Bryne-spillerne kjenner at de har et mentalt overtak på Viking

Viking vant cupfinalen i 2001, siden har Bryne slått ut de mørkeblå fra cupen tre ganger og tror det blir fire på rad onsdag kveld.

Bryne-spillerne mener de har et mentalt overtak på Viking. I front kaptein Krister Wemberg til høyre, videre mot venstre: Robert Undheim, Mads Bøgild, Anders Jacobsen (skimtes), Rogvi Baldvinsson og Igor Spiridonov, keeperen som slo Viking 3–1 med EIK i fjor.
  • Egil Ø. Nærland

De kjenner seg i nærheten av å være favoritter på Jæren til tross for divisjonsforskjellen.

– Vi føler faktisk at vi har et mentalt overtak, sier forsvarsspiller Rogvi Baldvinsson som var med på 4–2 seieren i 2013 og slo Viking med Vidar i 2016.

Da Viking stadion, nå SR-Bank arena, var skinnende ny våren 2004, gratulerte Bryne med byggverket og vant 2–1.

I 2009 vant jærlaget etter straffekonkurranse på Bryne, og fire år senere, i Oddbjørn Skartun og Aram Khalilis store sesong, vant Bryne like godt 4–2, igjen på SR-Bank arena.

Den gangen satt dagens kaptein, Krister Wemberg, på benken. 26-åringen har samlet så mye erfaring gjennom årene, at han vet hva som virker mentalt.

– Viking-spillerne kjenner helt sikkert at de har alt å tape, mens vi spiller med lave skuldre, forklarer han.

– En slik kamp betyr veldig mye for oss, tilføyer Baldvinsson.

– Viking er laget du vil slå aller mest, slik har det vært opp gjennom alle årsklassene, innrømmer 19-åringen Andreas Ueland.

Bryne-spillerne er lettet etter første serieseier mot Kjelsås søndag, Viking-kampen blir ren bonus. De regner med å møte en skjerpet motstander.

Kanskje er det Viking som har mest å revansjere akkurat denne sesongen, for Bryne gruset de mørkeblå i første treningskamp i Randaberghallen med 3–0.

– Det virker litt dumt å si det, for du skal jo være maks motivert til hver eneste tellende kamp, men vi kan ikke nekte for at det blir noe ekstra mot en erkerival, den indre motivasjonen blir sterkere, forklarer rutinerte Baldvinsson.

Han har gang på gang brynt seg på verdensstjerner med Færøyenes flagg på brystet. Det står aldri på motivasjonen, sånn er det mot Viking også.

– I serien har vi det gjerne motsatt. Der er det motstanderne som blir ekstra motiverte av å møte oss fordi Bryne har et navn og tradisjoner på høyere i nivå.

– Jeg snakket akkurat med en kjenning i EIK, og som han sier: det er enklere å få full tenning mot Bryne enn mot Vidar, illustrerer Baldvinsson.

Forsvarsspilleren sliter med en lårstrekk og er usikker på egen deltakelse i cupkampen mot Viking. Det er ikke stopperkollegene Wemberg og Ueland.

– Cupen er anledningen der naboer fra ulike divisjoner kan utfordre hverandre, der den underlegne kan slå nedenfra, der lokalpatriotismen teller som en ekstra spiller, tenker Wemberg.

– Du ser det over hele Norge, og du ser det utenlands. Cupen er spesiell, det ikke tilfeldig at det heter cup er cup, tilføyer han.

– Viking er nok egentlig bedre enn oss, på papiret, men Bryne har et godt lag, ta bare spiller for spiller, så ser du det, mener Baldvinsson.

– Vi trener hardt, kanskje like mye som Viking, så det skal ikke stå på det fysiske.

– Kampen blir ganske sikker preget av tøffe dueller, vi viker ikke, lover Andreas Ueland.