Fotball

Blatter og Platini utestengt i åtte år

FIFA-president Sepp Blatter og UEFA-president Michel Platini er utestengt fra all fotball i åtte år.

Sepp Blatter (t.v) og Michel Platini slipper livstidsutestengelse, men er bannlyst fra verv innenfor fotballen de neste åtte årene.

Sepp Blatter anker den åtte år lange utestengelsen fra all fotball til Idrettens voldgiftsrett (CAS).

Blatter (79) og UEFA-president Michel Platini (60) ble mandag utestengt fra all fotball i åtte år av FIFAs etiske komité. Førstnevnte uttalte kort tid senere, gjennom sine advokater, at han anker dommen.

Bakgrunnen for utestengelsen er en pengeoverføring gjort i 2011. De drøyt 17 millioner kronene (2 mill. sveitserfranc) skal ha vært betaling for arbeid gjort fra 1998 til 2002. – Dette er det største politiske jordskjelvet i fotballens historie. Det er de to desidert mektigste innen fotballen de ti siste årene – om ikke mer. Det er nesten ikke mulig å forstå omfanget av dette, sier generalsekretær i NFF, Kjetil Siem, til NTB.

– Et tydelig mandat

Blatter og Platini har hevdet at det har vært snakk om en muntlig kontrakt og betaling for konsulentarbeid, men FIFAs etiske komité setter ikke lit til partenes forklaring. Det har heller ikke kommet fram en forklaring på hvorfor betalingen var nesten ti år forsinket.

Komiteen, ledet av dommer Hans-Joachim Eckert, kan imidlertid ikke bevise korrupsjon, så en livstidsutestengelse var derfor uaktuelt.

– Den etiske komiteen har et tydelig mandat jobber etter. Alle skal behandles likt, og når komiteen finner brudd på den etiske koden skal det sanksjoneres, men det blir spesielt alvorlig når det gjelder FIFAs president og visepresident. De skal behandles rettferdig, men likt som andre, sier fotballpresident Yngve Hallén til NTB.

Han sitter i den etiske komiteen, men har ikke vært direkte involvert i denne saken.

– Jeg har kun deltatt i plenumsmøtene, sier han.

Bot

Platini er i tillegg ilagt en bot på 80.000 sveitserfranc, mens Blatter bøtelegges 50.000. De kan anke saken til CAS (Idrettens voldgiftsrett).

– Det blir spennende å se hva CAS gjør. Den etiske komiteen er i en mellomfase mellom det moralske og juridiske, sier Siem.

Blatter var gjennom en høring torsdag forrige uke, mens Platini boikottet og sendte sine advokater i sitt sted fredag. Franskmannen hevdet at han allerede var dømt.

Begge erklærte seg uskyldige overfor komiteen.

– Jeg er ikke overrasket over at komiteen slår hardt ned på det, men jeg trodde de (Blatter og Platini) kunne bevise bedre det de har hevdet var årsaken, forteller Siem.

Les også

Platini vil boikotte egen høring

Valg

Platini har også hatt et sterkt ønske om å ta over presidentrollen i Det internasjonale forbundet (FIFA), men etter alt å dømme blir Gianni Infantino nå UEFAs presidentkandidat. Fristen for å få sitt kandidatur godkjent til valget 26. februar er 26. januar.

Dommen bidrar også til at Blatter ikke kan ta del av prosessen fram mot presidentvalget hvor hans erstatter skal velges.

– Platini er ute av dansen til presidentvalget, mens Blatter ikke kan lede sin siste kongress. Det er en veldig spesiell situasjon, fastslår Siem.

Les også

FIFA-topp utlevert til USA

I en stor artikkelserie har vi tatt for oss FIFA. Dersom du vil sette deg ytterligere inn i den skakkjørte organisasjonen, anbefaler vi disse sakene:

Tidligere NFF-president:— FIFAs etiske komité var meningsløs.

Sveits:Derfor er det idrettspampenes Mekka.

Den oppsiktsvekkende avtalen:Slik fikk Blatter Putin til å endre russiske lover.

(©NTB)

Les også

  1. Putin om suspenderte Blatter: - Han fortjener fredsprisen

  2. FIFA: - Platini blir utestengt i årevis

  3. Platini-anken avvist: Utestengelsen opprettholdes

Les mer om

  1. Internasjonal fotball