Fotball

8. desember: Den utrolige snuoperasjonen

<p>Med Drillo som trener og Carew på spissplass brukte VIF ni minutter på tre mål mot Besiktas.</p>

Tyrkia. Istanbul. Europa-cup i fotball.Vålerenga - Besiktas / 3-3.Trener Lars Tjærnås og manager Egil "Drillo" Olsen jubler.Digitalt kamera
 • Anders Ruud
Tyrkia. Istanbul. Europa-cup i fotball.Vålerenga - Besiktas / 3-3.John Carew satte inn 3-3-målet. Han klapper i hendene.Digitalt kamera

TIL: DEG!

FRA: DEG! (...med litt hjelp fra 100% Fotball.)

--- Den siste uken har våre lesere hatt muligheten til å stemme over de fotballbegivenhetene de ønsket seg i årets julekalender. Her følger det åttende av 24 minner du kan kose deg med i adventstiden. Hele julekalenderen finner du HER !

-- Etter å ha slått Rapid Bucuresti ut på bortemålsregelen i cupvinnercupens første runde ventet tyrkisk motstand Vålerenga i den andre runden. Oslo-laget startet hjemme på Ullevaal mot Besiktas.

Godt utgangspunkt

Etter en imponerende kamp kunne manager Egil Drillo Olsen og trener Lars Tjærnås innkassere en solid 1-0-seier etter at Bjørn Arild Levernes avgjorde på Ullevaal etter 49 minutter.

— Dette er nok noe av det mest solide vi har gjort denne høsten, sa Drillo til NTB etter 1-0-seieren.

— Vi spilte bra lagtaktisk defensivt, og etter hvert skapte vi også en god del framover. Før kampen mente vi at 0-0 var et bra resultat for oss. 1-0 er enda litt bedre. Nå er det Besiktas som må score på hjemmbane, konkluderte Drillo, som gikk på krykker på den tiden etter en hofteoperasjon.

Julekalenderen 2008:

1. desember: Sveisen cupfinale

2. desember: Klinsmania

3. desember: Skorpionsparket

4. desember: Snøballkrigen

5. desember: Golden goal ga gull

6. desember: Det tyrkiske EM-fenomenet

7. desember: Carlos' umulige mål

(Artikkelen fortsetter)

MIRAKELMANNEN SLO TIL IGJEN: Egil Drillo Olsen og Lars Tjernås jubler etter den fantastiske snuoperasjonen.

Katastrofal start

Krykkene var også med Drillo til returoppgjøret i Istanbul. Og Besiktas klarte svært tidlig å score på sin fryktinngydende hjemmebane Inönü stadion, foran fullsatte tribuner. De 28.000 tilskuerne fikk se et hjemmelag som herjet med den norske cupmesterne av året — før pause. Etter to mål av Oktay og ett av Tayfur lå VIF under 3-0 etter de første 45 minuttene i Istanbul, eller 3-1 sammenlagt etter tre av fire omganger. Avansementet til kvartfinalen virket svært fjernt.

- Vi hadde planene klare for alle eventualiteter, både 0-1, 0-2, og 0-3. Vi visste at det var vanskelig, men ikke umulig. Men jeg hadde ærlig talt ikke stor tro på avansement i pausen , innrømmet Drillo.

Trippel på ni minutter

Men så steg Knut Henry Haraldsen til værs på en corner og nikket inn reduseringen til 1-3. Og med angripere som ringreven Kjell Roar Kaasa og en purung og talentfull John Carew på banen vekket reduseringsmålet Vålerenga i heksegryta i Istanbul.

Først ut var veteranen Kaasa, som trakk seg gjennom Besiktas-forsvaret og sendte 2-3 i nota. Vålerenga ledet sammenlagt på bortemål.

(Artikkelen fortsetter)

I KJENT DRIV: John Carew setter inn rykket.

Og så var det tid for John Carew. Han hadde hatt lagets største sjanser, og bommet to ganger alene med keeper.

Men da Kaasa sendte i vei en litt for lang ball, viste Carew at han hadde tempo i kroppen. Han fosset fram, rakk ballen foran keeper Fevzi, rundet ham og satte den kaldt i mål.

VIF brukte ni minutter på tre mål. Og 3-3 sto kampen ut.

— Det er utrolig sjelden i hente inn 0-3 i en kamp. Vi visste det var vanskelig, men ikke umulig å klare det, sa Drillo, som satte inn Kjell Roar Kaasa og la om til 4-4-2 etter sidebytte.

