«Det er på tide at Brasil slår Norge»

Ronaldo og Brasil har ikke glemt tapet i Marseille. 20 år etter kommer de til Oslo for å få revansj.

MADRID: – Vi har aldri slått Norge. Men forhåpentligvis klarer vi å endre denne historien. Hvis ikke er det fotballgudene som har bestemt at det skal forbli slik, humrer Ronaldo Luís Nazário de Lima, best kjent som bare Ronaldo.

Aftenposten møtte Ronaldo på et hotelltak i Madrid. Han er veldig motivert for å få revansj mot Norge. Han kommer til Oslo i juni.

Norsk fotball er i knestående.

Klubbene får det ikke til i Europa. Landslaget har ikke vært i et mesterskap siden EM 2000.

Og vi andre snakker om hvor bra alt var på 1990-tallet. Om Drillo, Rekdal, Flo og de andre norske heltene som slo Brasil 2–1 i fotball-VM sankthansaften 1998.

Vi får aldri 90-tallet tilbake. Vi lever på gamle minner.

Men de skal vi hente frem igjen på Ullevaal stadion lørdag 9. juni 2018.

20 år etter mirakelet i Marseille byr Aftenposten på omkamp mellom VM-lagene til Norge og Brasil.

Til Oslo kommer revansjesugne Ronaldo sammen med Bebeto og Roberto Carlos – for å nevne noen.

I spissen for Norge stiller straffehelt Kjetil Rekdal, målscorer Tore André Flo og landslagssjef Egil "Drillo" Olsen.

– Vi skal forsøke å vinne denne gangen. Det er på tide at Brasil slår Norge, gliser Ronaldo 19 og et halvt år senere.

Les også

Slik markerte vi 10-årsjubileet for «mirakelet i Marseille»

En av tidenes største

VM-gull i 1994 og 2002. Kåret til verdens beste fotballspiller av FIFA i 1996, 1997 og 2002. Tidenes VM-toppscorer med 15 mål i 2006.

Han har vært superstjerne i Barcelona, Inter, Real Madrid og Milan.

«O Fenômeno», fenomenet, er en av tidenes største. For 20 år siden var Ronaldo det Lionel Messi og Cristiano Ronaldo er i dag.

Ronaldo har vunnet det meste i sin karrière. Men det er én motstander stjernespissen aldri har klart å hamle opp med: Norge. To ganger (1997 og 1998) tapte Ronaldo og Brasil for Drillos.

Seks år etter karrièrepunktum møter Aftenposten den brasilianske fotballegenden på en takterrasse på et av Madrids mange godt møblerte hoteller.

Fotballegenden er blitt 41 år, litt rundere i kantene og ikke like smidig som i glansdagene.

Men Ronaldo er svært imøtekommende og høflig. Han ler og smiler seg gjennom de to timene vi har til rådighet.

Aftenpostens Erlend Nesje viser Ronaldo gamle bilder fra 1998. Det får frem minnene hos den brasilianske stjernen som var verdens beste fotballspiller i en årrekke.

– Ser du der borte? Der ligger den, Santiago Bernabéu! Men vi ser den ikke herfra på grunn av alle blokkene, sier Ronaldo og peker mot området der Real Madrids hjemmebane og hans gamle arbeidsplass ligger et par kilometer lenger nord i storbyen.

I fem sesonger spilte Ronaldo for Real Madrid. Nå er han ambassadør for gamleklubben.

Det er også litt av grunnen til at firebarnsfaren har bosatt seg i Madrid etter karrièren. Som han sier. Det er "sentrum for fotballen". Fra sin leilighet i den spanske hovedstaden kan han også administrere Ronaldo Academys 100 fotballskoler over hele verden. Som ekspert for Brasils største TV-kanal Globo er det også viktig å ha oversikt over europeisk fotball.

Les også

155.000 var med på festen 10 år etter

Ronaldo prøver seg mot keeper Frode Grodås. Men det ble ikke mål for den brasilianske stjernen i denne kampen.

– Jeg klarte ikke å score på ham, sier Ronaldo og peker på et stillbilde der Norge-keeper og kaptein Frode Grodås er først på ballen.

– Hva husker du best fra VM-oppgjøret i 1998?

– Alle VM-kamper er viktige. Vi hadde et veldig bra lag, og bare det at man er i VM og spiller slike kamper er jo fantastisk. Men vi var nok ikke 100 prosent forberedt til denne kampen, slik vi var før de andre kampene. Vi var allerede videre fra vår gruppe.

