Norsk kjempenedtur: Tapte på Ullevaal for første gang på fire år

Erling Braut Haalands første landslagsmål var ikke nok.

Stefan Johansen og Erling Braut Haaland fortviler.
  • Odd Inge Aas

Norge-Østerrike 1–2

ULLEVAAL STADION: Utenfor nasjonalarenaen var det helt stille. Ingenting tydet på at årets første landskamp var minutter unna. Ute på den strøkne gressmatten gjorde Erling Braut Haaland seg klar.

Normalt ville tusenvis av forventningsfulle møtt opp for å se nasjonens nye stjerneskudd score sitt første landslagsmål.

Men det var ingen her. Under Ja, vi elsker sto de røde draktene med minst en meters avstand.

Da kampen startet, så det nesten ut til at Lars Lagerbäck hadde rasket sammen en gjeng som ikke kjente hverandre.

Så dårlig spilte Norge i store deler av kampen, og det kunne ikke ende med annet enn det første tapet på Ullevaal under svenskens ledelse.

Les også

Børsen: Disse var best for Norge i nedturen mot Østerrike

Forrige nederlag kom for nøyaktig fire år siden, da Tyskland rundspilte Norge og vant 3–0. Da var Per-Mathias Høgmo fortsatt landslagssjef.

– Det var katastrofe. Jeg må fokusere på meg og laget, først og fremst meg. Det er for mange spillere som har vært på ferie og trent og ikke spilt fotball på mange uker, så vi var veldig rustne. Vi var bedre i andre omgang, men vi ga dem for mye tid. Det var et godt lag som strødde baller med godt kombinasjonsspill og mange gode enkeltspillere, sier Joshua King til TV 2.

Joshua King var ikke fornøyd med det Norge leverte.

Lagerbäck har snakket mye om «Fort Ullevaal». Det er nå beseiret for første gang.

– Det er ganske lett å oppsummere. Det var et norsk landslag som ikke fungerte i 60 minutter. Det var passivt og ingen samhandling. Det føltes som om vi var spredd over hele Norges land. Det er vanskelig å forklare hvorfor det ble sånn, sa svensken på pressekonferansen etter kampen.

8. oktober skal Serbia etter planen komme til Oslo for skjebnekamp om EM-plass neste år. Da må Norge prestere betydelig bedre.

Erling Braut Haaland scoret, men det holdt ikke for Norge.

Haalands første

For det hjalp ikke at Haaland omsider gjorde i rød drakt det han så ofte har gjort på den internasjonale scenen det siste året.

De første 66 minuttene ble spilt uten at han eller noen av lagkameratene kom til en skikkelig sjanse. Innbytter Alexander Sørloth var akkurat kommet inn for Joshua King.

Han ble spilt opp ute til venstre og satte fart. Trønderen slo et godt innlegg. Haaland hadde løpt seg fri foran mål. Jærbuen brukte yttersiden av høyrefoten til å styre ballen perfekt i mål helt nede ved stolpen.

Problemet for Haaland, Sørloth og Norge var at Østerrike allerede ledet 2–0.

– Det var en fin ball av Sørloth, og det var godt å score, men det er kjipt å tape. Vi var dårlige i første omgang, men kom oss i andre. Det var marginer imot som gjorde at vi ikke scoret det andre, og den handsen skal jeg ikke si noe om. Nei, det er kjipt å tape, sa Haaland til TV 2

– Det er noe av det dummeste jeg har sett, utdypet han etter spørsmål om straffen.

Sander Berge fikk en enorm mulighet til å utligne med under ti minutter igjen, men headingen fra tre meter gikk utrolig nok utenfor.

Les også

Fotballtoppen boikotter. Nå starter likevel jakten på en plass i det forhatte mesterskapet.

Lars Lagerbäck tapte for første gang på Ullevaal.

Uten kamptrening

Dette var den 16. kampen Lagerbäck ledet Norge på Ullevaal. De 15 første endte uten nederlag. En ting er at hjemmestatistikken røk. Et større problem er at Norge kan være avhengig av høstens Nations League for å kvalifisere seg til 2022-VM.

Startet kunne ikke vært verre. Mandag venter Nord-Irland i Belfast, Romania er også med i Norges gruppe.

– Kamper som dette pleiere å fungere som en vekkerklokke, sa Lagerbäck etter tapet.

Østerrike måtte klare seg uten sin klart største stjerne, den ferske Champions League-mesteren David Alaba.

De sortkledde var likevel best fra start til slutt. Tidligere landslagsprofil, Lars Bohinen, spurte på Twitter om det var strøm i ballen. Han var ikke den eneste som ikke lot seg imponere av den norske ballbehandlingen i første omgang.

Nations League som konsept ble skapt for å fjerne de internasjonale treningskampene fra terminlisten. Det norske laget bar imidlertid preg av at de fleste spillerne er uten kamptrening og utenfor sesong.

Det var folketomt på Ullevaal.

Jarstein med gode redninger

Østerrike var best, og etter 34 minutter havnet Norge bak. Morten Thorsby vant ballen utenfor det norske målfeltet. Han tapte imidlertid neste duell og mistet ballen. Sampdoria-proffen ropte etter frispark, men dommeren lyttet ikke.

Innlegget fra Andreas Ulmer var godt, og foran mål hadde Michael Gregoritsch løpt seg fri mellom de norske stopperne. Han kastet frem foten og satte inn 1–0.

Åtte minutter etter pause ble vondt til verre. Ballen ble spilt opp i albuen til Sander Berge fra kort hold. Dommeren pekte på straffemerket. Heller ikke denne gangen ble de norske protestene hørt, til tross for at straffesparket var svært strengt idømt.

Rune Almenning Jarstein kastet seg riktig vei, men var ikke raskt nok nede til at han klarte å stoppe det gode straffesparket fra Marcel Sabitzer.

Utover i den andre omgangen var det bare flere gode redninger fra Jarstein som hindret et større tap.