Fotball

Langer ut mot AaFKs behandling: - En offentlig henrettelse av Fjørtoft

Flere folk i Fotball-Norge reagerer sterkt på at Karl Oskar Fjørtoft plutselig ble fjernet som AaFKs assistenttrener.

Karl Oskar Fjørtoft (t.h) ble fjernet som assistenten til TrondFredriksen tidligere denne uken.
  • Eirik Nesset Hjelvik

Lengst går Reidar Vågnes — en mann som selv mistet ansvar og fikk endrede arbeidsoppgaver i AaFK. Han var tydelig misfornøyd da han forlot klubben i 2009.

Les også

Dempsey takket nei til Aalesund: - Det var ikke riktig

— Jeg er sjokkert. Jeg har ikke noe bedre ord for det. Jeg er sjokkert og synes hele prosessen virker utrolig lite profesjonelt gjennomført. For meg er dette en offentlig henrettelse av Karl Oskar, sier Reidar Vågnes til smp.no, og fortsetter:

Reidar Vågnes

— Spørsmålet er om han har fått tilbakemeldinger undervegs. Slik jeg forstår det har han ikke det. Dette har kommet som lyn fra klar himmel på han. Det er fullstendig på trynet, sier Vågnes.Dette punktet stusser også tidligere AaFK-styreleder Arne Aambakk på.

— Jeg kjenner ikke godt nok til prosessen i denne saken, men det jeg kan si er at du på generelt grunnlag ber om reaksjoner dersom du ikke involverer personen det gjelder i prosessen. Om noe sånt kommer dettende fra klar himmel så får du reaksjoner. Så jeg ville vært nøye med å kjøre en skikkelig dialog i en slik sak, sier Aambakk.

Les også

Bekrefter at Fjørtoft er ferdig som AaFK-assistent

Det var sist torsdag at Karl Oskar Fjørtoft fikk beskjeden om at han ikke lenger var ønsket som AaFKs assistenttrener.

Klubben grunngir dette utad med at man ønsker mer erfaring inn i trenerteamet. Samtidig har ikke AaFK — ettersom Mark Dempsey takket nei - noen erstatter på plass til Fjørtoft til søndagens kamp mot Lillestrøm. Sunnmørsposten vet at det skal ha vært en viss misnøye blant spillerne knyttet til Fjørtofts væremåte den siste tiden. Samtidig skal flere spillere være svært overrasket over det drastiske utfallet.

AaFK har åpnet opp for at omplasseringen av Fjørtoft kan gjelde på midlertidig basis. Inntil videre er Fjørtoft tiltenkt en rolle som spillerutvikler.

— Hvis det er tanken at Karl Oskar skal tilbake i stillingen som assistenttrener, er behandlingen enda mer spesiell. Jeg har selv opplevd et nedrykk i den klubben. Det føles nedverdigende. Du ønsker ikke å gå på jobb igjen etter noe sånt, sier Reidar Vågnes.

Aambakk støtter opp:

— Det synes jeg høres litt rart ut. Jeg kan ikke forstå at ting vil endre seg så mye om han er borte fra den opprinnelige jobben en periode. Det ser jeg ikke hensikten i, sier Aambakk.

Led samme skjebne som Fjørtoft

At en assistenttrener er den som må forlate skuta i tøffe sportslige tider, virker å høre med til sjeldenhetene. En som derimot har opplevd det samme som Karl Oskar Fjørtoft, er tidligere Brann-assistent Espen Steffensen.

Kommentar:

Les også

Bærer dette rett ut for stupet for AaFK?

I dag føler han med Karl Oskar Fjørtoft.

— Jeg må jo først si at jeg kun kjenner saken utenfra, men slik jeg ser det virker det helt horribelt det Aalesund nå har gjort. Jeg skjønner Karl Oskar sin frustrasjon om han ikke har ønsket dette selv. Så lenge det ikke har vært en god dialog rundt dette, så er jo det synonymt med å få sparken, sier Steffensen til smp.no.

Da han i 2009 ble avskjediget som assistenttrener, fikk han i stedet tilbud om å bli klubbens speider. Han valgte å takke nei.