– Det var store diskusjoner rundt straffesparket som ga Norge 2–1. Brasilianerne var uenige den gangen. Er du det fortsatt?

– Nei, jeg er ikke lenger uenig. Det er mange bilder som viser at Junior Baiano holder i trøya til Flo – så det var en klar straffe. Rekdal tok vare på muligheten og scoret det historiske målet for Norge.

Ronaldo sier han og lagkameratene svært gjerne ønsket å snu resultatet. Ingen fotballspillere liker å tape en VM-kamp.

– Men informasjonen vi hadde fått fra den andre kampen gjorde at vårt resultat uansett ikke påvirket vår situasjon eller plassering i gruppen. Vi hadde nok en mer avslappet tilnærming til kampen enn hva som var tilfelle for Norge, som var avhengig av en seier mot oss. Presset var helt klart større på Norge før og under kampen.

– Gjorde det at dere tok lettere på kampen?

– Når man går på en fotballbane, forsøker man alltid å gjøre sitt beste. Man kan ikke spille på 50 prosent eller 70 prosent. Men vi var ikke på vårt beste i den kampen. Det var en tøff og vanskelig kamp. Vi prøvde, men vi lyktes ikke. Men det gjør jo at historien med at vi aldri har slått Norge fortsatt lever!

Fire kamper, null seire

Fire ganger har Norge og Brasil møttes i A-landskamper i fotball. Det ble uavgjort på Ullevaal i 1988 og 2006. I mai 1997 vant Norge 4–2 i Oslo.

Men det er 2-1-seieren i 1998-VM "alle" husker. I det mesterskapet var Ronaldo den store stjernen. Han scoret fire ganger i Frankrike-VM og var svært delaktig i at Brasil spilte seg til finalen i Paris, som de tapte for vertsnasjonen.

Mot Norge kunne Ronaldo virke daff og uinspirert. Kampen i Marseille var jevnspilt, Norge hadde et lite overtak i sjansestatistikken, men det var Bebeto som sendte Brasil i ledelsen 13 minutter før slutt.

Norge var ute av VM. Selv uavgjort var ikke nok til å kvalifisere seg for åttendedelsfinalen.

Så tok Drillo, Tore André Flo og Kjetil Rekdal grep.

Flo utlignet syv minutter før slutt. Det var fortsatt håp for Norge.

Tre minutter før slutt rev Brasil-stopper Junior Baiano nesten av trøya til Flo. Straffe til Norge. Kaldblodige Rekdal scoret. Hele Norge gikk fullstendig bananas. Det var århundrets prestasjon. Og århundrets drama.

I Brasil var det en slags sorg. De hadde ikke tapt en kamp i grunnspillet i VM siden 1966. Men i Brasil visste de – i motsetning til i Norge – at det alltid kommer en VM-kamp rundt neste gatehjørne.

– Du var også med å tape 4–2 mot Norge i Oslo i 1997. Hva er grunnen til at Brasil aldri har slått Norge?

– Jeg kan egentlig ikke forklare det, svarer Ronaldo og vrir seg i stolen.

Han skjønner at spørsmålet vil komme. Ronaldo har forberedt seg.

– Før dette intervjuet satte jeg meg ned og så kampene om igjen – både kampen i Marseille og kampen i 1997 i Oslo, forteller han.

– Det var jevne kamper. I kampen i Oslo scoret Djalminha og Romario for oss. Men Norge ledet hele kampen, vi måtte jage og forsøke å hente oss inn. Men heldigvis har vi vunnet en del viktige kamper og turneringer. Det gjør nok at vi kan kamuflere det faktum at vi aldri har slått Norge. Og det er jo dessverre et faktum som fortsatt står ved lag.

– Hvem fra Brasils VM-lag i 1998 har du mest kontakt med i dag?

– Bebeto og jeg var begge i VM-komiteen til Brasil. Vi arbeidet sammen i to år for å markedsføre mesterskapet. Og hver gang jeg reiser hjem til Brasil, møter jeg vennene mine fra landslaget. Jeg har fortsatt kontakt med nesten alle jeg spilte sammen med da. Det var en utrolig generasjon på landslaget: Fra 1994 da vi vant VM etter nesten to tiår uten å vinne titler, deretter laget i 98 hvor vi var i finalen og dessverre tapte mot Frankrike.

– Jeg skal forberede meg godt til denne kampen mot Norge, varsler Ronaldo.

Holdt ikke VM-løftet

Ronaldo VM-debuterte med gull som 17-åring i 1994. Han ble tidenes toppscorer med VM-mål nummer 15 som 29-åring i 2006.

