter 25 minutter mistet nemlig Moldes Tobias H. Svendsen ballen på egen halvdel. Francisco Trincão snappet den opp og skjøt utagbart nede i høyre hjørne.

– Det baklengsmålet var min skyld. Jeg prøver å ikke bli preget, men jeg blir litt preget av det utover i kampen, sier Svendsen etter kampen.

Feilene var imidlertid ikke over for Norge. På 2–0-målet like før pause var keeper Julian Faye Lund feilplassert, slik at et innlegg fra Miguel Luís gikk via stolpen og i mål.

– Hva er det Faye Lund driver med? Han kan da ikke skylde på noe der, skrev Eurosport-kommentator Petter Bø Tosterud på sin Twitter-konto.

Kaptein Tord Johnsen Salte var suspendert mot Portugal. Dermed fikk Leo Skiri Østigård (18) ha på seg kapteinsbindet. Østigård er Molde-spiller, men har spilt vårsesongen i Viking.

Merittert motstand

Det var ikke smågutter Norge møtte mandag. Samme Portugal-årgang ble europamestere på G17-nivå for to år siden. I EM-kvalifiseringen vant de samtlige tre kamper – uten å slippe inn mål.

I samme kvalifisering ble Erling Braut Håland (17) toppscorer. Det var knyttet store forventninger til Molde-talentet, og glimtvis demonstrerte han hvorfor. Som for eksempel etter 42 minutter, da han vendte opp utenfor sekstenmeteren og dundret ballen i tverrliggeren. Håland traff dessuten treverket igjen med en heading tre minutter før slutt.

På det tidspunktet jaget Norge febrilsk etter en utligning. Snaut ti minutter før full tid hadde nemlig Eman Markovic redusert etter en praktfull soloprestasjon.

PÅ BALL: Norges målscorer Eman Markovic i duell med Romain Correia og Thierry Correia.

I stedet for at Norge utlignet, scoret Francisco Trincão igjen. Dermed er Norge i trøbbel i gruppe A. På spørsmål om veien videre i EM, svarer imidlertid Erling Braut Håland selvsikkert:

– Vi vinner de to neste, og så går vi videre.

Den andre kampen i gruppen, Finland-Italia, spilles klokken 19 norsk tid.