Fotball

Anthony løy for å se fotballkamp - unnslapp dette

291 kolleger mistet livet: — Jeg har voldsom skyldfølelse.

Anthony Zomparelli kunne fort ha omkommet under 9/11-katastrofene i New York i 2001, men var i stedet hjemme for å se Romas kamp mot Real Madrid i Champions League. Foto: AP/YOUTUBE (AS ROMA)

  • Roar Lyngøy
    Roar Lyngøy

Fredag var det 14 år siden de grufulle terrorhandlingene i USA med blant annet angrepene på World Trade Center i New York 11. september 2001. Historien til Anthony Zomparelli er ganske så utrolig. Familien hans flyttet fra Italia til USA i 1970, og Anthony arvet farens kjærlighet for fotballklubben AS Roma.

I 13 år jobbet Anthony for firmaet Marsh & McLennan som holdt til i World Trade Center. Anthony holdt til i 100. etasje i tårn en.

Anthony Zomparelli er en trofast Roma-supporter. Her avbildes han sammen med stjernespiller Francesco Totti og broren i 2012. Foto: Twitter.com (zomp10)

— Om morgenen 11. september 2001 ringte jeg til jobben og sa at jeg ikke kunne møte på jobb på grunn av sydom. Sannheten er at jeg ikke var syk i det hele tatt, forteller Zomparelli til nettsiden AS Roma in english.- Jeg ønsket å være hjemme for å se Roma - Real Madrid i Champions League på TV. For det første var dette Romas første kamp med det nye Champions League-formatet. Roma var italienske mestere og skulle møte selveste Real Madrid på Stadio Olimpico. Og viktigst av alt: Kampen skulle vises på ESPN. Roma vises aldri på fjernsyn i USA, så dette var en spesiell begivenhet, sier han.

Roma prøver i disse dager å samle idrettsverdenen for hjelpe flyktninger. Les hvordan her.

Takker Gud og Roma

Dagen ble et mareritt. Terrorister sendte fly rett inn i tvillingtårnene.

— 11. september mistet firmaet mitt 291 ansatte, 10 av dem var nære venner av meg. Dette var ikke bare kolleger, men min andre familie, sier Anthony.

— Jeg er evig takknemlig for at jeg ikke stilte på jobb den dagen. Og jeg vil alltid takke Gud og AS Roma for at jeg er i live, fortsetter han.

Men det er delte følelser rundt akkurat dette.

— Jeg har en voldsom skyldfølelse for at nettopp mitt liv ble reddet den dagen. Tusener av liv gikk tapt mens mitt ble reddet fordi jeg ringte inn og meldte meg syk. En liten avgjørelse som utgjorde forskjellen på liv og død. Det tynger tankene mine ofte, men jeg prøver bare å fortsette uavhengig av hva som skjedde, har han uttalt i et intervju med asroma.no.

  • Se AS Romas innslag om supporteren her (ekstern lenke)

Fikk møte heltene

Året etter, i august 2002, skulle Roma komme til nettopp New York for å spille en oppvisningskamp mot Real Madrid. Nå ville det seg slik at bussjåføren som kjørte Roma-spillerne denne dagen, var en venn av Anthonys far. Bussjåføren fortalte dem den utrolige historien om Anthony Zomparelli som hadde holdt seg hjemme den dagen det tragiske skjedde.

Les også

Ba mor overtale Roma til å signere ham - nå er han «større enn klubben»

Roma-spillerne ble lamslått av historien og ba om å få møte den New York-bosatte Roma-supporteren.

— Om morgenen 7. august dro jeg til Sheridan New York Hotel for å møte laget som jeg har elsket gjennom hele mitt liv. Det er et øyeblikk jeg aldri vil glemme, sier han.

Anthony Zomparelli jobber fortsatt på Manhattan i New York, med utsikt til der tvillingtårnene en gang sto.

— Mitt budskap er å gripe dagen i dag som om det ikke kommer en dag i morgen. Ta vare på dine kjære, og kos deg med det som gjør deg glad.

Les mer om

  1. Italiensk fotball
  2. AS Roma