— Jeg bare stupte inn i feltet. Utrolig deilig, jeg spilte også fram John på det siste mål, sa Kjell Roar Kaasa fornøyd til NTB.

- Vi må kalle dette en lagseier. Samtlige 14 spillere som var i aksjon tok ut alt. Det kunne vært mer spennende på slutten, men på 3-3 følte jeg at vi hadde god kontroll. Det hadde vært verre i sluttminuttene hvis det fortsatt hadde stått 2-3, sa Drillo etter at avansementet var i boks.

(Artikkelen fortsetter)

UFORGLEMMELIG KVELD: Glade VIF-spillere 5.november 1998.

Senket av Chelsea

I kvartfinalen trakk Vålerenga regjerende cupvinnercupmester Chelsea, med profiler som Tore André Flo, Marcel Desailly, Frank Leboeuf, Gianfranco Zola, Roberto Di Matteo og Gustavo Poyet. Spillende manager på den tiden var en skallebarbert herremann ved navn Gianluca Vialli.

Det ble et tøft førstemøte på Stamford Bridge. Nordmennene tapte 3-0. På Ullevaal vant Chelsea 3-2. Men bragden etter hvilen mot Besiktas borte sitter igjen som et stort stykke norsk fotballhistorie i europacupsammenheng. En opphenting av de sjeldne på en fryktet arena i en prestisjetung turnering.

KAMPFAKTA:

Vålerenga — Besiktas 1-0 (0-0)

22.10.1998

Cupvinnercupen 2. runde

Ullevaal stadion

6284 tilskuere

Mål: 1-0 Bjørn Arild Levernes (49).

Dommer: Sandor Puhl, Ungarn.

Vålerenga (4-5-1): Tore Krogstad - Joachim Walltin, Knut Henry Haraldsen, Fredrik Kjølner, Hai Ngoc Tran - Kjell Roar Kaasa (Espen Haug fra 59.), Bjørn Viljugrein (Juro Kuvicek fra 85.), Bjørn Arild Levernes, Tom Henning Hovi, Dag Riisnæs (Jon Eirik Ødegaard fra 88.) - John Carew.

Vålerenga 3-3 (3-0), sammenlagt 3-4

05.11.1998

Cupvinnercupen 2. runde

Inönü stadion

28 000 tilskuere

Mål: 1-0 Oktay (8), 2-0 Tayfur (40), 3-0 Oktay (43), 3-1 Knut Henry Haraldsen (64), 3-2 Kjell Roar Kaasa (67), 3-3 John Carew (73).

Dommer: Edgar Steinborn, Tyskland.

Besiktas (3-4-3): Fevzi - Ali Eren, Alpay (Nihat fra 75.), Sellami -

Ertugrul, Del Solar, Mehmet, Tayfur - Oktay, Ohenhen (Serdar fra 65.), Aydin Tuna (Erkan fra 29.).

Vålerenga (4-5-1): Tore Krogstad - Joachim Walltin, Fredrik Kjølner, Knut Henry Haraldsen, Hai Ngoc Tran - Espen Haug (Juro Kuvicek fra 86.), Bjørn Viljugrein, Bjørn Arild Levernes (Fredrik Thorsen fra 89.), Tom Henning Hovi, Dag Riisnæs (Kjell Roar Kaasa fra 46.) - John Carew.

Kilder: VIF.no, NTB, 100% Fotball.

Les også

 1. 21. desember: <br/>- Bestill billetter til neste år!

 2. 22. desember: Mirakelet på San "Silo"

 3. 19. desember: 4 minutter og 33 sekunder

 4. 16. desember: Her er århundrets mål

 5. 15. desember: Året da Stabæk tok steget

 6. 12. desember: Da Benny var på &laquo;Play of the Day&raquo;

 7. 7. desember: Den umulige scoringen

 8. 6. desember: Det tyrkiske EM-fenomenet

 9. 5. desember: Golden goal ga gull

 10. 4. desember: Snøballkrigen

 11. 3. desember: Skorpionsparket

 12. 2. desember: Klinsmania

 13. 1. desember: Hockeysveisen finale

 14. Julekalenderen er klar!

 15. 9. desember: - Det var vel ikke så verst...

 16. 24.desember: Mirakelet i Istanbul

Les mer om

 1. Europa League