Fotball

Valget av dommer til Liverpool-Manchester United vekker oppsikt: - Grovt urettferdig

Tidligere dommersjef Keith Hackett reagerer på fødested.

Anthony Taylor skal dømme Liverpool-Manchester United.
  • Nicholas Bergh
    Journalist

Etter to ukers landslagspause returnerer klubbfotballen den kommende helgen.

Én av de virkelige godbitene er Liverpool-Manchester United, som avslutter Premier League-helgen på mandag. Rivaloppgjøret er ofte fullspekket med vanskelige dommeravgjørelser, og denne gangen får Anthony Taylor massiv oppmerksomhet i de fleste store mediene på balløya allerede dagesvis før kampen.

Årsaken er at Taylor er født like i underkant av 10 kilometer fra Old Trafford, i Wythenshawe sør i Manchester. Wythenshawe har vært en del av Manchester siden 1931.

Les også

Stor oversikt: Her er kampene de norske dommerne nektes å dømme

Taylors bakgrunn får tidligere dommersjef Keith Hackett til å reagere. Hackett sier til The Telegraph at beslutningen er «grovt urettferdig» mot Taylor.

— Taylor er i form, og i ferd med å etablere seg som én av de beste dommerne. Men hva hvis noe går galt for ham den dagen - som det kan selv for de beste dommerne? Da blir fokuset på ham uutholdelig, spesielt hvis en kontroversiell avgjørelse går til Liverpools fordel og det påvirker resultatet, sier Hackett til avisen.

Hacketts kommentarer er gjengitt av blant andre ESPN, The Sun, Daily Mail og BBC, men foreløpig er det ingen tegn til at mediedekningen vil føre til en endring i dommeroppsettet.

LEST DENNE? Spissen ble hyllet som helt etter å ha senket Liverpool, men så dukket denne fire år gamle Twitter-meldingen opp.

- Hvorfor skal han ikke dømme?

Den tidligere dommersjefen legger til at dersom en slik situasjon oppstår, vil det ikke være Anthony Taylor som har ansvaret, men snarere PGMOL (Professional Game Match Officials Limited), som bestemmer hvilke dommere som skal dømme hvilke kamper.

Anthony Taylor har dømt Manchester United flere ganger tidligere. Her reagerer United-spillerne Jesse Lingard (fra venstre), Daley Blind, Wayne Rooney og Michael Carrick med sinne på en Taylor-avgjørelse under FA-cupsemifinalen mellom de røde og Everton i 2016.

Anthony Taylor dømte Manchester United tre ganger forrige sesong, og Liverpool fire ganger. Han var også dommer da Manchester United slo Southampton 2-0 tidligere denne sesongen.Han er heller ikke Manchester United-supporter, og støtter i stedet Altrincham, et lag som spiller på nivå seks i det engelske ligasystemet.

Tidligere fotballdommer Graham Poll mener derfor at Taylor ikke er inhabil.

— Dommere kan dømme ethvert lag de ikke heier på selv, og hvorfor ikke? Dommerne våre er profesjonelle og har enorm troverdighet til å dømme en hver kamp upartisk. Det er noe man ikke alltid kan si i andre land, skriver Poll i en spalte for Daily Mail.

DETTE SA HØGMO I GÅR:  - Det er utilgivelig. Det skal ikke skje overhodet .

Rodgers reagerte i 2014

I 2014 ble forøvrig daværende Liverpool-manager Brendan Rodgers ilagt en bot, etter at han kritiserte at dommer Lee Mason fra Bolton utenfor Manchester fikk dømme en kamp mellom Liverpool og Manchester City. City vant kampen 2-1. — Jeg ble overrasket over at vi spiller i Manchester og at vi hadde en dommer fra Manchester-regionen. Jeg håper vi ikke får dommere fra Manchester-regionen i Liverpool-Manchester kamper i fremtiden. Ingenting gikk vår vei. Jeg legger aldri ut om dommere, men jeg synes de var horrible, sa Rodgers.

Mye er på spill i mandagens kamp. Dersom Liverpool vinner, ligger Jürgen Klopps mannskap seks poeng foran erkerivalene fra Manchester.

Hør siste utgave av Aftenpodden sport: Tjærnås mener Skjelbred er uegnet som landslagskaptein.

Les mer om

  1. Engelsk fotball