Dette er EMs aller fineste drakt

Belgia har den fineste førstedrakten i EM, men EMs aller fineste drakt finner du blant andredraktene.

collage.jpg
  • Eivind Aarre

Denne gang er det EMs andredrakter som skal under lupen. Jeg vurderer ikke alle 24 draktene, men nøyer meg med de fem beste og verste. Og som alltid — dette er min mening.

Da Adidas sine drakter til EM ble lansert, ble det understreket at designerne hadde fått beskjed om å lage ganske konservative førstedrakter, mens de fikk friere tøyler på andredraktene. Det har gitt ganske forskjellige utslag på skalaen, for å si det sånn.

Uansett synes jeg det er bra at det prøves og feiles litt, selv om de to verste andredraktene i dette EM er i en helt egen liga når det gjelder å bomme totalt.

Her har du min vurdering av førstedraktene:

De verste — nr. 1 er aller verst

ungarn.jpg

5. UngarnUngarn er uten tvil ett av landene som ikke satses noe særlig på av Adidas i dette EM. Andredrakten er rett og slett en hvit versjon av den røde førstedrakten — uten noen elementer som skiller den ut fra det ganske kjedelige grunndesignet. Utenom de grønne stripene på ermene, da.

Jeg vurderer de nye Premier League-draktene fortløpende:

irland.jpg

4. IrlandEn helt grei drakt, hadde det ikke vært for tverrstripene som gir en følelse av at dette er en t-trøye en skal ha på seg på stranda. Fotballdrakt tenker jeg i hvert fall ikke at dette er. Slike tverrstriper forbinder en også først og fremst med Frankrike, og dette er tross alt en Irland-drakt.

wales.jpg

3. WalesHer er jeg redd for at designeren har misforstått oppdraget litt. Han skulle lage en trøye til kamper under EM, men virker å ha trodd at han skulle lage en oppvarmingstrøye. Svarte og grå tverrstriper kan være stilig, men det passer ikke for en landslagsdrakt. Enda verre er den neongrønne halsen og Adidas-stripene i samme farge. Ikkje bra.

Her er min vurdering av årets drakter i eliteserien:

sverige.jpg

2. SverigeSveriges førstedrakt i EM er ganske så konservativ, og jeg har også likt noen av de mørkeblå andredraktene fra de siste årene. Men denne liker jeg ikke i det hele tatt. Designeren har gått litt for langt bort fra konseptet fotballdrakt, og laget en trøye til oppvarming og trening. Det kan være denne vil selge bra fordi den ikke ser ut som en drakt, men jeg mener det ikke fungerer. Eneste pluss er at Adidas-stripene går ned langs sidene.

tyskland.jpg

1. TysklandHva tenkte de på!? Snakk om å ødelegge en drakt totalt. Det blir påstått at denne drakten er vendbar, men det hindrer meg ikke fra å mene at dette kanskje er Tysklands styggeste landslagsdrakt noen gang. Hvis målet er å gi drakten et slags militærpreg, er det ikke heller så veldig heldig, med tanke på Tysklands historie på den fronten. 1 av 10, prøv igjen! EMs styggeste drakt, til og med verre enn Englands førstedrakt med lyseblå ermer.

De beste

tyrkia.jpg

5. TyrkiaSamme rutemønster som i førstedrakten, men det fungerer som bare det. Rutene gir drakten en fin dynamikk, og forløpet fra hvitt til lyseblått (som buksene også er) gir enda mer spenning til drakten. Det blir fint å se denne i aksjon under EM.

kroatia.jpg

4. KroatiaJeg likte ikke denne med en gang jeg så den, men etter hvert liker jeg den mer og mer. Du får litt sjøsyk-følelse, men etter hvert innser du at det er flagget drakten skal representere. Veldig bra av Nike at de ikke har lagt inn noen andre, forstyrrende elementer i drakten, som hvite kontraststriper ned langs sidene eller en kontrastfarge i halsen.

Frankrike.jpg

3. FrankrikeVertsnasjonen har to solide drakter i årets EM, jeg heller mot å like andredrakten aller best. Her er Nikes grunndesign med kontrastfarge på ermene utnyttet til å lage en slags flaggeffekt som til sammen danner trikoloren. Det fungerer overraskende bra, selv om fargene på ermene er litt blassere enn i det franske flagget.

belgia.jpg

2. BelgiaMens Adidas bommet på Wales, Sverige og Tyskland, treffer de så det synger på de to beste andredraktene. Belgia-drakten er et veldig godt eksempel på en designer som har tatt en titt på hva en forbinder med dette landet, og laget en drakt inspirert av Belgias berømte sykkeldrakter. Tverrstripene i fronten fungerer, fordi det ikke er noen sponsor som skal ha plass der.

Denne drakten likte jeg også:

spania.jpg

1. SpaniaFaste lesere av bloggen vil vite at jeg har denne som en favoritt i dette EM. Det er en av de draktene som folk enten elsker eller hater, og slike drakter synes jeg det er bra at finnes. Jeg synes alt stemmer her, dette er en drakt som oser lidenskap, og som med sine nedtonede logoer og striper ned langs sidene lar mønsteret snakke for seg selv. Det eneste som er synd med denne drakten, er at den sjelden kommer til å brukes i kamp. EMs beste drakt er det, uansett!

HVA SYNES DU?