Fotball

Dommeren innrømmer at han tok feil under Molde – Rosenborg

Dommer Ola Hobber Nilsen er klar på at han burde gitt Erling Braut Haaland og Molde straffespark i søndagens kamp mot Rosenborg.

Ola Hobber Nilsen sier han skulle gitt straffespark til Molde i første omgang. Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / NTB scanpix

 • Pål Strande Gamlemoen
  Journalist

Molde slo Rosenborg 1–0 i søndagens store toppkamp i Eliteserien. Vegard Forren ble matchvinner med sin scoring etter 41 minutter.

Men Ole Gunnar Solskjærs mannskap kunne tatt ledelsen enda tidligere, da stortalentet Erling Braut Haaland gikk ned innenfor Rosenborgs 16-meter. 18-åringen nådde ballen før RBK-keeper André Hansen, som felte Moldes angriper istedenfor å ta ballen.

 • Fått med deg denne? Chartrer fly for 500.000 kroner for å hjelpe RBK i gullkampen

Ola Hobber Nilsen vinket spillet videre, til protester fra flere av Molde-spillerne. Det var også flere utenfor Aker Stadion som mente hjemmelaget ble snytt.

«Soleklar straffe,» skrev tidligere toppdommer Per Ivar Staberg på Twitter.

Han var langt ifra den eneste som reagerte. Eurosport-ekspert Christian Gauseth var også klar på at dommeren skulle blåst. TV 2s ekspert Jesper Mathisen mente Rosenborg var heldige.

Etter å ha sett TV-bildene, innrømmer dommer Hobber Nilsen dagen derpå at han skulle pekt på straffemerket.

– Ja, det skulle vært straffe, sier han til Aftenposten.

Han begrunner valget på følgende måte:

– Som dommer ønsker du å være 100 prosent sikker. Det blir en vurdering av hvem som er på ballen først og om det er kontakt eller ikke. Så lenge det er en usikker rundt dette, går det ikke an å peke på straffemerket. Med fasiten i hånden ser jeg at jeg burde gjort det denne gangen.

Dommeren understreker at det vil bli gjort feil så lenge fotball dømmes av mennesker.

– Som dommer lever man av å treffe de riktige avgjørelsene. Det vil skje feil så lenge vi er mennesker.

Molde behøvde dog ikke straffespark for å vinne bataljen mot trønderne. Seieren betyr at laget ligger på tredjeplass med 43 poeng, ni bak Rosenborg på tabelltopp. Brann vil være bare ett poeng bak serielederne med seier i mandagens oppgjør mot Tromsø.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt00000000
1Brann00000000
1FK Haugesund00000000
1Kristiansund00000000
1Lillestrøm00000000
 • Champions League-kvalifisering

Les mer om

 1. André Hansen
 2. Eliteserien
 3. Vegard Forren
 4. Molde FK
 5. Rosenborg BK
 6. Ole Gunnar Solskjær