Fotball

England følte seg snytt etter flere omstridte situasjoner. Så sørget Harry Kane for etterlengtet VM-jubel

Engelsk VM-jubel på overtid mot Tunisia.

Harry Kane scoret begge Englands mål. Her avgjøres kampen.
  • NTB
  • Mette Bugge
    Journalist

TUNISIA-ENGLAND 1–2

England åpnet VM med seier, men den satt langt inne. Harry Kane scoret seiersmålet i siste minutt, etter at det sto 1–1 etter første omgang og nesten hele den andre. Tottenham-spilleren var også mannen bak kampens første mål.

England var på vei mot et surt poengtap i VM-åpningen, men på overtid sto kaptein Harry Kane fram og stanget inn 2-1 mot Tunisia.

Tottenhams storscorer sto helt alene ved bakerste stolpe og headet ballen i mål fra kort hold. I forkant slo Kieran Trippier et innlegg som Harry Maguire stusset videre.

– Dette er enormt. Jeg er så glad på guttas vegne. Vi spilte veldig bra, og spesielt i første omgang kunne vi ha scoret et par mål til. Dette er VM, og da holder du trykket oppe helt til siste sekund, sa Kane til BBC.

Harry Kanes første mål kom etter hjørnespark.

To mål

Dermed ble Kane tomålsscorer. Han var effektiv og fant nettmaskene med begge sine to avslutninger på mål. I det 11. minutt ga han England fortjent ledelsen, men Tunisia slo tilbake etter Ferjani Sassis straffemål ti minutter før pause.

Målene var for øvrig Kanes første i et mesterskap for England. «Three Lions» kunne samtidig juble for det som var deres første seier i VM siden 2010.

England var klart best i Volgograd, men sjansesløseriet før pause så lenge ut til å bli skjebnesvangert. Særlig Jesse Lingard hadde et par enorme muligheter, deriblant et treff i stolpen.

Twitter-kok

Men det som fikk Twitter til å koke, var situasjonen da Harry Kane ble holdt, uten å få straffe.

Tunisia scoret paradoksalt nok sitt mål på straffe like før den situasjonen som som ble kraftig debattert. Mange mente at dette var forskjellsbehandling, at også England burde fått straffe.

– En spøk

Lineker, tidligere spiss på Englands landslag, og med ti mål i VM, måtte bare komme med meningen sin på Twitter da Harry Kane ikke fikk straffe i kampen mot Peru.

«Come on VAR, this is a joke», var den klare beskjeden, der Lineker mer enn antyder at dommeren burde tatt i bruk videodømmingen (VAR) som for første gang benyttes i et fotball-VM.

England-spillerne ropte på straffespark i flere situasjoner i løpet av kampen, uten at de ble hørt av dommerne.

– Vi kunne godt fått et par straffespark, spesielt når du ser på den de (Tunisia) fikk, sa tomålsscorer Harry Kane etter kampen.

Nå uttrykte han det mange andre også mente. Lars Tjærnås, kommentator i Aftenposten og speider i Vålerenga, mente også at det ble begått en urett i denne kampen.

– Å dømme straffe til Tunisia kan forsvares. Men å dømme straffe til Tunisia uten å gi det samme til England og Kane nå, kan ikke forsvares. Da er det kjemisk fritt for logikk, var en av hans Twitter-meldinger.

Situasjonen som ga Tunis straffe og utligning.

– Dette ble en sliteseier for England, mente NRKs ekspertkommentator Lise Klaveness da kampen var over.

Klønete av Walker

Kane ordnet engelsk 1-0-ledelse etter elleve minutter. Tottenhams storscorer fikk ballen rett i føttene etter en sterk redning fra Mouez Hassen. Målet kom i etterdønningene av et hjørnespark. John Stones ruvet umarkert i boksen og headet ballen hardt på mål, men Hassen hang med på notene. Dessverre for Tunisia sto Kane klar på returen.

England hadde tilsynelatende full kontroll, men i det 33. minutt pekte dommeren på straffemerket. Han fikk med seg at Kyle Walker på klønete vis strakk ut en albue og traff Fakhreddine Ben Youssef i hodet.

Fra ellevemetersmerket var Ferjani Sassi iskald. Jordan Pickford var borti ballen, men maktet ikke å redde.

England åpnet kampen med et skikkelig stormløp. Allerede etter tre minutter kunne det stått 1-0, men Tunisias keeper Mouez Hassen klarte på mesterlig vis å redde med foten. I forkant slo Jordan Henderson en langball til Dele Alli, som tok den ned og la inn foran mål. Det tunisiske forsvaret stoppet det første innlegget, men Alli snappet tilbake ballen og gjorde et nytt forsøk.

Denne gangen fant han Lingard, som skjøt lavt fra kort hold. Ballen gikk via en motspiller og endret litt retning, men Hassen klarte likevel å ta fram en glitrende feberredning.

Stolpetreff

Tunisierne virket preget av i åpningsminuttene. De ble trykket tilbake, og det var ingenting å si på at Kane ga England ledelsen etter elleve minutter. Like etterpå var nordafrikanerne tvunget til å bytte keeper. Hassen holdt seg til skulderen og la seg ned på gresset. Gråtende ble han erstattet av reserven Farouk Ben Mustapha.

England var ikke like mye på hugget utover i førsteomgangen, men var fortatt klart best. Likevel kunne Tunisia ta med seg 1-1 i garderoben takket være gavepakken Walker delte ut i eget straffefelt.

Det hører med til historien at engelskmennene hadde nok sjanser til å ta tilbake ledelsen før dommerne blåste av til pause. I det 39. minutt sto Stones upresset på fem meter da han fikk ballen etter en panisk Tunisia-klarering, men Manchester City-stopperen fikk ikke et skikkelig treff på ballen. Der burde det stått 2-1 til England.

Noen minutter senere fikk Lingard stolpetreff. Han vippet ballen over en utrusende Ben Mustapha. En liten stund virket ballen å ha retning på mål, men til engelskmennenes frustrasjon gikk den i aluminiumen og ut.

Etter pause klarte ikke England å kopiere det samme trykket de hadde i store deler av første omgang. Det gikk også bra med tid mellom hver sjanse. Så på overtid sto Kane fram og frelste engelskmennene.

Engelske fans var mer enn godt fornøyd med Kanes scoring på overtid.

«Three Lions» møter Panama søndag, mens Belgia venter i siste gruppekamp.

Les mer om

  1. Fotball-VM 2018
  2. Englands herrelandslag fotball
  3. Tunisias herrelandslag i fotball