Fotball

Hvor passer Espejord inn i dette TIL-laget?

KOMMENTAR: Han er det største lokale spisshåpet siden Ole Martin Årst, og kan på sikt være verdt mange millioner for TIL. Nå kan Runar Espejord (20) få en spesialtilpasset rolle som offensiv midtbanespiller når han er tilbake fra skade.

Runar Espejord feirer scoring mot Odd i cupen.
 • Rune Robertsen
  iTromsø

2016 skulle bli Espejords gjennombruddssesong. Etter å ha scoret tre viktige seriemål for Gutan på slutten av 2015 var det mange som hadde store forventninger til den 20 år gamle spissen.

I en klubb som har tradisjon for å skape sine egne spissprofiler knyttes det ekstra spenning både internt, og ikke minst utad når en potensiell ny kandidat er i ferd med å ta veien opp. Ingenting er bedre enn å se våre egne lokale gutter herje på Alfheim.

LES OGSÅ:

Les også

 1. Minst fire TIL-spillere ikke med til helga: – Åpenbart at vi ikke kan ha færre spillere i troppen i høst

 2. Tromsø-spillere kan forsvinne: - Kommer det et godt bud skal det mye til at vi ikke selger

 3. TIL vinner mest når denne spilleren er på banen

Kan score mange TIL-mål

Rune Robertsen, sportsredaktør hos iTromsø.

For det er ingen tvil om at Espejord har råmaterialet som skal til for å bli en spiss som jevnlig kan score mange mål for TIL. Han har målt seg mot de beste jevnaldrende på aldersbestemte landslag siden han var 15 år. Rundt TILs A-lag har Espejord vært siden han var 17. Debuten for TILs A-lag kom i cupen for så lenge siden som i mai 2013.Men i stedet for å være på banen, har han mest sittet på trimsykler, jogget i trapper og drevet med styrketrening i vårsesongen på grunn av en plagsom lyskeskade han ennå ikke er helt frisk av.

Samtidig har TIL-trener Bård Flovik slitt med å finne en måte å spille på offensivt som er god nok. Seks mål på de første 10 seriekampene forteller alt om utfordringene. Ett av grepene som ble gjort var å bruke tre sentrale midtbanespillere i stedet for to. Det har trygget laget defensivt. Men desto viktigere: det har gitt flere spillere raskere opp i motstanderens 16-meter. I tillegg har grepene gitt 11 mål på de siste seks seriekampene.

Rival

I 4-3-3-formasjonen Flovik nå bruker er Sofien Moussa per i dag ubestridt førstevalg i midtspissrollen som også er Espejords beste posisjon. Dermed vurderer Flovik en alternativ rolle lavere sentralt i banen for 20-åringen for å få plass til begge. En kantrolle er uaktuell.

Runar passer inn i rollene som Gjermund Åsen og Magnus Andersen har per i dag, sa Flovik til meg tidligere i uken. Åsen og Andersen er i dag de to offensive spillerne i midtbaneleddet.

Det er forskjell på hvordan de to løser en slik rolle mot hvordan Runar vil gjøre det. Da må vi nok tilpasse hvordan vi spiller. Runar vil nok være enda høyere i banen enn hva disse to er, sier Flovik.

TIL-treneren er altså villig til å endre på hvordan midtbanen som per i dag virker til å ha noe på gang for å kunne bruke Espejord.

Vi har den stallen vi har. Hvis Runar er i kanonform, så må vi tilpasse spillet ut fra det, sier Flovik.

Verdifull

Lite er så attraktivt som en spiss som scorer mål. Verken for supportere, sponsorer eller andre som følger en klubb. På Alfheim er pengesekken ofte tom, og spillere som Runar Espejord er en gylden mulighet til å skape en profil som på sikt kan bety et salg. For å utvikle 20-åringen videre slik at han kommer dit TIL ønsker er det en ting som trengs – spilletid.

Og det aller helst der han er best. Som spiss. Men å bruke en frisk Espejord som offensiv midtbanespiller til Moussa reiser etter sesongen, er bedre enn at han sitter på benken.

Så verdifull er nemlig Runar Espejord for TIL.

Eliteserien

SVUTMP
1Viking86111761119
2Lillestrøm7520134917
3Molde7412137613
4Sarpsborg 086312107310
5Strømsgodset731389-110
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Eliteserien
 2. Rune Robertsen
 3. Runar Espejord
 4. Tromsø IL