— På den tiden følte jeg det som om de egentlig ville bli kvitt sjefen min Mons Ivar Mjelde. Det var stor uenighet i spillergruppen og resten av trenerteamet på rokkeringen som ble gjort. Jeg tror egentlig alle skjønte galskapen i det. Alle skjønte at dette var en horribel utgang/løsning fra klubbens side. Men samtidig: Det er ikke noe moro å ikke føle seg ønsket. Jeg forstår at dette er tøft for Karl Oskar, sier Steffensen.

Fra utsiden har han fulgt med Aalesund de siste årene.

— Jeg har fulgt Aalesund godt ganske lenge. Jeg kjenner en del folk som har vært der, blant andre Ivar Morten, Harald (Aabrekk) og Kjell (Tennfjord). Ut i fra det jeg ser og leser ser det ikke bra ut det Aalesund holder på med om dagen. Både når det gjelder Aabrekk og ikke minst biten med Karl Oskar, sier Steffensen.

Vil vite hvem som har ansvaret

På Sunnmøre er fotballfolk generelt skeptisk til å uttale seg om Fjørtoft-sagaen.

Eirik Hoseth, tidligere lagkamerat i AaFK og daglig leder over Fjørtoft under hans tid som Herd-trener, stiller spørsmål ved om AaFK har klart å få nok ut av Karl Oskar Fjørtofts kompetanse.

— Jeg vet hva som bor i Karl Oskar. I Norge er det ikke mange som matcher det fotballhodet han har. Han har et hode som de fleste av oss andre kan forsvinne. Da synes jeg det er litt trist og rart at Aalesund ikke har fått det beste ut av han. Det er igjen et lederansvar. Da er det hovedtreneren som har ansvar for å bygge det teamet han er avhengig av, sier Eirik Hoseth.

Ivar Morten Normark kunne «gå på vannet» i AaFK i flere år. Men han fikk til slutt sparken, han også.

AaFK-legende Ivar Morten Normark stiller seg det samme spørsmålet: Han lurer på hvem som har og må ta det sportslige ansvaret i AaFK.— Dersom man ønsker å gjøre endringer i støtteapparatet på sport, og det ikke handler om hovedtreneren, så er jo det normalt sett hovedtreneren sitt ansvar. Men jeg kjenner ikke funksjonsbeskrivelsene til de enkelte i AaFK. Sett utenfra virker har organisasjonskartet og ansvarsforelingen sett uryddig og uklar ut. Jeg vet ikke hvem som har resultatansvaret, sier Normark.

AaFK-trener Trond Fredriksen har kontant avvist å kommentere Fjørtoft-saken.Styreleder Reidar Mjelde mener han blir feil mann til å uttale seg om saken.

— For det første er dette en personalsak. For det andre har for så vidt ikke styret vært involvert i denne saken, utover at vi har blitt orientert. Denne saken har blitt håndtert av daglig leder og administrasjonen, sier Reidar Mjelde.

Daglig leder Henrik Hoff har besvart Sunnmørspostens henvendelser lørdag. Les han reaksjoner her.

- Jeg ønsker ikke å kommentere enkeltutspill. Det eneste jeg kan si er at vi nå er i ferd med å gjøre noen grep som vi mener er riktige for at AaFK skal kunne berge plassen i eliteserien. Dette er ett av tiltakene. Det går overhodet ikke på at Karl Oskar ikke er en dyktig fagmann, men vi var nødt til å gjøre noen endringer inn mot prestasjonsgruppa, sier klubbdirektør Henrik Hoff.

Verneombud i AaFK, Jonatan G. Arvidsen-Osvik, ønsker ikke si så mye om saken.

— Dette er en personalsak. Det jeg kan si er at Karl Oskar får den hjelpen han trenger av bedriften, sier Osvik.

Sunnmørsposten har vært i kontakt med Karl Oskar Fjørtoft lørdag. Han ønsker foreløpig ikke å uttale seg om saken.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt30189359253463
2Molde30186670403060
3Viking30176760471357
4Lillestrøm3014794940949
5Rosenborg30139858421648
  • Champions League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien
  2. Aalesunds FK