Fotball

Høgmo savner ikke erfaring: - Den nye generasjonen kan nå langt

Ingen over 50 landskamper. To mann med flere enn 30 kamper.

Per-Mathias Høgmo er sjef for et svært ung landslagstropp. Foto: NTB SCANPIX

 • Kurt Haugli

ULLEVAAL STADION: Per-Mathias Høgmo presenterte nok en landslagstropp hvor gjennomsnittsalderen er lav og landslagserfaringen er liten.

Han gjør det med et smil og med overbevisning om at de kan leve opp til forventningene.

PÅ RESERVELAGET: Martin Ødegaard har hatt en varierende start på karrieren i Real Madrid. Her jubler han for sin første scoring for Castilla. Ødegaard er med i landslagstroppen. Foto: Digitalsport

Det hele toppes med at en 16-åring nok en gang er med i troppen.Vidunderbarnet med fersk kontrakt i Real Madrid, Martin Ødegaard, var det siste navnet som Høgmo leste opp da han presenterte troppen til kampen mot Kroatia i EM-kvalik lørdag i palmehelgen.

Les også

John Arne Riise reagerer på Høgmos Parr-vraking

Motiverende for sjefen

At han har et lag uten de store kontinuitetsbærerne, de som ofte har vært ute en vinterdag før, bekymrer ikke landslagssjefen.

Han mener Norge klarer seg bra uten veteraner i ferd med å spille seg til et tresifret antall landskamper.

— Det første som dette speiler, er at vi har en ny generasjon fotballspillere som vil prege landslaget i mange år fremover. De er ekstremt entusiastisk og har lyst til å bli gode. Det er mye fart og teknikk i denne troppen og jeg synes det er utrolig motiverende å jobbe med disse spillerne, sier landslagstreneren til Aftenposten.

Den siste av de med lang erfaring fra landslaget som forsvant, var Brede Hangeland. Han sa takk for seg foran første EM-kvalifiseringskamp i fjor.

Dermed har Per-Mathias Høgmo ikke hatt så veldig mange spillere med bred erfaring fra spill med landslaget å velge mellom. De som ikke allerede har sagt fra seg en plass på laget, har ikke vært gode nok.

Les også

Real Madrid-sjefene anbefalte Ødegaard

Ungdommen tar ansvar nå

55-åringen fra Gratangen er fortsatt like lite bekymret.

— Når vi har fått en slik situasjon, så har de unge vært nødt til å ta ansvar. Det er morsomt å se at de gjør det. Det så vi allerede i høst. Enkeltspillere tar tak på en ny måte, sier Per Mathias Høgmo.

Han nevner spillere som Stefan Johansen, Mats Møller Dæhli, Alexander Tettey og Per Ciljan Skjelbred som eksempler på nettopp dette.

Norge har allerede spilte fire kvalifiseringskamper i fjor høst med et lag uten den helt store erfaringsbakgrunnen fra landslaget. Det endte med tre seiere (mot Bulgaria, Malta og Aserbajdsjan) og tap mot Italia på hjemmebane. Lørdag 27. mars spilles den første kampen i 2015 i kvalifiseringen. Norge ligger på tredjeplass i sin gruppe, ett poeng bak Italia og Kroatia.

Optimismen var stor da Høgmo presenterte troppen på Ullevaal stadion i går.

Landslaget skal mandag i neste uke dra til Marbella i Spania på treningssamling. Deretter reiser de direkte til Kroatia og kamp lørdag.

— Vi er i ferd med å få frem en generasjon fotballspillere som virkelig kan nå langt. Den entusiasmen og de ferdigheten som disse spillerne har er det internasjonalt snitt over, sier Per-Mathias Høgmo.

De to beste i gruppen får direkte til Euro 2016 i Frankrike. Den beste treeren fra alle gruppene går også direkte videre. De resterende treerne må ut i playoff om en ledig plass.

Høgmo om Ødegaard:

 1. Les også

  NFF og Dilling kom ikke til enighet - nå anker fotballforbundet dommen

Les mer om

 1. Herrelandslaget fotball

Flere artikler

 1. FOTBALL
  Publisert:

  Høgmo før skjebnekampene: - Angriper dem på samme måte som før

 2. MENINGER
  Publisert:

  «Innerst inne vet nok Ødegaard og Høgmo at seier mot Kroatia er lite trolig»

 3. FOTBALL
  Publisert:

  Slik forklarer Høgmo hvorfor Ødegaard ikke er på landslaget

 4. FOTBALL
  Publisert:

  779 dager med Høgmo som landslagssjef - nedturen fortsetter

 5. FOTBALL
  Publisert:

  Sorry, Høgmo: Kun 14 prosent sjanse for seier i kveld

 6. FOTBALL
  Publisert:

  Han skulle frelse landslaget. Det ble tre år med lidelse.