Fotball

LSK skjelver foran "hatkampen"

<p><strong>ÅRÅSEN:</strong> De kjempet om gullet for to uker siden. Nå kan også fjerdeplassen ryke for Lillestrøm.</p><p><strong>VI FULGTE: <a href="/stat/index.jsp?service=kampendirekte&amp;matchId=22412&amp;seasonId=default&amp;refId=default&amp;vm=false" target="_blank">Vålerenga – Lillestrøm 1-3</a></strong></p>

Olivier Occean stiger til værs og utlikner for Lillestrøm.
  • Erli Berg Daneshmand
lsk-lead
lsk-body full width
lsk-body2

Utfallet av dagens naboduell betyr mer enn bare ren prestisje for vinneren. Tre poeng kan være verdt en billett til Royal League og muligens medalje. Med seier er plutselig Vålerenga á jour med Lillestrøm på tabellen, et scenario som bare noen uker tilbake virket usannsynlig.

— Det er viktig for oss å vinne, for da er de hektet av, understreker LSK-kaptein Frode Kippe.

Han er ute etter minst to ting; Å revansjere at oslolaget snøt LSK for bronsen på målstreken i fjor samt å innfri egne forventninger til denne sesongen.

- Bare medalje er bra nok for en klubb som Lillestrøm.

Presset øker

Historien er likevel i ferd med å gjenta seg for Kippe & Co.. Etter en god vårsesong, kan tre strake serietap tyde på at man igjen holder på å gå i oppløsning mot slutten. I verste fall kan laget som før sesongen ble tippet å kjempe helt i toppen, bli bare nummer åtte på tabellen.

Det var neppe hva klubbledelsen hadde i tankene da man sparket Uwe Rösler og hentet hjem Tom Nordlie.

Den tidligere VIF-treneren kom til Åråsen i januar med en treårsplan som skal gi Lillestrøm edelt metall.

Han kan riktignok lede kanarifuglene til cupgull på første forsøk, men klubben er sultefôret på seriesuksess etter lang tid i Rosenborgs skygge.

Det første Nordlie gjorde var å bryte med LSKs tradisjonelle 4-4-2-system til fordel for 4-3-3. I tillegg fikk han flere millioner å handle for av rundhåndete investorer. Inn kom Karim Essediri og Simen Brenne, etter hvert også Marius Johnsen og Markus Kiesenebner. Disse skulle blant annet erstatte nøkkelspillere som Robert Koren og Michael Mifsud.

- Har LSK fått nok igjen for investeringene?

- Noen spillere gir avkastning med en gang, andre bruker lenger tid. Defensivt har vi bedret oss, offensivt har det variert litt, mener Nordlie.

Brenne ble kjøpt til Åråsen mye på grunn av sine kvaliteter fremover på banen. Det er imidlertid bare blitt to nettkjenninger så langt for den tidligere FFK-spilleren, som har måttet tåle kritikk etter overgangen på åtte millioner kroner.

— Taktisk, fysisk og defensivt har han vist stor forbedring. Offensivt har han stagnert litt, men det er fordi han hadde en annen rolle i Fredrikstad enn her, understreker Nordlie overfor Aftenposten.no.

Speidet på Vålerenga

En annen LSK-spiller, Bjørn Helge Riise, synes det blir feil å antyde at Brenne har vært en flopp, bare fordi han ikke har vært like synlig Robert Koren.

— Jeg synes Simen har vært god i år. Man kan ikke forvente at han skal drible av ti spillere og score i hver kamp. Han har dessuten spilt seg inn på landslaget denne sesongen.

— Hva folk sier eller skriver, bryr vi oss ikke om. Det er hva vi spillere og ledere tenker, som teller.

Sommer-importene Marius Johnsen og Markus Kiesenebner har vært uheldige med skader, og derfor ikke fått vist seg frem. Essediri har imidlertid skuffet etter overgangen fra Rosenborg.

- Karim har ikke slått til, innrømmer Nordlie om spilleren som kostet LSK to og en halv millioner kroner.

I motsetning til tunisieren har Bjørn Helge Riise slått ut i full blomst under Nordlies ledelse. Sunnmøringen mener det fortsatt er realistisk å tro på annen eller tredjeplass til slutt, vel vitende om at kampen mot Vålerenga i så fall kan bli avgjørende.

Han var til stede på Ullevaal sammen med sin østerrikske lagkamerat Markus Kiesenebner og så Vålerenga ryke ut av UEFA-cupen mot Austria Wien torsdag.

— VIF skapte ingenting bortsett fra målene, så jeg er ikke bekymret, sier spilleren som selv var med på å bli slått ut av det luxembourgske ”storlaget” Kärjeng i turneringens kvalikrunde.

Og som i fjor kommer Vålerenga som en rakett utpå høsten, uten at det overrasker landslagsspiller Riise.

— De kunne vel ikke sunket noe lavere enn de gjorde før sommeren. Nå har de bygget seg opp, noe som tyder på god lagmoral.

PS! Ut fra formasjonstreningen fredag kan det se ut som Lillestrøm stiller med dette laget mot Vålerenga: (4-3-3)

Otto Fredrikson – Anders Rambekk, Pål Steffen Andresen, Frode Kippe, Marius Johnsen – Bjørn Helge Riise, Espen Søgård, Simen Brenne – Magnus Myklebust, Arild Sundgot, Olivier Occean.

Det betyr at Shane Stefanutto benkes. Khaled Mouelhi er fortsatt skadet, og rekker ikke oppgjøret på Ullevaal.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde18113445222336
2Bodø/Glimt18105337181935
3Kristiansund1810262420432
4Rosenborg1894537241331
5Lillestrøm189452822631
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien