Fotball

Frykter stort frafall i idretten – slik vil de redde fotballen

ÅIF har mistet flere hundre tusen kroner på korona. Likevel vil idrettslaget gjerne tape litt mer penger på en gratis fotballskole for barn.

Fra fjorårets fotballskole på Øran. Årets utgave blir gratis for deltakerne.
  • Trond Hustad
    Rbnett

Opplegget skal avvikles den første uka i skoleferien og er åpen for 3. til 10. klasse. I fem dager blir det full fart på Øran, fra mandag 22. til fredag 26. juni.

– Vi har egentlig satt ei grense på 150 deltakere, men det kan hende vi strekker oss opp mot den øvre grensa fra myndighetene på 200 deltakere hvis vi kan bruke gressbanen. Folk prøver allerede å melde seg på, selv om vi har sagt at det ikke åpner før over helga. Det blir helt sikkert fullt, sier daglig leder Aksel Berget Skjølsvik til Rbnett.

I likhet med alle andre idrettslag har aktiviteten på Åndalsnes vært lav siden koronautbruddet. Selv var den daglige lederen permittert 80 prosent i litt over en måned.

– Jeg har fått gjort en del underveis, og nå har vi startet opp igjen fotballfritidsordninga. Alle lag fra senior og nedover trener minst én gang i uka. For ei uke siden begynte også de aller yngste med felles treninger, sier Skjølsvik.

Har tapt 200.000 kroner

Han anslår det økonomiske tapet så langt til rundt 200.000 kroner.

– Vi måtte stenge gjenbruksbutikken vår i over en måned, bare det har vi tapt 85.000 kroner. Åndalsnes-løpet ble avlyst og vi har noen sponsorer som ikke har betalt for 2020 ennå. Eat Move Sleep-turneringa er utsatt, men den håper vi å arrangere til høsten. Her er det ikke inntektene vi tenker på, det er aktiviteten som er viktig. Denne turneringa er et høydepunkt for de yngste kullene, sier Skjølsvik.

Tine fotballskole i august skal også arrangeres etter planen. I samme periode starter trolig seriespillet.

Les også

Disse lagene skal Molde møte i treningskamp

– Vi er redde for at vi skal oppleve frafall i både fotball og andre idretter denne sommeren, sier daglig leder Aksel Berget Skjølsvik i Åndalsnes Idrettsforening.

Redd for frafall blant unge

Skjølsvik slår fast at koronatiltakene kan påvirke idrettslagets økonomiske utsikter og planene om større anlegg og ny hall på Øran.

– Samtidig har vi opparbeidet oss en brukbar egenkapital, så dette er ikke en stor krise for oss. Kanskje får vi tilbake noe av pengene i kompensasjon etter hvert, sier Skjølsvik.

Den planlagte fotballskolen vil trolig påføre ÅIF enda litt mer minus i kassa. Han har fått med seg noen bedrifter på laget, men er innstilt på å tape penger på arrangementet.

– Nå er det nødvendig at vi gir gass på aktiviteten for å forhindre at mange slutter med idrett. I fotballen har vi mange som ikke har trent utenom de få fellestreningene som har vært i det siste. Halvparten av spillerne har kanskje vært i aktivitet noen få timer i uka siden 13. mars. Det er et fåtall som trener fotball på egen hånd, og mange er på etterskudd nå. Hvis de kommer tilbake på trening og møter ekstra motstand, er det enda lettere å falle fra. Hensikten med fotballskolen er å skape en arena for lystbetont trening når skoleferien starter, sier Skjølsvik.

Les også

Publikum har talt: Her gjør Molde-keeperen årets redning i eliteserien

Fotballskole for hele Rauma

– Vi er redde for at vi skal oppleve frafall i både fotball og andre idretter denne sommeren. Samtidig er det en idé som skal feire at tida med koronatiltak nå er over, og at idretten er på veg tilbake mot normalen. Planen er at fotballskolen skal være åpen for spillere fra klubber i hele kommunen, ikke bare Åndalsnes. Det kommer mer informasjon på hjemmesida vår mandag, sier Aksel Berget Skjølsvik.

Opplegget fra 22. til 26. juni skal starte med organisert trening fra klokka 12 til klokka 12.

Les mer om

  1. Barnefotball