Aftenposten var til stede da Ronaldo passerte Gerd Müller som VM-toppscorer på Westfalen stadion i Dortmund 27. juni 2006. Den historiske begivenheten prydet førstesiden til Aftenposten dagen etter.

– Dette er jo Ghana-kampen, utbryter Ronaldo med sin dype bassrøst.

Ronaldo klarte ikke å holde løftet om å score mer enn 15 VM-mål, men mener skader ødela. Her Aftenposten 28. juni 2006.

Han studerer bildekavalkaden av de 15 VM-målene i den 11 år gamle avisen vi har tatt med. Men Brasil-legenden skjønner ikke helt den norske tittelen: "Nå er jeg oppe i 15 VM-mål, men jeg lover flere".

– Det løftet holdt du ikke?

– Vi møtte Frankrike i kampen etter, i kvartfinalen. Det var en veldig jevn kamp, men vi tapte. Etter det mesterskapet ødela skader mye for meg, derfor ble det vanskelig å holde det løftet. Men jeg er veldig stolt over det jeg har fått til med Brasils landslag og klubblagene jeg har spilt for. Jeg har alltid gjort mitt aller beste, og har kjempet mot mange hindringer og utfordringer. Så jeg er veldig stolt over hva jeg har fått til i min karrière.

– Når spilte du fotball sist?

– For noen måneder siden spilte jeg på Santiago Bernabéu da et legendelag fra Real Madrid møtte et legendelag fra Roma. Det var kjempegøy å spille mot og møte gode venner. Men selvfølgelig er ting vanskeligere nå enn tidligere. Fotball krever at man er i god fysisk form. Og folk liker alltid å sammenligne med hva en gjorde tidligere. Men i dag, mange år senere, er det ikke så enkelt, ler Ronaldo og lover én ting:

– Jeg skal forberede meg godt til denne kampen mot Norge. Det skal bli en uforglemmelig kamp hvor vi forhåpentligvis skal klare å gjøre noe med historien, at vi aldri har slått Norge. Hvis ikke er det fotballgudene som har bestemt at det skal forbli slik.

Slet med skader og sykdom

Ronaldo slet mye med skader de siste sesongene han spilte. 41-åringen satte karrièrepunktum i 2011 etter et par sesonger i Corinthians hjemme i Brasil. "O Fenômeno" avslørte da at han slet med hypotyreose, som blant annet medførte muskelsmerter og manglende kontroll på kroppsvekten.

– Hva er bakgrunnen for at du bor i Madrid og ikke hjembyen Rio de Janeiro?

– Jeg elsker Rio de Janeiro – og er en "Carioca" (person som er fra Rio). Men det er viktig for meg i min posisjon å være i sentrum for fotball. Hvis jeg hadde bodd permanent i Brasil, ville jeg blitt begrenset til det brasilianske markedet. Fotball bør ikke ha landegrenser. Jeg foretrekker å være i sentrum for europeisk fotball – Real Madrid er og vil alltid være ledende! Men jeg reiser jevnlig til Rio og São Paulo for å treffe familien min og mine landsmenn. Jeg trives godt med det livet jeg har.

– I 1998 var norsk fotball og landslaget på sitt beste. I dag ligger Norge langt nede på FIFA-rankingen. Hvilke tanker gjør du deg om det?

– Ja, det er ganske lenge nå siden vi har sett Norge i VM og EM. Jeg tror det er viktig å legge et nytt grunnlag, man må planlegge for fremtiden. Det viktigste for norsk fotball nå blir å tenke langsiktig. De landene som har gjort det, som har jobbet frem og forberedt nye storspillere over lang tid, er de som har fått resultater. Det kan se ut som Norge mangler den langsiktige planleggingen nå.

Madrid er badet i sol. Ronaldo stiller opp på bilder i alle varianter på takterrassen. Han lurer litt på hva de norske spillerne driver med i dag og sliter noe med uttalen av Rekdal og Grodås. Flo, som vi i Norge døpte "Flonaldo", sitter derimot enklere.

På vei ut av hotellet, etter at seansen er over, stopper Ronaldo opp:

– Veldig hyggelig. Da sees vi i Oslo! Kanskje du kan vise oss litt av Oslo?

– Det kan vi. Kanskje du vil besøke noen nattklubber?

– Bra! Det høres ut som en god plan!

Bla deg gjennom Norges spillere fra 1998:

Bla deg gjennom Brasils spillere fra 1998: