Fotball

- Det var godt å gi denne seieren til familien

Det ble en mektig manifestasjon mot vold og fotball og en verdig minnestund for en 43 år gammel mann som ble drept på vei til fotballkamp. På tribunen satt den etterlattes familie.

  • Kurt B.M. Haugli

Djurgården-Halmstad 3–0

STOCKHOLM (Aftenposten.no): Djurgårdens norske keeper, Kenneth Høie, hadde en familie som hadde mistet sin far i tankene etter kampen. Det ble en helt spesiell ramme rundt Djurgårdens første hjemmekamp for sesongen.

— Du må jobbe for å komme tilbake til hverdagen og det var på mange måter fint å gi denne seieren til familien til den som var rammet, forteller Kenneth Høie til Aftenposten etter kampen. På tribunen satt familien til 43-åringen som måtte bøte med livet på vei til fotballkamp for en uke siden.

Høie mener klubben har vist styrke gjennom uken selv om spillerne i perioder har hatt problemer med å fokusere på fotballen. Men da det ble kamp sto Djurgården frem som et solid fotballag. Keeper Høie var arbeidsledig og Djurgården vant enkelt 3–0 mot et Halmstad-lag uten evne til å være farlige.

På mange måter var likevel resultatet av kampen uinteressant etter en uke preget av sorg.

Den rare uken

— Det har vært en uvirkelig uke. Helt uvirkelig. Det räcker nu, sier Tony Granberg og rister på hodet.

Djurgården-tilhengeren Granberg sier det som alle både på tribunen og i klubben føler og tenker etter det som har skjedd den siste uken.

Tribune i svart

Hendelsene for en uke siden preget Tele 2 Arena og ingen av de drøye 12.000 på tribunen var uberørt av scenene som utspant seg før avspark. Dette var mer enn en helt vanlig fotballkamp.

Hele Sofialäktaren, tribuneområdet til Djurgårdens syngende tilskuere, ble kledd i svart. Det ble holdt ett minutts stillhet for den 43 år gamle firebarnsfaren som ble drept på vei til å se Djurgården i serieåpningen. Bildet av en smilende mann ble vist på storskjermen.

På de svarte bannerne sto det «Vila i frid Myggan». Myggan var kallenavnet til den drepte 43-åringen. Nederst på stadion et nytt banner med påskriften: «För alltid en del av Djurgårdsfamilien».

Etter den korte talen til klubbens styreleder og ett minutts stillhet, skiftet Sofialäktaren farge til Djurgårdens dype blå. Fortsatt sto det «Vila i frid Myggan». Men nå brøt applausen løs.

— Sjung for Stefan, oppfordret stadionspeakeren. Og hele stadion sang med.

Voldsdebatt

Den siste uken har det vært en opphetet debatt om hva man skal gjøre med volden i fotballen. Tilhengerne over hele Sverige sa klart ifra om hva de tenker om saken. De få Halmstad-tilhengerne på Tele 2 Arena hadde også hengt opp banner med slagord mot volden. Det samme skjedde på de andre arenaene i Sverige hvor det ble spilt fotball i går ettermiddag.

Som i Norrköping hvor det sto «Fotball är vårt liv. Det räcker nu» på banneret.

Og nettopp ordene «Det räcker nu» har vært å høre hele uken. En del av lederne for supportergrupper som har vært involvert i voldelige opptrinn har sagt at de slutter å slåss. Det har fått sportskommentatoren i avisen Dagens Nyheter til å tro på at noe kommer til å skje denne gangen.

— Jeg har hørt stemmer jeg aldri har hørt før, skriver Johan Esk.

Stemmene han har hørt tilhører de voldelige supporterne. Supportere som er klar til en selvransakelse og selvkritikk. Det er det som flere kommentatorer mener gir svensk fotball et håp.

Les mer om

  1. Internasjonal fotball
  2. Djurgårdens IF
  3. Allsvenskan