Fotball

Avaldsnes-helten sikret lagets første pokal – har knapt tid til bankett

Elise Thorsnes sørget for at hardtsatsende Avaldsnes tok sin første pokal.

Avaldsnes jubler for cupfinaleseieren på Telenor Arena. Det var tredje gang klubben var i cupfinale og endelig lykkes det takket være en scoring av kaptein Elise Thorsnes etter bare fem minutter.
  • Kurt B. M. Haugli
    Journalist

Avaldsnes – Vålerenga 1–0

FORNEBU: – Jeg gråter ikke ofte. Men i dag kom det en tåre.

Elise Thorsnes scoret det avgjørende målet for klubben hun har hjulpet til å bli en av de beste i landet som aldri hadde vunnet et stort trofé.

– Jeg har vunnet cupgull tidligere, men dette var den største seieren jeg har vært med på for et klubblag, sa hun i medieområdet etter kampen. På hodet hadde hun gullhatt og i høyre hånd den personlige kongepokalen fylt med eplesider.

– Det kan hende det blir tidlig kveld, sa hun etter kampen. .

Reiser på sommerjobb

29-åringen fra Leikanger i Sogn og Fjordane hadde knapt tid til å feire gullet og pokalen. Allerede klokken 16.30 søndag setter hun seg på flyet til Australia. Ikke for å feriere etter en lang sesong eller kose seg med cupgullet

Hun reiser til Australia for å spille fotball for Canberra United. Avaldsnes’ mest profilerte spiller tar seg sommerjobb som fotballspiller Down Under.

Elise Thorsnes feiret cupgullet med sider i pokalen.,

Men først sørget hun for at laget hvor hun har vært med på å bygge opp som et topplag i norsk fotball kunne ta sin første pokal. De vant sølv i serien og har vært tapende finalist i to cupfinaler tidligere. Denne tredje gangen lykkes laget fra Karmøy i Rogaland.

– Det er masse følelser etter dette. Jeg er sliten og stolt over at vi aldri gir oss selv om vi hadde en tøff høst. Det kunne ikke vært bedre for meg, sa Elise Thorsnes til etter kampen.

Thorsnes har kontrakt med Avaldsnes også neste sesong. Men hun er klar på at dersom sommerjobben i Australia går bra, så blir hun i australsk fotball. Men i første omgang er det snakk om et tre måneder langt opphold i klubben fra Canberra.

Mens de andre jentene på laget tar seg ferie er hun klar til å gå på trening i nye omgivelser allerede den kommende uken.

– Det skal bli godt å være i sol og varme gjennom den norske vinteren og sesongoppkjøringen. Og selv om det ikke blir noen ferie

Les også

Rett før seriestart besto Vålerenga-troppen av fem spillere. Nå er de i cupfinalen: – Det var en rar situasjon

Vålerengas tøffe press

Avaldsnes var favoritter, men det skulle bli en del tøffere enn jentene fra vest hadde trodd.

Da det var spilt 10 minutter hadde Avaldsnes hatt tre-fire store sjanser, og de hadde scoret en gang. Det så ut om sølvvinneren fra Toppserien skulle spasere seg til en sin første kongepokal. Så enkelt som de ti første minuttene antydet ble det ikke.

– Det var ikke overraskende. Vi har et lag som har gått på lignende smeller flere ganger denne sesongen, og vi har sluppet inn mange mål det første kvarteret, sa Vålerenga-trener Kjell Gustad.

Elise Thorsnes gir Avaldsnes ledelsen etter bare fem minutter. Laget fra Karmøy gikk tøft ut og dominerte de første ti minuttene av kampen og kunne ha scoret flere ganger enn den ene gangen de fikk ballen bak Vålerenga-keeper Michelle Betos.

Avaldsnes som hadde gått ut som et damplokomotiv for full steam, sakket etter hvert på farten. Kjappe spillere fra Vålerenga skjerpet seg i alle dueller og sto klar til å ta alle kontringssjanser som bød seg.

Og de kom. Flere ganger var det smått panisk i midtforsvaret til Avaldsnes når Vålerenga kom med tempo på ballen og smarte pasninger i bakrom.

Men de kom seg aldri til mål.

Det gjorde derimot Elise Thorsnes. Lagets toppscorer sammen med Cecilie Pedersen feilet ikke da hun skrått ut fra mål fikk ballen og plutselig var alene med Vålerenga-keeper Michelle Betos. 29-åringen satte ballen sikkert i mål og utenfor rekkevidde til keeper-Betos.

Les også

Norsk Tipping sørger for nye millioner til norsk kvinnefotball

Fikk ny selvtillit

De sjansene som Vålerenga fikk i første omgang så ut til å ha gitt laget selvtillit. Som om de skjønte at dette var det faktisk mulig å vinne. Borte var de klossete klareringen og passiviteten i duellen.

Vålerenga dominerte store deler av annen omgang og hadde noen gigantiske muligheter til å utligne ledelsen til vestlendingene.

Derfor var det også ens svært skuffet VIF-trener, Kjell Gustad, som møtte mediene etter kampen.

– En cupfinale er himmel eller helvete, for oss ble det i hvert fall ikke noe himmel, sa Gustad.

Han fortsetter som Vålerenga-trener neste sesong. En sesong som kommer til å bli annerledes for klubben. De store sponsorkontrakter for kvinnefotballen den siste uken sørger for at Vålerenga kan satse på en annen måte enn tidligere.

– Vi kommer til å ha proffdager i uken hvor spillerne hverken jobber eller studerer. Vi får bedre muligheter til å drive spillerutvikling. I år har vi satt poengrekord i serien for klubben og nådd cupfinalen. Målet for neste sesong er å komme seg enda høyere på tabellen og nok en cupfinale, sier VIF-treneren.

Les mer om

  1. Fotball
  2. Karmøy
  3. Sogn og Fjordane
  4. Toppserien
  5. Norsk fotball