Fotball

Drømmefangeren

For Adam Larsen Kwarasey er 2013 i ferd med å bli sesongen da alle drømmer gikk i oppfyllelse.

Adam Larsen Kwarasey på trening - med ballen trygt plassert i hanskene.
  • Kjetil Flygind
    Kjetil Flygind

DRAMMEN (aftenposten.no): Ghanas landslagskeeper har en fot i VM i Brasil neste år. Og i kveld spiller Godset-kapteinen for seriegull mot Tromsø på Alfheim.

— Det har vært mange oppturer. Det startet med sølvet i fjor, og så har vi klart å videreføre det i år. Det er jeg veldig stolt av. Slik er det også med Ghana. Vi har klart å forsere de hindrene og de utfordringene som har vært der. Klarer vi å vinne gull i serien og kvalifiserer oss til VM, har denne sesongen vært optimal, sier Strømsgodsets kaptein og keeper til Aftenposten.

Avskrevet

25-åringen med norsk mor og ghanesisk far er født og oppvokst i Oslo og har fortsatt følelser for gamleklubben Vålerenga. Men nå henger tunge skyer over Oslo-fotballens flaggskip, mens solen skinner på Larsen Kwarasey og Drammen. Keeperen ble aldri det helt store i VIF, men har blomstret hos Ronny Deila & co. Nå er han sammen med Stefan Johansen, Øyvind Storflor og Ola Kamara i ferd med å befri drammenserne fra en 43 år lang tørketid.

- Greit, vi vant cupen i 2010, men å vinne serien er noe helt annet. Det er et bevis på at vi er Norges beste lag og ville vært stor for en liten klubb som Strømsgodset. Ikke minst for en gjeng med spillere som er blitt avskrevet mange steder og egentlig har vært ferdige. Vi hadde noen planer etter sølvet i fjor, men jeg så ikke for meg dette. Hverken å være så tett på seriegullet eller så nære VM i Brasil med Ghana. Men det er gøy. Veldig gøy, sier Godset-keeperen.

Aftenposten møter ham på Marienlyst i Drammen. En av de siste treningene før kveldens kamp mot Tromsø er unnagjort, og kapteinen kommer ruslende. I joggebukse og med mobilen i hånden. Vi setter oss. Det piper. Det er i mobiltelefon nummer to. Larsen Kwarasey har to.

— Det var fra familien i Ghana, sier han og smiler.

Joggebuksen bærer logoen til det ghanesiske fotballforbundet. Det er i det hele tatt lite jåleri med mannen som kun har misset fire seriekamper på de fire siste sesongene.

Ghana-planen

Han voktet buret for Ghana i vinterens Afrikamesterskap, og virker å være bankers i troppen. Etter at Ghana slo Egypt 6–1 i den første av to avgjørende playoffkamper er Larsen Kwarasey på full fart mot Brasil-VM. Det i en sesong hvor norsk landslagsfotball har måttet svelge unna den ene nedturen etter den andre.

- Hvorfor landslagsspill for Ghana og ikke Norge?

— Det har vært en drøm for meg å få spille for Ghana. De viste tidlig interesse for meg, og jeg hadde lyst til å spille for dem. Det var ikke det at jeg ikke ville spille for Norge. Da Ghana tok kontakt og signaliserte at de ville satse på meg, var jeg ikke i nærheten av noe norsk A-landslag. Til det var jeg altfor ustabil. Men Ghana hadde en plan for meg, og da ble det på en måte naturlig å spille for dem, sier mannen med både norsk og ghanesisk pass.

Og fortsetter:

- Interessen og entusiasmen rundt Ghana er noe helt annet enn her i Norge. Vi har flere tilskuere på trening en hel uke enn Norge har på sine kamper. Dessuten har jeg fått oppleve så mye med Ghana. Innimellom har de opplevelsene når man reiser rundt og ser en annen del av verden, fattigdom i Afrika blant annet, vært like viktig for meg som menneske enn å spille kampene. Man vokser på de opplevelsene. Man skjønner hvor heldig man er som fotballspiller når man for eksempel ser hvordan folk i blant annet Sudan har det, sier Larsen Kwarasey.

Tålmodighet, tillit og trygghet

Med Oppvekst på Trosterud trodde mange at en ung Larsen Kwarasey skulle bli Vålerengas nye storkeeper. Men Godset-keeperen har en forklaring på hvorfor han i stedet har vært førstekeeper og bærebjelke i Drammen de fire siste årene etter overgangen i 2007. — Det er sikkert mange grunner til det, men Vålerenga er en stor klubb. Jeg føler kanskje ikke at man får tid nok til å utvikle seg, man må liksom prestere med en gang. Det er ikke alltid like lett å gjøre som ung spiller. Presset er større. Men her i Strømsgodset har jeg fått tid, jeg har fått tillit og jeg har vært tålmodig selv også. Vi er mange som har vært her lenge og som har utviklet oss, det er vel resultatet av det vi ser her nå, sier han.

Øyvind Storflor kommer bort. Han setter pappkruset i automaten og trykker. Det kverner i bønnene.

— Han har nesten blitt omvendt fra trønder nå, vet du, sier Larsen Kwarasey og ler.

— En trønder er en berikelse for alle lag, parerer veteranen som har opplevd mye med Rosenborg i løpet av sine 197 obligatoriske kamper for Godsets gullrival.

- Adam har reddet mange poeng for oss i år. Uten ham i mål hadde vi ikke vært der vi er i dag. Han gir oss en ekstra trygghet og er veldig viktig for oss, roser 33-åringen.

Trener Ronny Deila kommer ut av kantinen. Han vet bedre enn de fleste hva keeperen har betydd for laget.

- Han er kapteinen vår og utrolig viktig for oss. Han er en kontinuitetsbærer, han er blitt voksen og er selve bildet på Strømsgodset. Han er moderne, offensiv, god med beina og har en veldig ro i spillet. Flink til å lese spillet, og han redder ting før det blir sjanser av det, sier Deila.

Ingen planer om utlandet

- Hva tenker du om at han valgte Ghana i stedet for Norge?

— Det gjorde han vel rett i, det må være bedre å spille VM i Brasil enn å spille mot Danmark i Herning. Men jeg vet ikke om han hadde spilt for Norge. Det har litt med måten vi ser keeperspill på. Men han hadde spilt på mitt Norge, sier Godset-treneren.

Etter sølv i fjor og én hånd på seriegullet i år har Godset-keeperen gode kort på hånden for sin videre karriere.

— Man kan snakke om utlandet, lønn, ditt og datt. Men å være her, sammen med gode venner på laget, og i tillegg kanskje vinne noe, det er ganske mye verdt. Jeg har kjæresten min i Oslo, jeg har familien min i Oslo, det er bedre enn å være alene i utlandet i en klubb i Sverige eller Danmark, slik jeg ser det. Og skulle vi vinne serien og kvalifisere oss for spill i Europa er det minst like spennende som å være proff i utlandet.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde18133238172142
2Lillestrøm17114232151737
3Bodø/Glimt17104344192534
4Rosenborg1787231201131
5Viking188553225729
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien
  2. Tromsø IL
  3. Strømsgodset IF